Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
  • Uutisartikkeli
  • 26. syyskuuta 2024
  • Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
  • Arvioitu lukuaika: 2 min

Jos asetat itsellesi yhden uratavoitteen tälle kaudelle, olkoon se tämä: panosta pehmeisiin taitoihin.

Perinteisesti on ajateltu, että perusteellinen perehtyminen tiettyyn alaan tai tehtävään on keskeistä ammatillisessa menestyksessä. Mutta entä jos tämä ei enää riitäkään?

If you set one career goal this season, make it this: invest in your soft skills

Kun etsitään sopivia ehdokkaita työtehtäviin, on tavallista keskittyä siihen, miten henkilön koulutustausta vastaa tehtävän vaatimuksia. Viime aikoina sekä rekrytoijat että työnhakijat ovat alkaneet ymmärtää, että vaikka tekninen osaaminen on tärkeää, ammatillinen menestys riippuu myös toisenlaisesta osaamisesta: pehmeistä taidoista.

Mitä ovat pehmeät taidot?

Kovat taidot hankitaan järjestelmällisen koulutuksen kautta, ja ne ovat työtehtäväkohtaisia (esimerkiksi graafinen suunnittelu, mainoskirjoittaminen, data-analyysi ja projektinhallinta). Pehmeät taidot puolestaan liittyvät luonteenpiirteisiin ja vuorovaikutustaitoihin. Pehmeitä taitoja ovat esimerkiksi kriittinen ajattelu, ongelmanratkaisutaidot, tiimityöskentelytaidot, tunneäly, neuvottelutaidot, empatia, ajanhallinta ja joustavuus.

LinkedIn julkaisi aiemmin tänä vuonna listan vuoden 2024 kysytyimmistä taidoista. Viestintätaidot ovat odotetusti listan kärjessä, ja niiden jälkeen tulevat asiakaspalvelu- ja johtamistaidot. Mikään näistä taidoista ei liity vain yhteen tehtävään, vaan ne ovat olennaisia kaikissa työtehtävissä. Siksi niiden kehittämiseen kannattaa panostaa – siitä on varmasti hyötyä urallesi.

Miksi pehmeät taidot ovat tärkeitä?

Deloitten tutkimusraportissa ennustetaan, että vuoteen 2030 mennessä 63 prosentissa kaikista työtehtävistä pehmeät taidot ovat etusijalla, mikä osoittaa näiden taitojen kysynnän jatkuvan kasvun. Mistä tämä johtuu?

Työmarkkinoista on tullut erittäin kilpaillut. Käynnissä on monia muutoksia, kuten vihreä ja digitaalinen siirtymä, ja työyhteisöjen on omaksuttava uusia toimintatapoja, kuten hybridityö tai etätyö. Menestymiseen näinä epävakaina aikoina tarvitaan oikeanlaista tasapainoa kovien ja pehmeiden taitojen välillä. Ja koska kovia taitoja on usein helpompi hankkia muodollisen koulutuksen kautta, juuri pehmeät taidot saavat sinut erottumaan muiden samankaltaisen koulutuksen saaneiden joukosta.

Miten pehmeitä taitoja voi kehittää?

Pehmeiden taitojen harjoittelu perustuu oma-aloitteisuuteen ja aktiivisuuteen, joten niiden kehittäminen on jo itsessään pehmeä taito. Seuraavassa on muutamia vinkkejä siitä, miten voit parantaa pehmeitä taitojasi:

  • Harjoittele kykyäsi viestiä selkeästi. Tehokas viestintä (sekä suullinen että kirjallinen) on kaikkien pehmeiden taitojen perusta.
  • Kehity aktiiviseksi kuuntelijaksi. Pyri ymmärtämään toisen henkilön näkökulmaa, vaikka et olisikaan samaa mieltä hänen kanssaan. Saat lisäpisteitä, jos maltat olla muotoilematta vastausta mielessäsi silloin, kun toinen puhuu.
  • Kirjoita tarinasi uudelleen. Jos olet aina pitänyt itseäsi introverttina, yritä osallistua useammin sosiaalisiin tapahtumiin. Jos uskot, ettet ole hyvä sanojen kanssa, pyydä mahdollisuutta osallistua kirjallisen raportin laatimiseen. Astu ulos mukavuusalueeltasi ja haasta omat oletuksesi itsestäsi.
  • Ratkaise ristiriidat ammattimaisesti. Keskity yhteisen maaperän löytämiseen sen sijaan, että etsit syyllisiä tai otat asioita henkilökohtaisesti.
  • Säilytä myönteinen ja ratkaisukeskeinen asenne. Tämä on erityisen tärkeää, kun työskentelet osana ryhmää. Keskity ratkaisuun ongelmassa vellomisen sijaan.
  • Sitoudu elinikäiseen oppimiseen. Verkossa on tarjolla valtavasti materiaalia ja koulutusalustoja, kuten Udemy ja Coursera, tai jopa vaihe vaiheelta eteneviä videoita YouTubessa kaikista kuviteltavissa olevista aiheista. Kehittyminen on jatkuva prosessi, joten ei kannata heti luovuttaa vaan jatkaa sinnikkäästi!

Voit myös lukea tämän Eures-artikkelin saadaksesi lisätietoa pehmeistä taidoista, jotka edistävät uraasi.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Etsitkö työtä?Europass auttaa hiomaan ansioluetteloasi ja parantamaan taitojasi

Tulevaisuuden tekoälytaidot: Opas taitojen kehittämiseen digiaikakaudella

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat verkkotapahtumat

EURES Facebookissa

EURES X:ssä

EURES LinkedInissä

EURES Instagramissa

Aiheet
  • Vinkkejä
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
  • Vinkkejä
Sektori
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.