Atunci când se corelează locurile de muncă cu candidații potriviți, în mod obișnuit se pune accentul pe modul în care studiile și formarea unei persoane corespund cerințelor postului. În ultimul timp, atât recrutorii, cât și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au început să înțeleagă că, deși cunoștințele tehnice sunt importante, succesul profesional depinde de alt set de competențe, și anume, de competențele non-tehnice.
Ce sunt competențele non-tehnice?
Spre deosebire de competențele tehnice, care se dobândesc printr-o formare structurată și sunt foarte specifice unei fișe a postului (de exemplu, design grafic, copywriting, analiză de date, gestionarea proiectelor), competențele non-tehnice sunt legate de trăsăturile de caracter și de abilitățile interpersonale. Exemple sunt gândirea critică, rezolvarea problemelor, munca în echipă, inteligența emoțională, negocierea, empatia, gestionarea timpului și flexibilitatea.
La începutul acestui an, LinkedIn a publicat lista celor mai solicitate competențe pentru 2024. Deloc surprinzător, în capul listei este comunicarea, urmată de serviciile pentru clienți și de capacitatea de a fi lider. Niciuna din aceste competențe nu este specifică unui anumit rol, dar toate sunt esențiale în orice domeniu. Din acest motiv, ele vor fi cu siguranță folositoare pentru cariera dvs. dacă vă faceți timp să le perfecționați.
De ce sunt importante competențele non-tehnice?
Un raport de cercetare realizat de Deloitte a preconizat că, până în 2030, 63 % din locurile de muncă vor cuprinde roluri ce implică competențe non-tehnice, evidențiind o cerere în continuă creștere pentru acestea. De ce?
Piața muncii a devenit foarte competitivă. Au loc multe tranziții, de exemplu tranziția verde și cea digitală, și există noi căi de urmat, cum sunt munca hibridă sau la distanță. Pentru a reuși în aceste vremuri schimbătoare, este nevoie de un echilibru corect între competențele tehnice și cele non-tehnice. Și din moment ce primele sunt ușor de dobândit prin studii formale, cele din urmă sunt cele care vă vor face să ieșiți în evidență într-o mare de persoane cu studii similare.
Cum vă puteți dezvolta competențele non-tehnice?
„Formarea” competențelor non-tehnice se bazează pe proactivitate și inițiativă, ceea ce face ca urmărirea acestora să fie o competență non-tehnică în sine. Iată câteva metode prin care vă puteți îmbunătăți profilul general de competențe non-tehnice:
- Exersați-vă capacitatea de a comunica clar. Comunicarea eficientă (verbală și scrisă) este piatra de temelie a tuturor competențelor non-tehnice.
- Deveniți un ascultător activ. Căutați să înțelegeți perspectiva celeilalte persoane, chiar dacă nu sunteți de acord cu ea. (Punct bonus dacă vă abțineți să formulați un răspuns în minte în timp ce persoana vorbește.)
- „Rescrieți-vă” povestea. Dacă v-ați considerat întotdeauna introvertit, încercați să participați la mai multe evenimente sociale. Dacă credeți că nu vă pricepeți la cuvinte, cereți să contribuiți la un raport scris. Ieșiți din zona de confort și contestați presupunerile pe care le aveți în legătură cu propria persoană.
- Rezolvați conflictele în mod profesional. Concentrați-vă să găsiți un teren comun, în loc să dați vina pe cineva sau să luați situația personal.
- Păstrați o atitudine pozitivă, proactivă. Acest lucru este deosebit de important când faceți parte dintr-o echipă. Concentrați-vă asupra soluției, în loc să rămâneți cu gândul la problemă.
- Luați-vă angajamentul de a învăța pe tot parcursul vieții. Există foarte multe resurse disponibile online, de exemplu platforme de formare precum Udemy și Coursera, sau chiar videoclipuri pas cu pas pe YouTube pe orice subiect posibil. Îmbunătățirea este un proces permanent; continuați!
De asemenea, puteți citi acest articol EURES pentru mai multe informații despre competențele non-tehnice specifice care vă vor stimula cariera.
Linkuri conexe:
Competențe în materie de IA pentru viitor:Ghid de perfecționare în era digitală
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare consilieri EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe X
EURES pe LinkedIn
EURES pe Instagram
Detalii
- Data publicării
- 26 septembrie 2024
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Sugestii și sfaturi
- Secțiuni aferente
- Sugestii și sfaturi
- Sectorul
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services