Hopp til hovedinnhold
EURES (EURopean Employment Services)
  • News article
  • 26 september 2024
  • European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
  • 3 min lest

Hvis du setter deg ett karrieremål i år, bør det være å Investere i myke ferdigheter

Å kunne et fagfelt eller en bestemt stilling inn og ut har tradisjonelt vært ansett som svært viktig for å lykkes i yrkeslivet. Men sett at dette ikke lenger er nok?

If you set one career goal this season, make it this: invest in your soft skills

Når man skal finne egnede kandidater til en jobb, er det vanlig å fokusere på hvordan en persons akademiske bakgrunn og utdanning samsvarer med kravene til stillingen. Nå har imidlertid både rekrutteringsansvarlige og jobbsøkere fått øynene opp for at selv om teknisk kunnskap er viktig, er det en type kompetanse man trenger for å lykkes i arbeidslivet, nemlig myke ferdigheter.

Hva er myke ferdigheter?

I motsetning til harde ferdigheter, som man tilegner seg gjennom strukturert opplæring, og som er svært spesifikke for en stillingsbeskrivelse (f.eks. grafisk design, innholdsskrivning, dataanalyse, prosjektledelse), er myke ferdigheter knyttet til karaktertrekk og mellommenneskelige ferdigheter. Eksempler på dette er kritisk tenkning, problemløsning, teamarbeid, emosjonell intelligens, forhandlingsevne, empati, tidsstyring og fleksibilitet.

Tidligere i år publiserte LinkedIn sin liste over de mest etterspurte ferdighetene for 2024. Ikke overraskende var det kommunikasjon som toppet lista, etterfulgt av kundeservice og ledelse. Ingen av disse ferdighetene er stillingsspesifikke, men alle er avgjørende i alle bransjer. Derfor vil de helt sikkert komme deg til gode i karrieren hvis du tar deg tid til å dyrke dem.

Hvorfor er myke ferdigheter viktige?

Ifølge en forskningsrapport fra Deloitte vil 63 % av alle jobber ha behov for myke ferdigheter innen 2030, noe som understreker at slike ferdigheter blir stadig mer ettertraktet. Hvorfor er det slik?

Arbeidsmarkedet er blitt preget av knallhard konkurranse. Det skjer mange omstillinger, for eksempel den grønne og digitale omstillingen, og man må lære nye arbeidsformer, for eksempel hybridarbeid eller fjernarbeid. Skal man lykkes i slike ustabile tider, gjelder det å finne den rette balansen mellom harde og myke ferdigheter. Og siden det førstnevnte er lett å tilegne seg gjennom formelle studier, er det det sistnevnte som vil få deg til å skille deg ut i et hav av personer med lignende utdanning.

Hvordan kan du utvikle de myke ferdighetene dine?

Skal du lære deg myke ferdigheter, må du være aktiv og ta initiativ. Da blir selve prosessen en myk ferdighet i seg selv. Her har vi noen forslag til hvordan du kan forbedre de myke ferdighetene dine:

  • Øv opp evnen til å kommunisere tydelig. Effektiv kommunikasjon (muntlig og skriftlig) er alfa og omega når det gjelder myke ferdigheter.
  • Bli en aktiv lytter. Prøv å forstå andres perspektiv, selv om du ikke er enig med dem. (Bonuspoeng hvis du ikke formulerer et svar i hodet mens andre snakker.)
  • «Skriv om» fortellingen om deg selv. Hvis du alltid har betraktet deg selv som innadvendt, så prøv å si ja til flere sosiale tilstelninger. Hvis du mener at du ikke er så flink med ord, kan du be om å få bidra til en skriftlig rapport. Beveg deg ut av komfortsonen, og utfordre de antakelsene du har om deg selv.
  • Løs konflikter på en profesjonell måte. Fokuser på å finne ting dere har til felles i stedet for å fordele skyld eller ta ting personlig.
  • Vær positiv og løsningsorientert. Dette er spesielt viktig når du hører til et team. Fokuser på løsningen i stedet for å dvele ved problemet.
  • Forplikt deg til livslang læring. Det finnes tonnevis av ressurser på nettet, for eksempel opplæringsplattformer som Udemy og Coursera, eller til og med videoer med trinnvise instruksjoner på YouTube om alle tenkelige emner. Forbedring er en kontinuerlig prosess, så det gjelder å holde koken!

Du kan også lese denne EURES-artikkelen. Den inneholder mer informasjon om de myke ferdighetene som kan løfte karrieren din.

 

Relevante lenker:

Er du arbeidssøkende?Europass hjelper deg med å finpusse CV-en og forbedre kompetansen din

KI-kompetanse for morgendagen: En veiledning i kompetanseheving i den digitale tidsalderen

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-land

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på X

EURES på LinkedIn

EURES på Instagram

Nærmere opplysninger

Temaer
  • Råd og tips
Relaterte seksjon(er)
  • Råd og tips
Sektor
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.