Työntekijöiden palkkaaminen muista Euroopan talousalueen (ETA) valtioista voi auttaa yrityksiä löytämään motivoitunutta ja ammattitaitoista työvoimaa, varsinkin jos kotimaisesta työvoimasta on joillakin aloilla pulaa. Työntekijöiden palkkaaminen ulkomailta voi myös edistää yritysten innovointia ja kilpailukykyä.
Työntekijöiden löytäminen toisesta Euroopan maasta voi kuitenkin olla ensimmäisellä kerralla vaikeaa. Miten pitäisi aloittaa? Mitä asioita on otettava huomioon? Mistä saa apua ja tukea?
Työntekijöiden löytäminen toisesta Euroopan maasta voi olla ensimmäisellä kerralla vaikeaa. Miten pitäisi aloittaa? Mitä asioita on otettava huomioon? Mistä saa apua ja tukea?
Etsitkö työntekijöitä, joilla on tietynlainen profiili, mutta heitä on vaikea löytää asuinmaastasi? Uskotko, että monikulttuurinen eurooppalainen henkilöstö voisi antaa yrityksellesi etulyöntiaseman toiminta-alallasi?
Tuoreimmat EURES uusimmat uutiset työnantajille
Työntekijöiden vapaa liikkuvuus EU-maiden välillä on yksi unionin kansalaisten perusvapauksista. EURES-raja-aluekumppanuudet tukevat tätä tarjoamalla puitteet saumattomalle työvoiman liikkuvuudelle EU:n sisällä.
1. toukokuuta 2024 tuli kuluneeksi 20 vuotta EU:n suurimmasta laajentumisesta, eli siitä, kun unioniin liittyi samanaikaisesti kymmenen uutta maata. Katso, miten laajentuminen on vaikuttanut Puolan ja Slovakian työmarkkinoihin.
EU vietti 1. toukokuuta 2024 suurimman laajentumisensa 20-vuotisjuhlaa. Tuolloin unioniin liittyi samanaikaisesti kymmenen uutta maata. Lue, mitä tämä on tarkoittanut Maltan ja Slovenian työmarkkinoilla.