
Dankzij de EU-regelgeving op het gebied van arbeidsmobiliteit is verhuizen tussen de 27 EU-lidstaten heel eenvoudig geworden. Bent u van plan om voor uw werk te verhuizen, dan is het regelen van huisvesting een van de eerste dingen die u moet doen.
Om het navigeren op de huizenmarkt in een vreemd land wat gemakkelijker te maken, noemen we hier een paar dingen waar u rekening mee moet houden.
Gebied
De keuze van een plek om te wonen kan een uitdaging zijn, vooral als u niet bekend bent met het land waar u naartoe verhuist. Factoren die bij deze keuze een rol kunnen spelen, zijn de woon-werkafstand, de nabijheid van scholen en openbaar vervoer (als u kinderen hebt), de reputatie/veiligheid van de buurt en de aanwezigheid van voorzieningen die belangrijk voor u zijn (bv. sportschool, park, winkelcentrum).
Prijs
Vaak zullen de kosten een doorslaggevende factor zijn bij de keuze voor een gebied. In de meeste landen zijn huurprijzen in de grote steden veel hoger. Neem bijvoorbeeld Finland. Als we de kosten voor huisvesting in de hoofdstad Helsinki vergelijken met die in Turku, een meer provinciale stad, scheelt het bijna 33 % (1 036,58 EUR voor een appartement met één slaapkamer in het centrum van Helsinki tegen 696,27 EUR voor een vergelijkbaar appartement in Turku).
Bovendien zijn stadscentra flink duurder dan de voorsteden. In Spanje bedraagt de huurprijs voor een appartement met één slaapkamer in een buitenwijk 400-900 EUR. Op een centrale locatie kunnen deze prijzen wel 25 % hoger liggen.
Type huisvesting
Afhankelijk van uw beroep kan het zijn dat uw werkgever huisvesting voor u regelt. Het Europees Universitair Instituut biedt bijvoorbeeld voor 12 tot 18 maanden huisvesting aan academici en administratief personeel. Ook komt het steeds vaker voor dat werkgevers woonruimte beschikbaar stellen of huren, waarbij verhuurmakelaars als Ukio, Forenom en Nordicta opties aanbieden die voordelig geprijsd kunnen zijn. Informeer bij uw werkgever of het bedrijf een dergelijke overeenkomst heeft.
Huren of kopen?
Dit is een persoonlijke beslissing die afhangt van tal van factoren. Als u weet dat u voor onbepaalde tijd verhuist en uw financiële situatie het toelaat, kunt u er wellicht voor kiezen om een huis te kopen in plaats van te huren. Eigenwoningbezit is tegenwoordig duurder, omdat de rentetarieven en de inflatie nog steeds hoog zijn. Het kopen van een huis is echter een belangrijke langetermijninvestering die in uw situatie zinvol zou kunnen zijn. Mocht u willen kopen, overweeg dan het volgende:
- Win deskundig advies in. Een vastgoedadvocaat kan u bijvoorbeeld helpen veilig op een buitenlandse markt te navigeren.
- Onderzoek uw mogelijkheden voor een hypotheek. Ook hier is de hulp van een ervaren financieel adviseur van cruciaal belang.
- Bekijk de mogelijkheden voor ondersteuning. In sommige landen kunt u mogelijk subsidie krijgen voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen of is financiële steun beschikbaar voor renovaties.
De kleine lettertjes
Als u besluit om te huren, vraag dan voordat u een huurovereenkomst tekent, advies aan iemand die de lokale markt kent. Zo voorkomt u dat u een overeenkomst verkeerd begrijpt. De huurwetgeving verschilt van land tot land. In Griekenland wordt bijvoorbeeld meestal een borg van twee maanden huur gevraagd, terwijl de borg in Frankrijk één maandhuur bedraagt. In Oostenrijk kunnen huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd worden gesloten (de minimale looptijd voor deze laatste bedraagt drie jaar). In België zijn alle huurovereenkomsten voor bepaalde tijd: ofwel langlopend (negen jaar of langer) ofwel kortlopend (drie jaar of minder).
Hulp en advies met betrekking tot verblijf vindt u hier.
Wilt u naar een ander land verhuizen en weet u niet waar u moet beginnen? Neem dan gerust contact op met een EURES-adviseur die u door elke stap van het proces zal begeleiden.
Links:
Europese Arbeidsautoriteit (ELA)
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op X
EURES op LinkedIn
EURES op Instagram
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 30 januari 2025
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Hints en tips
- Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
- Gerelateerde sectie(s)
- EURES-diensten
- Hulp & ondersteuning
- Hints en tips
- Leven & werken
- Sector
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles