Indien u vragen of opmerkingen heeft over het EURES-portaal of over arbeidsmobiliteit in het algemeen, kunt u zich steeds richten tot onze helpdesk.
Voordat u dit doet, verzoeken wij u een kijkje te nemen in de rubriek "Hulp & ondersteuning" om te zien of het antwoord op uw vraag soms al gegeven is.
EURES (EURopean Employment Services) is een samenwerkingsnetwerk van de arbeidsbureaus. De vakbonden en de werkgeversorganisaties maken als partners eveneens deel uit van het netwerk. Doel van het EURES-netwerk is om het vrije verkeer van werknemers in de Europese Economische Ruimte (EER) (de 27 lidstaten van de Europese Unie, plus Noorwegen, Liechtenstein en IJsland) en Zwitserland eenvoudiger te maken.
EURES bestrijkt eenendertig landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowaakse Republiek, Spanje, de Tsjechische Republiek, Zweden en Zwitserland.
EURES richt zich op werkzoekenden uit EURES-landen die geïnteresseerd zijn in hun recht om vrij naar een ander land te reizen voor werk of studie, maar ook op werkgevers die werknemers uit andere landen in dienst willen nemen.
EURES biedt een netwerk van adviseurs met wie werkzoekenden en werkgevers persoonlijk contact kunnen opnemen wanneer ze informatie, hulp en bijstand nodig hebben. EURES-consulenten zijn speciaal opgeleide deskundigen die zich bezighouden met de drie kerndiensten van EURES - informatievoorziening, begeleiding en arbeidsbemiddeling - voor werkzoekenden en werkgevers die belang hebben bij een Europese arbeidsmarkt.
Er zijn ruim 900 EURES-consulenten in heel Europa actief en hun aantal neemt verder toe. Namen en adressen kunnen gevonden worden op de pagina “EURES-adviseurs zoeken” in de sectie “EURES-diensten” van het portaal of door te klikken op de knop “Contact opnemen met een EURES-consulent” die in veel pagina’s van de portaal te vinden is.
Afhankelijk van de voorwaarden die door de afzonderlijke EURES-leden vastgesteld zijn, is EURES zowel voor werkzoekenden als voor werkgevers geheel gratis.
De EURES-vacaturebank wordt iedere dag bijgewerkt. De gegevens over de arbeidsmarktontwikkelingen en de levens- en arbeidsomstandigheden worden regelmatig op de nieuwste stand gebracht door de nationale EURES-correspondenten.
Het EURES-portaal bevat niet alleen informatie over vacatures in de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland, maar ook informatie over arbeidsmarkttrends in alle landen en regio’s van de EER, praktische informatie over de levens- en arbeidsomstandigheden in Europa en een onlinedatabank met de curricula vitae van werkzoekenden.
De sectie van het portaal Levens- en arbeidsomstandigheden bevat informatie over een aantal belangrijke vraagstukken, zoals het vinden van huisvesting of scholen, belastingen, kosten van levensonderhoud, gezondheidszorg, sociale zekerheid, vergelijkbaarheid van kwalificaties, enz.
Het EURES-portaal voor arbeidsmobiliteit kan in alle sezentwintig officiële talen van de Europese Unie/EER geraadpleegd worden. De officiële talen zijn Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans, Gaelic, Grieks, Hongaars, IJslands, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch en Zweeds.
Ons streven is om zoveel mogelijk gegevens in alle sezentwintig officiële talen van de Gemeenschap te verstrekken. Is dat niet mogelijk, dan willen we de informatie op zijn minst in het Engels, Frans en Duits leveren.
De gegevens in de rubriek "Levens- en arbeidsomstandigheden" zijn in het Engels, Frans en Duits te raadplegen, alsook in de taal van het land in kwestie.
Iedere EU-burger heeft het recht in iedere lidstaat te werken en te leven zonder gedriscrimineerd te worden op grond van nationaliteit. Het vrij verkeer van personen is een van de fundamentele vrijheden die het Verdrag betreffende de Europese Unie (art. 3, 39, 40) en het Gemeenschapsrecht garandeert.
Gemeenschapsregels voor het vrij verkeer van werknemers gelden tevens voor lidstaten van de Europese Economische Ruimte (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen). Zwitserland heeft een bilaterale overeenkomst met de EU over het vrij verkeer van personen.
Het is belangrijk te vermelden dat na de uitbreiding van de EU in 2004 en 2007, er een overgangsperiode is van maximaal zeven jaar waarin het Gemeenschapsrecht op het gebied van vrij verkeer van werknemers nog niet volledig van toepassing is in de uitgebreide EU. Meer informatie is beschikbaar in de sectie “Leven & werken”, “Vrij verkeer van werknemers”.
Er wordt van uitgegaan dat méér mobiliteit van de beroepsbevolking zowel tussen banen (arbeidsmobiliteit) als binnen en tussen landen (geografische mobiliteit) een bijdrage levert aan de economische en sociale ontwikkeling, een hoog werkgelegenheidspeil en evenwichtige en duurzame groei. Door meer mobiliteit kunnen de Europese economie, arbeidsmarkt en beroepsbevolking ook soepeler en efficiënter inspelen op veranderende omstandigheden en kunnen er impulsen gegeven worden aan veranderingen in de globale economie die gekenmerkt wordt door grote concurrentie. Meer mobiliteit tussen de lidstaten is ook bevorderlijk voor een nauwere politieke integratie in de EU.
In de EU zijn miljoenen vacatures onvervuld, terwijl het werkloosheidscijfer redelijk hoog is (tussen 7 en 10 % in de afgelopen jaren). Bovendien vindt meer dan de helft van degenen die verhuizen terwijl zij werkloos zijn, binnen een jaar daadwerkelijk een baan, in vergelijking met degenen die werkloos in hun eigen land blijven.
Europa biedt mensen die willen verhuizen enorme kansen om vooruit te komen. Hoewel er sprake is van een groeiende tendens om naar het buitenland te verhuizen, zijn Europeanen over het algemeen honkvast.
Enige tijd in het buitenland studeren of werken, levert tal van pluspunten op: een echte verandering van omgeving, verruiming van de eigen horizon, dagelijks contact met een andere cultuur, de ideale gelegenheid om een andere taal te leren, en de kans om tezamen met mensen met een andere culturele achtergrond te werken of te studeren, ideeën uit te wisselen en ervaringen met elkaar te vergelijken.
In EURES “Een baan zoeken” zijn vacatures voor een heel breed scala aan beroepen te vinden. Het gaat zowel om vaste als om tijdelijke banen.
Bij elke vacature staat vermeld hoe gesolliciteerd moet worden en met wie contact kan worden opgenomen. Contact kan worden opgenomen met de EURES-consulent, die de sollicitatie doorgeeft, of rechtstreeks met de werkgever.
De op het EURES-portaal gepubliceerde vacatures zijn afkomstig van de EURES-leden en -partners, met name de Europese openbare arbeidsbemiddelingsdiensten. Zij maken gebruik van EURES om vacatures bekend te maken bij werkgevers die belangstelling hebben voor werknemers uit andere Europese landen. Deze “EURES-vacatures” geven aan dat de werkgever met name belangstelling heeft voor werknemers uit andere Europese landen.
Teneinde de transparantie van de arbeidsmarkt in Europa te verbeteren, zullen alle door de Europese openbare arbeidsbemiddelingsdiensten gepubliceerde vacatures, op enkele uitzonderingen na, op onze website worden bekendgemaakt.
Neen. Vacatures bij de Europese instellingen worden op de website van het Bureau voor personeelsselectie van de Europese Gemeenschappen (EPSO) gepubliceerd onder http://epso.europa.eu.
“EURES Een baan zoeken” heeft een gebruiksvriendelijke zoekinterface. Werkzoekenden kunnen bij het zoeken naar een baan bijvoorbeeld een land, een regio, een beroep, of het soort arbeidsovereenkomst selecteren, of verscheidene criteria met elkaar combineren.
De EURES-vacaturebank wordt dagelijks door de Europese arbeidsbureaus bijgewerkt. Vacatures die vervuld zijn, worden uit de vacaturebank verwijderd.
Als u in de vacaturebank zoekt, moet u met de volgende punten rekening houden:
Hoewel voor de meeste vacaturegegevens, zoals de soort arbeidsovereenkomst, vereiste ervaring, opleidingseisen, enz. een vertaling in alle officiële talen van de Europese Unie voorhanden is, is dat niet het geval voor de titel en de tekst van de vacature. Wanneer u op trefwoorden zoekt en deze alleen in één taal aangeeft, krijgt u waarschijnlijk niet alle beschikbare vacatures uit de vacaturebank te zien. Wanneer u bijvoorbeeld als trefwoord het Engelse "waiter" intikt, krijgt u waarschijnlijk niet dezelfde vacatures te zien als met het Franse woord "serveur". Met de voorgedefinieerde categorieën onder “beroep”, “vereiste ervaring”, “plaats” enzovoort, krijgt u echter wel toegang tot alle beschikbare vacatures in de verschillende taalversies.
“EURES Een baan zoeken” is beschikbaar in de 26 EU/EER-talen en gebruikers kunnen in al die talen zoeken. Wij wijzen u erop dat de tekst van de vacatures (titel en functiebeschrijving) in het EURES-portaal in het algemeen in de nationale taal van het bronland geschreven is, omdat deze vacatures direct uit de nationale vacaturebank komen. Andere vacaturegegevens, zoals het soort arbeidsovereenkomst, vereiste ervaring, opleidingseisen, enz. zijn in alle talen vertaald.
Wanneer u op trefwoord zoekt en het “trefwoord” alleen in één taal aangeeft, krijgt u naar alle waarschijnlijkheid niet álle vacatures uit de vacaturebank te zien. Wanneer u bijvoorbeeld als trefwoord het Engelse “waiter” intikt, krijgt u waarschijnlijk niet dezelfde vacatures te zien als met het Franse woord “serveur”. Met de reeds aangegeven categorieën “beroep”, “vereiste ervaring”, “plaats” enz. krijgt u wel toegang tot alle taalversies.
Wij wijzen u erop dat iedere werkgever beslist in welke taal een vacature wordt gepresenteerd in “EURES Een baan zoeken”. Indien een werkgever in het bijzonder geïnteresseerd is internationaal te werven kan de vacature gepubliceerd worden in één of meer andere talen, dan de nationale taal van de werkgever.
Bij elke vacature staat vermeld hoe er gesolliciteerd moet worden en met wie contact opgenomen kan worden. Er kan ofwel contact opgenomen worden met de EURES-adviseur, die de sollicitatie doorgeeft, ofwel in sommige gevallen rechtstreeks met de werkgever.
Verschillende onlinediensten van EURES zijn gratis beschikbaar zonder registratie. U kunt zich ook registreren op My EURES en naar vacatures zoeken. EURES is een tool die werkgevers en werknemers die het recht op vrij verkeer binnen de Europese interne markt genieten, gemakkelijker bij elkaar brengt. Het zoeken naar een baan via EURES heeft geen invloed op de toepasselijke nationale voorschriften voor de toegang van onderdanen van derde landen tot de arbeidsmarkt (d.w.z. de regeling inzake werk- en/of verblijfsvergunningen). Voor meer informatie voor niet-EU-onderdanen kunt u terecht op de EU-portaalsite voor immigratie (europa.eu).
Mogelijkheden voor stages en leerlingplaatsen zijn te vinden via het gedeelte over levens- en arbeidsomstandigheden op het EURES-portaal. Hier vind je van elk land een overzicht van het nationale rechtskader voor stages en leerlingplaatsen, en algemene informatie over het vinden van vacatures, ondersteuning en financiering.
Een aantal landen biedt daarnaast mogelijkheden voor stages en leerlingplaatsen via de vacatureservice van EURES. Zoals alle diensten op het EURES-portaal is deze dienst kosteloos. Als je je via EURES aanmeldt, profiteer je van extra mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld je zoekprofiel opslaan en profiteren van arbeidsbemiddeling.
“EURES Een baan zoeken” is voor alle gebruikers beschikbaar, ook al hebben ze geen “Mijn EURES”-account geopend. De registratie in “Mijn EURES” biedt echter meer mogelijkheden:
- door uw CV in te voeren, is het mogelijk dat toekomstige werkgevers u benaderen;
- u kunt uw CV in iedere EU-taal opstellen en deze kan gemakkelijk vertaald worden in andere talen;
- u kunt “Een baan zoeken”-profielen opstellen en opslaan en een waarschuwing per e-mail ontvangen zodra er een baan vrijkomt die aan uw profiel beantwoordt.
Allereerst dient u een “Mijn EURES”-account te openen. Als u zich ingeschreven hebt, volgt u stap voor stap de aangegeven instructies en vult u alle verplichte velden in. Dit is voor u helemaal gratis.
U kunt uw cv te allen tijde wijzigen: log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord en ga naar "Mijn cv" onder "Werkzoekende".
Werkzoekenden moeten hun EURES-account regelmatig bezoeken om ervoor te zorgen dat hun profiel zichtbaar blijft voor werkgevers. Als een werkzoekende zijn/haar EURES-account 26 weken niet heeft bezocht, is zijn/haar cv niet meer zichtbaar voor werkgevers. Als een werkzoekende zijn/haar EURES-account gedurende een jaar niet heeft bezocht, wordt zijn/haar EURES-cv verwijderd. Niet-bezochte accounts worden na twee jaar automatisch verwijderd.
EURES-adviseurs en werkgevers die zich ingeschreven hebben in “EURES CV-Online” hebben volledige toegang. U beslist zelf of bepaalde persoonsgegevens, zoals uw naam, adres enz. zichtbaar zijn.
Als u de optie “anoniem” voor uw “EURES CV-Online” selecteert, kunnen werkgevers - via de EURES-dienst - contact met u opnemen, zonder dat ze de beschikking hebben over uw persoonsgegevens.
Als u uw wachtwoord of gebruikersnaam voor EURES bent vergeten, kunt u uw inloggegevens naar uw e-mailadres laten sturen. Klik op “Mijn EURES” op de homepage. Vul daarna, als u op dit moment niet geauthenticeerd bent, op de volgende pagina uw e-mailadres in en klik op “Volgende”. Klik vervolgens op “Wachtwoord vergeten?” (u wordt mogelijk gevraagd de captcha-code in te voeren die verborgen zit in de afbeelding), en klik dan op “Wachtwoord opnieuw instellen”. U krijgt automatisch per e-mail een link om uw wachtwoord opnieuw in te stellen. U dient deze link binnen 24 uur te gebruiken. Nadat u op de link hebt geklikt, wordt u gevraagd een nieuw wachtwoord in te stellen en dit te bevestigen. Het proces wordt voltooid wanneer u op “Indienen” klikt.
Bent u zowel uw gebruikersnaam/e-mailadres als uw wachtwoord vergeten? Neem dan contact op met de EURES-helpdesk. Contactgegevens kunt u vinden via “EURES-diensten – Neem contact op met de EURES Helpdesk” op het portaal.
U kunt uw persoonsgegevens te allen tijde wijzigen: log in bij EURES met uw gebruikers-ID en wachtwoord, ga naar "Mijn profiel” en wijzig uw gegevens.
Log in bij EURES, ga naar "Mijn profiel" en selecteer "account verwijderen". Alle informatie over u wordt uit de database verwijderd. Als u later toegang wilt hebben tot "EURES CV-Online", moet u zich opnieuw registeren.
De onlinediensten van EURES zijn vrij toegankelijkvoor een ieder die toegang heeft tot het Web. U kunt u registreren in Mijn EURES en naar banen zoeken. Het vinden van een baan via EURES verandert echter niets aan de wettelijke verplichtingen en administratieve procedures die van toepassing zijn op niet-EU-burgers.
Een werkgever krijgt alleen toegang tot “EURES CV-Online”, wanneer de desbetreffende onderneming met haar zetel in een van de negenentwintig landen van de Europese Economische Ruimte (EER), in Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk, gevestigd is en een geldig BTW- of nationaal registratienummer heeft. Zodra uw registratie is goedgekeurd krijgt u toegang tot de diensten die EURES gratis aan werkgevers biedt.
Zodra u zich bij EURES geregistreerd hebt, hebt u toegang tot de cv's van werkzoekenden in de EURES-database. Bovendien kunt u zoekcriteria opslaan die aan uw behoeften beantwoorden, e-mailberichten ontvangen van ingeschreven werkzoekenden die aan uw criteria voldoen, en rechtstreeks contact met hen opnemen en persoonlijke berichten sturen via EURES.
Werkgevers die graag een vacature op EURES willen plaatsen moeten de instructies volgen op de pagina “Plaats een vacature” in de sectie “Werkgevers”. De procedures zijn per land verschillend. In sommige landen kunnen werkgevers zelf de vacatures online plaatsen. U heeft in ieder geval altijd de mogelijkheid de hulp in te roepen van EURES-adviseurs.
De databank “EURES zoek een baan” wordt iedere dag door de Europese arbeidsbureaus bijgewerkt. Vacatures blijven in de databank staan tot ze vervuld zijn.
In de landen die tot de Europese Economische Ruimte behoren (EER) is het vrije verkeer van personen een grondrecht. Hierdoor kunnen onderdanen van EER-landen zonder arbeidsvergunning in een ander EER-land gaan werken. Uit hoofde van de overgangsmaatregelen in de toetredingsverdragen zal het vrije verkeer van werknemers ook voor de burgers van de nieuwe lidstaten gelden. In de rubriek “Overgangsmaatregelen voor de nieuwe lidstaten” wordt specifiek op de vraagstukken met betrekking tot de nieuwe lidstaten ingegaan.
Wonen en werken in een ander Europees land kan enige problemen met zich meebrengen. Om een paar voorbeelden te noemen, men moet zich aanpassen aan een andere cultuur, in een andere taal werken en vertrouwd raken met een ander belastingstelsel en een ander stelsel op het gebied van de sociale zekerheid. Informatie inwinnen over het land van uw keuze, is de beste manier waarop u zich kunt voorbereiden. Uw eigen persoonlijke kwaliteiten en vastberadenheid en natuurlijk uw kwalificaties en kennis van vreemde talen spelen ook een rol bij het vinden van een baan.
Voordat u op zoek gaat naar een baan, dient u zich er bewust van te zijn dat het vinden van een baan in het buitenland niet per se eenvoudiger is (het werkloosheidscijfer is in de Europese Unie in het algemeen nog steeds aan de hoge kant). Een aantal Europese arbeidsmarktsectoren bieden evenwel zeer goede mogelijkheden, zoals de toeristische sector, de dienstverlening (financiële diensten, management consultancy, de bouwsector, de IT-sector en bepaalde segmenten van de gezondheidszorg) en seizoenwerk in de landbouw. Verder moet u er rekening mee houden dat er in de Europese Unie aanzienlijke verschillen bestaan als het om de kansen op werk gaat en dat de situatie heel snel kan veranderen. Nadere informatie is in de rubriek “Wonen en werken” te vinden.
Om werk te vinden voordat uw land verlaat, zou u het volgende moeten doen:
- Een bezoek brengen aan het EURES-webportaal Arbeidsmobiliteit. Hier vindt u vacatures, informatie over levens- en arbeidsomstandigheden, arbeidsmarktgegevens en links naar andere nuttige informatiebronnen. Voor potentiële werkgevers in heel Europa kunt u hier ook uw curriculum vitae plaatsen.
- Voor advies contact opnemen met een plaatselijk of regionaal arbeidsbureau. Zij hebben een EURES-adviseur in dienst die u adviezen kan verstrekken die op uw situatie toegesneden zijn. Hij/zij kan nagaan of er vacatures voor u in het EURES-systeem zijn en contact opnemen met EURES-adviseurs in het land waar u naar toe wilt gaan.
- De vacatures in de dagbladen van uw ‘gast’land raadplegen (grote openbare bibliotheken hebben hierop een abonnement). Denkt u eraan dat vacatures voor bepaalde sectoren vaak in vakbladen gepubliceerd worden.
- Contact opnemen met de Arbeidsvoorziening in uw ‘gast’land, die u waarschijnlijk advies zal kunnen geven. Denkt u eraan dat u als burger van een EER-land in een andere lidstaat dezelfde rechten heeft als de ingezetenen van dat land. Vraagt u of u een EURES-adviseur kunt spreken die ervaring heeft met dienstverlening aan buitenlanders.
Het meest gebruikelijke traject om aan informatie over vacatures te komen loopt via het arbeidsbureau.
Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden
- In tal van lidstaten bestaan particuliere uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in de bemiddeling van tijdelijk werk. U moet wel nagaan of u voor hun diensten moet betalen en wat voor soort arbeidsovereenkomsten door dit soort bureaus worden aangeboden.
- Er bestaan ook particuliere bureaus voor de aanwerving van personeel, maar die houden zich meestal alleen maar bezig met leidinggevende functies of bepaalde sectoren, zoals de computerbranche of de financiële sector.
- Voor studenten kunnen banenmarkten en centra voor loopbaanbegeleiding belangrijk bij het zoeken naar een baan zijn.
- Spontane sollicitaties bij bedrijven worden hoe langer, hoe meer gemeengoed. Bij een spontane sollicitatie moet u zoveel mogelijk informatie over het bedrijf in kwestie verzamelen, aangezien het succes van uw sollicitatie wellicht afhangt van de vraag in hoeverre u heeft kunt aantonen dat u in het bedrijf past en aan de eisen van het bedrijf voldoet. Uw sollicitatie onderbouwt u in een brief, waarin u uw kwalificaties en ervaring beschrijft en uiteenzet waarom uw belangstelling in het bijzonder naar het desbetreffende bedrijf uitgaat. Tal van ondernemingen hebben ook eigen sites waar u in sommige gevallen bij wijze van alternatief een elektronisch sollicitatieformulier kunt invullen.
- Een netwerk van contacten opbouwen is in de meeste landen van groot belang, aangezien vacatures vaak lang vóór hun publicatie bij ingewijden bekend zijn.
- Een tijd in het land van uw keuze doorbrengen en daar als stagiair of trainee werken is een ideale manier om het land in kwestie te leren kennen en daar ter plekke naar werk te zoeken. Tal van grote bedrijven organiseren dergelijke stages.
Het is van groot belang dat u erachter probeert te komen hoe u uw kwalificaties in het ‘gast’land erkend krijgt. De cruciale vraag voor degenen die een beroepskwalificatie hebben, is of het om een gereglementeerd beroep gaat of niet. Gereglementeerde beroepen zijn beroepen die alleen mogen worden uitgeoefend door personen die over een bepaalde kwalificatie beschikken (bijvoorbeeld advocaten, accountants, onderwijzers, ingenieurs, mensen met paramedische beroepen, artsen, tandartsen, dierenartsen, apothekers en architecten). Voor een aantal van deze beroepen heeft men een lijst van erkende en gelijkwaardige kwalificaties opgesteld, terwijl de gelijkwaardigheid bij andere beroepen aan de hand van opleidingsduur en opleidingsinhoud van geval tot geval bekeken wordt. Indien uw beroep niet gereglementeerd is, kunt u onmiddellijk aan de slag als u een baan gevonden heeft. U moet dan wel de procedures volgen die eventueel voor uw beroep in het gastland gelden en die mogelijkerwijs verschillen van de procedures waaraan u gewend bent.
U moet een helder en goed gestructureerd curriculum vitae opstellen, dat toegesneden is op de baan in kwestie. Dit curriculum vitae moet u tezamen met uw kwalificaties (zie hierboven) laten vertalen in de taal van het gastland. In de meeste lidstaten wordt verwacht dat uw diploma of academische graad in de pas loopt met de baan waarnaar u solliciteert, terwijl hieraan in sommige andere lidstaten niet zoveel belang wordt gehecht. De EU heeft een standaardformulier voor het curriculum vitae goedgekeurd. Dit EUROPASS-CV, dat zowel geschikt is voor mensen die een diploma van het algemeen vormend onderwijs hebben als voor mensen die een diploma van het beroepsonderwijs bezitten, geeft over de grenzen van de EU-landen heen een duidelijk beeld van de capaciteiten en vaardigheden van de sollicitant. Dit CV-formulier is momenteel beschikbaar in 20 EU-talen in EURES-CV-Online.
Net als in uw eigen land dient u zich grondig voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Zorgt u ervoor dat u over achtergrondinformatie over het bedrijf in kwestie beschikt en vragen kunt stellen over het bedrijf zelf en bepaalde aspecten van het werk. Verwacht wordt ook dat u aantoont dat u de taal van het gastland beheerst en uw belangrijkste vaardigheden en persoonlijke eigenschappen in de pas lopen met de eisen van de werkgever voor de baan in kwestie. Tal van grote bedrijven in de EU werken met assessmentcentra om vast te stellen hoe potentiële werknemers in werkelijkheid in bepaalde omstandigheden presteren.
Welke documenten moet ik naar het sollicitatiegesprek meenemen?
Normaal gesproken zult u het volgende mee moeten nemen:
- een aantal kopieën van uw CV in de taal van het gastland;
- een gewaarmerkte vertaling van uw diploma (normaal gesproken kunt u die bij de onderwijsinstelling of het desbetreffende ministerie krijgen);
- fotokopieën van uw diploma’s van het voortgezet of hoger onderwijs of andere kwalificaties;
- uw paspoort of een geldig identiteitsbewijs;
- een kopie van uw geboortebewijs;
- het van toepassing zijnde E-formulier voor de ziekteverzekering (bijv. E111);
- een aantal pasfoto’s.
Indien u op dit moment werkloos bent en u naar een baan in een ander EER-land wilt zoeken, kunt u uw werkloosheidsuitkering drie maanden lang meenemen. Voor het meenemen van werkloosheidsuitkeringen gelden evenwel strenge regels en voorwaarden en wij raden u dan ook aan om contact op te nemen met uw plaatselijke arbeidsbureau of uitkeringsinstantie voordat u verdere stappen zet. Indien u na drie maanden nog steeds geen baan hebt gevonden, kunnen de autoriteiten u verzoeken te vertrekken. Als u kunt bewijzen dat u goede kansen op werk heeft, stellen de autoriteiten zich in sommige gevallen coulanter op. Verdere nuttige informatie hierover is te vinden in andere rubrieken zoals de rubriek “Leven & werken”.
U vindt meer wensen en tips, advies van deskundigen en inspirerende verhalen in de rubriek "Actualiteit" op het EURES-portaal. Meld u aan voor de nieuwsbrief "EURES & u" om updates direct in uw mailbox te krijgen.
Als EU-onderdaan, of als onderdaan van IJsland, Liechtenstein of Noorwegen, heeft u zekere rechten in andere EU-landen, bijvoorbeeld als het gaat om verhuizen, wonen, studeren en zakendoen.
Wenst u meer informatie over EU-vraagstukken, vereist een specifieke EU-gerelateerde kwestie assistentie of advies op maat of zoekt u een oplossing op EU-niveau voor uw probleem? Deze pagina biedt u een snelle en directe toegang tot de diensten die u met uw informatieaanvraag kunnen helpen.
Het EU- contactpunt voor burgers en bedrijven
Maandag - Vrijdag 8:30 - 18:00 (MET)
Uw vragen worden beantwoord in het Engels, Duits, Frans, Italiaans of Spaans.
Hoe krijg ik in een ander EU-land een verblijfsvergunning? Welke regels gelden er voor roamingtarieven? Welke rechten heb ik als mijn vlucht geannuleerd wordt? Welke EU-subsidies kan mijn organisatie aanvragen? Het antwoord op deze en andere vragen vindt u bij de centrale voorlichtingsdienst Europe Direct.
Contact opnemen met een EURES-consulent