
Bestämmelserna för arbetskraftens rörlighet i EU har gjort det enkelt att flytta mellan EU:s 27 medlemsstater. Att säkra ditt boende är en av de första sakerna du bör göra om du planerar att flytta för att arbeta.
För att göra det lättare att förstå fastighetsmarknaden i ett främmande land finns det några saker att tänka på.
Område
Att välja var du ska bo kan vara en utmaning, särskilt om du inte känner till landet du ska flytta till. Faktorer att överväga är bland annat hur långt från ditt arbete du är beredd att bo, hur nära det är till skolor och kollektivtrafik om du har barn, vad kvarteren har för anseende/trygghetsnivå och om det finns tillgång till faciliteter som är viktiga för dig (t.ex. gym, park, köpcentrum).
Priset
Kostnaden är ofta en avgörande faktor för valet av område. I de flesta länder är hyrorna i de större städerna mycket högre. Ta Finland som exempel. Om man jämför levnadskostnaderna i huvudstaden Helsingfors med kostnaderna i Åbo, som är en mer provinsiell stad, är skillnaden nästan 33 procent (1 036,58 euro för en enrumslägenhet i centrala Helsingfors jämfört med 696,27 euro för samma typ av lägenhet i Åbo).
Stadskärnor är dessutom erkänt dyrare än förortsområden. I Spanien ligger hyrorna för enrumslägenheter i utkanten av städer på omkring 400–900 euro. I ett centralt stadsområde kan dessa priser stiga med 25 procent.
Typ av boende
Beroende på ditt yrke kan du vara berättigad till boende genom din arbetsgivare. Europeiska universitetsinstitutet erbjuder till exempel bostäder till akademiker och administrativ personal med hyresperioder på 12–18 månader. Tjänstebostäder med boendeplikt eller företagsuthyrning håller också på att ta fart, och byråer som ukio, forenom och NORDICTA erbjuder alternativ som kan vara mer ekonomiskt fördelaktiga. Kontrollera med din arbetsgivare om företaget har ingått ett sådant avtal.
Hyra eller köpa?
Detta är ett personligt beslut som är beroende av många faktorer. Om du vet att din flytt inte är tidsbegränsad och din ekonomiska situation tillåter det, kan du välja att köpa en fastighet i stället för att hyra. Numera är egenägda bostäder dyrare eftersom räntor och inflation håller sig på en hög nivå. Att köpa hus är dock en betydande långsiktig investering som skulle kunna vara lämplig i din situation. Tänk på följande om du väljer att köpa:
- Begär råd från experter. En fastighetsadvokat kan exempelvis hjälpa dig att sondera en utländsk marknad på ett säkert sätt.
- Undersök dina hypoteksalternativ. Återigen är det viktigt att ta hjälp av en erfaren finansiell rådgivare.
- Utforska dina stödalternativ. Bidrag för användning av förnybara energikällor eller ekonomiskt stöd för renoveringar kan vara tillgängliga i vissa länder.
Läs det finstilta
Om du bestämmer dig för att hyra bör du, innan du undertecknar ett hyresavtal, be om råd från någon som känner till den lokala marknaden och kan hjälpa dig att förstå avtalet. Hyreslagstiftningen skiljer sig åt mellan olika länder. I Grekland krävs till exempel vanligtvis en deposition motsvarande två månaders hyra, medan depositionen i Frankrike som regel motsvarar en månads hyra. I Österrike kan hyresavtal vara tillsvidare eller med fast löptid (minst tre år för det senare). I Belgien är alla hyresavtal tidsbegränsade och de kan antingen vara långfristiga (nio år eller längre) eller kortfristiga (tre år eller mindre).
Hjälp och råd avseende uppehåll finns här.
Är du redo att flytta utomlands men känner dig överväldigad? Kontakta en Euresrådgivare för att få vägledning genom varje steg i processen.
Länkar:
Europeiska arbetsmyndigheten (ELA)
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Levnads- och arbetsvillkor i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på X
Eures på LinkedIn
Eures på Instagram
Översikt
- Publiceringsdatum
- 30 januari 2025
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Råd och tips
- Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
- Relaterade avsnitt
- Eures tjänster
- Hjälp & stöd
- Råd och tips
- Leva & arbeta
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles