Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)

Kijk op de vacaturemarkt

Hieronder vindt u de links naar dashboards met EURES-gegevens die informatie geven over de arbeidsmarkt, beroepen en vaardigheden. We nodigen u uit om de interactieve dashboards zelf te verkennen.

(Als u op de links klikt, komt u op de SkillsOVATE-website van Cedefop, het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (EU-agentschap). Als u de huidige pagina van het EURES-portaal ook open wilt houden, klik dan met de rechtermuisknop op de link en kies “openen in een nieuw tabblad”).

Dashboards

Dit dashboard geeft informatie over de beroepen die de afgelopen vier kwartalen in Eures-vacatures voorkwamen. Ze zijn onderverdeeld in algemene macrogroepen en de meer gedetailleerde beroepscategorieën die hieronder worden gepresenteerd.

Dit dashboard toont verschillen tussen landen wat betreft beroepen waar vraag naar is. Het toont het aandeel Eures-vacatures voor bepaalde beroepen in verhouding tot het totale aantal Eures-vacatures in een bepaald land.

Dit dashboard toont het aandeel beroepscategorieën (2-cijferige ISCO-code) in de verschillende sectoren en landen in verhouding tot de totale vraag in EURES-vacatures. De kaart toont de vraag naar combinaties van sectoren en beroepen in verschillende landen. Het toont het aandeel Eures-vacatures voor een bepaald beroep in het totale aantal Eures-vacatures dat in een bepaald land is gepubliceerd.

Dit dashboard toont de beroepen en vaardigheden waarnaar vraag is in sectoren, zoals ze voorkomen in Eures-vacatures. De informatie kan worden weergegeven voor beroepscategorieën (2-cijferige ISCO-code) en twee niveaus van de vaardighedenclassificatie.

Dit dashboard toont de vereiste vaardigheden en ervaring in beroepen zoals ze voorkomen in EURES-vacatures. De informatie kan worden weergegeven voor beroepscategorieën (2-cijferige ISCO-code), details van vaardigheden en vereiste ervaring.

Woordenlijst – Definities

OVA’s

Online vacature-aankondigingen

AMI

Arbeidsmarktinformatie

ISCO

De internationale standaardclassificatie van beroepen (ISCO) is een internationale classificatie onder de verantwoordelijkheid van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Doel ervan is om banen te structureren in een duidelijk gedefinieerde reeks categorieën op basis van de taken en plichten die in de baan worden uitgevoerd.

ESCO

ESCO (Europese classificatie van vaardigheden, competenties, kwalificaties en beroepen) is de meertalige Europese classificatie van vaardigheden, competenties en beroepen. 

ESCO functioneert als een woordenboek dat beroepen en beroepsvaardigheden beschrijft, identificeert en classificeert die relevant zijn voor de EU-arbeidsmarkt en voor onderwijs en opleiding. Deze concepten en de relaties daartussen kunnen worden begrepen door elektronische systemen, waardoor verschillende onlineplatforms ESCO kunnen gebruiken voor diensten zoals het koppelen van werkzoekenden aan banen op basis van hun vaardigheden, het voorstellen van opleidingen voor mensen die zich willen bij- of omscholen, enz.

NACE

NACE is het acroniem voor de verschillende statistische classificaties van economische activiteiten die sinds 1970 in de Europese Unie (EU) zijn ontwikkeld. NACE biedt een kader voor het verzamelen en presenteren van een breed scala aan statistische gegevens op basis van economische activiteit op het gebied van economische statistieken (bijv. bedrijfsstatistieken, arbeidsmarkt, nationale rekeningen) en op andere statistische gebieden.

Statistieken op basis van NACE zijn vergelijkbaar op Europees en, in het algemeen, op wereldniveau. Het gebruik van NACE is verplicht binnen het Europees statistisch systeem.

Samenwerking tussen ELA en Cedefop

In januari 2023 ondertekenden de Europese Arbeidsautoriteit (ELA, eigenaar van het EURES-portaalsysteem) en het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop) een memorandum van overeenstemming. Hiermee wordt beoogd samenwerking tussen de twee organisaties tot stand te brengen om gebruikers zinvolle en duidelijke informatie te bieden over vacatures die online te vinden zijn.

Gegevens uit online vacature-aankondigingen (OVA’s) zijn een veelbelovende bron van informatie over werving en de vaardigheidsbehoeften van werkgevers. Sinds 2016 ontwikkelt en bouwt Cedefop een systeem voor het verzamelen en analyseren van OVA-gegevens evenals een online webtool voor de verspreiding van deze gegevens (SkillsOVATE). Eures wordt beschouwd als een essentiële aanvullende bron van OVA-gegevens.