
Etter å ha lett, søkt og vært igjennom noen stressende intervjurunder har du sikret deg den nye jobben i utlandet, og du gleder deg til å dra. Det er bare én ting som legger en demper på entusiasmen, og det er hvor dårlig du kan det lokale språket. For det er jo ikke til å legge skjul på at det ikke er spesielt morsomt å prøve å gjøre seg kjent i et fremmed miljø når man knapt forstår noe annet enn hei, ja og nei.
Men alle snakker jo engelsk i dag!
En Eurobarometer-undersøkelse fra 2024 viste at halvparten av alle i Europa snakker engelsk som andrespråk. Som turister klarer vi oss som regel med engelsk de fleste steder rundt om i verden.
Hvis du skal flytte til et annet land en lengre periode, er det imidlertid en forutsetning at du snakker det lokale språket for å kunne gli inn i det nye miljøet. Vanlige gjøremål som å gå på butikken, bestille mat eller be om en tjeneste blir mindre stressende. Det blir lettere å snakke med folk i sosiale sammenhenger eller på jobben. Selv om du jobber for et multinasjonalt selskap der engelsk er arbeidsspråket, er mange av kollegaene dine helt sikkert fra stedet. Hvis du behersker språket, viser du respekt for den lokale kulturen, og tilværelsen blir mye enklere på mange måter.
Så hva kan du gjøre for å komme deg gjennom de første månedene til du har fått et bedre grep om språket?
Før du ankommer ...
- Start med det grunnleggende. Hvis du har nok tid før du flytter, kan du melde deg på et kurs som svarer til det nivået du starter på. En EURES-rådgiver eller ambassaden eller konsulatet på stedet kan hjelpe deg med å finne et kurs som passer for deg.
- Velg noen av de mange ressurser og språkappene på nettet. Italki, Duolingo og Babbel er bare noen få av de utallige alternativene som finnes, og som gir deg mulighet til å lære i det tempoet som passer deg best.
Når du er vel framme ...
- Sett av noen timer i uken til systematisk læring. Du vil finne passende kurs for ditt nivå og dine behov i de fleste EU-land. I Sverige tilbyr for eksempel «Free Tuition for Immigrants» kurs for utlendinger i dagligspråk, men også mer spesialiserte kurs som er tilpasset de behovene du har i jobben. SI Studiare Italiano tilbyr en rekke kurs på flere steder i Italia. En EURES-rådgiver kan gi deg ytterligere veiledning her.
- Finn anledninger til å omgås lokalbefolkningen. Bli med i en klubb, delta på arrangementer på det lokale språket, og benytt enhver mulighet til å øve deg på å snakke. Ta initiativ til samtaler, still spørsmål og ta ordet. Ikke vær redd for å gjøre feil. Folk på stedet vil sette pris på at du prøver å snakke deres språk, og de vil være mer enn villige til å hjelpe deg.
- Fordyp deg i den lokale kulturen. Gå på teater, se et fjernsynsprogram eller en film på det lokale språket, les nyhetene på nettet.
- Benytt oversetterapper som Notta, iTranslate eller Microsoft Translator. De kan hjelpe deg ut av en knipe når du sitter fast.
- Til slutt: Vær tålmodig. Det krever innsats å beherske et nytt språk, og til tider kan det være frustrerende. Da gjelder det å ikke gi seg. Litt etter litt vil du bli bedre og føle deg tryggere.
Les om de erfaringene andre har hatt når de har søkt jobb i utlandet med støtte fra EURES:
Romania til Østerrike: hvordan én steinbruddsarbeider flyttet til et nytt land for å skaffe seg jobb
Fra Spania til Sverige: Hvordan EURES endret livet til en reiselivsarbeider
Relevante lenker:
Les mer:
Finn EURES-rådgivere
Leve- og arbeidsvilkår i EURES-land
EURES’ jobbdatabase
EURES’ tjenester for arbeidsgivere
EURES’ aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
EURES på Facebook
EURES på X
EURES på LinkedIn
EURES på Instagram
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 14 februar 2025
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Råd og tips
- Arbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheter
- Relaterte seksjon(er)
- EURES-tjenester
- Hjelp & support
- Råd og tips
- Leve- og arbeidsvilkår
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles