Denne delen er spesielt myntet på jobbsøkere i universitets- eller høgskolesektoren og akademikere generelt, dvs. studenter og nyutdannede, lærere og forskere. Ettersom det er en del underdekning i visse jobbsektorer i en del EU-land, har høyt kvalifiserte jobbsøkere gode sjanser til å finne arbeid utenlands.
Hvis du skal ta fatt på yrkeskarrieren, vil ha en ny jobb eller gjennomføre opplæring i et annet land i EØS og/eller Sveits, se seksjonene under og tilhørende lenker.
Overgangen fra studier til yrkesliv i utlandet
Overgangen fra skole til arbeid kan være en periode preget av mye usikkerhet. Er du i ferd med å fullføre (eller har du fullført) studiene dine? Ønsker du å flytte utenlands og jobbe i et annet EØS-land? Hvis du kan fremmedspråk, er fleksibel, besluttsom og kan tilpasse deg både en ny jobb, et nytt land og en ny kultur, da har du det som skal til for å få en internasjonal karriere!
SEKS TRINN MOT EN YRKESKARRIERE I UTLANDET
Overgangen fra studier til yrkesliv i utlandet kan være skummel. I tillegg er det å søke jobb ofte både utfordrende og krevende! For å lette overgangen har vi utarbeidet en liste med seks trinn og nyttige "råd og tips" som du kanskje bør ta i betraktning før du flytter til et annet land. Klikk på punktene for å komme til den aktuelle siden.
Råd og tips...
Europeiske arbeidsgivere kan benytte seg av forskjellige tjenester og kommunikasjonsverktøy når de lyser ut ledige stillinger. Listen under gir deg en oversikt over de informasjonskildene du har til rådighet på europeisk plan.
OFFENTLIGE ARBEIDSFORMIDLINGER OG EURES' JOBBMOBILITETSPORTAL
- Kontakt ditt lokale NAV-kontor for råd og veiledning. De har kanskje en EURES-konsulent som kan gi deg akkurat den hjelpen du trenger.
- EURES-konsulentene kan gi råd om jobbmuligheter på det europeiske arbeidsmarkedet, henvise deg til potensielle arbeidsgivere og gi nærmere opplysninger om det å bo og arbeide i utlandet.
- Meld deg på arbeidsgiverpresentasjoner, kurs og jobbmesser i regi av EURES i hjemlandet ditt. I "Aktivitetskalenderen" på EURES-portalen vil du finne informasjon om arrangementer som finner sted rundt om i Europa.
- En annen nyttig innfallsvinkel til å finne ut mer om leve- og arbeidsvilkårene i et annet EØS-land, er seksjonen "Bo & Arbeid" på EURES-portalen. Her finner du detaljert informasjon om hvert enkelt land.
- Søk etter ledige stillinger i EØS-landene ved hjelp av funksjonen "Søke etter arbeid" på EURES-portalen. Du får tilgang til stillingsannonser i 31 europeiske land som er oppdatert i sanntid og som dekker en lang rekke yrker, inkludert faste stillinger og sesongarbeid. Ledige stillinger i EURES som uttrykkelig er åpne for rekruttering fra utlandet, er merket med EU-flagget.
- Funksjonen "Søke etter arbeid" i EURES er et brukervennlig søkegrensesnitt. Jobbsøkere kan f.eks. velge land, region, yrke, type kontrakt eller en kombinasjon av flere av søkekriteriene når de leter etter jobb. Tjenesten finnes på alle de 25 språkene i EØS.
- De ledige stillingene som ligger ute på EURES-portalen, er for det meste importert direkte fra de nasjonale databasene over ledige stillinger. Vanligvis er det bare tittelen og jobbeskrivelsen som er skrevet på det aktuelle landets språk. Andre opplysninger om jobben, for eksempel type kontrakt, erfaring og nødvendig utdanningsnivå osv., er ofte oversatt.
- Det kan være nyttig å merke seg at arbeidsgiverne selv bestemmer hvilket språk deres stillingsannonse legges ut på i "Søke etter arbeid". Hvis en arbeidsgiver er særlig interessert i å rekruttere internasjonalt, kan den ledige stillingen publiseres på ett eller flere språk i tillegg til arbeidsgiverens nasjonale språk.
INTERNASJONALE ORGANISASJONER
- Ledige stillinger i nasjonale og internasjonale offentlige institusjoner publiseres på deres respektive nettsteder. Merk: For de fleste stillinger i offentlig administrasjon må du bestå tester eller eksamener for å komme i betraktning. Hvis du klikker på "Lenker" øverst på EURES-portalens forside, finner du en lang liste over organisasjoner og institusjoner hvor du også kan finne informasjon og jobbmuligheter.
- Ledige stillinger i EU-institusjonene lyses ikke ut på EURES-portalen. De publiseres på nettstedet til European Personnel Selection Office (EPSO).
PRIVATE ARBEIDSFORMIDLINGER OG BEMANNINGSBYRÅER
- I mange medlemsstater finnes private arbeidsformidlinger som spesialiserer seg på å finne folk midlertidig arbeid utenlands. Likeledes kan private bemanningsbyråer i ditt hjemland eller i utlandet tilby informasjon om mange områder. De hjelper deg gjennom søknadsprosedyrene og informerer om juridiske forhold du må ta hensyn til når du flytter. Før du benytter deg av slike tjenester, må du sjekke om byråene er behørig registrert og om de tar seg betalt for tjenestene. Du må også sjekke hvilke arbeidskontrakter de tilbyr.
ANDRE INFORMASJONSKILDER
- Søk etter relevante arrangementer eller andre ledige jobber for akademikere på spesialiserte nettsteder eller gjennom søkemotorer på nettet (f.eks. Google, Yahoo), nasjonale aviser, fagtidsskrifter (f.eks. karriereveiledningstidsskrifter) og også gjennom ditt universitets karrieresenter eller studentforening/-samskipnad. De fleste offentlige biblioteker mottar vanligvis utenlandske aviser og publikasjoner på regelmessig basis. Du kan også sjekke lenken "Informasjon og jobbmuligheter for akademikere" under "Relevante lenker", hvor du finner mange nyttige nettadresser i EØS.
- Å tilbringe litt tid i landet hvor du ønsker et trainee-opphold eller utplassering i arbeidslivet, er en ideell måte å bli kjent med landet på, og det gir deg muligheten til å søke jobb der og da. Mange store selskaper tilbyr slik utplassering. Via lenken "Informasjon og jobbmuligheter for akademikere" kan du lete etter trainee-programmer.
- Hittil har du fått noen tips om hvordan du kan finne karrieremuligheter som ansatt. Har du vurdert muligheten for å starte opp egen virksomhet i en annen medlemsstat? Kjenner du til Europakommisjonens nye pilotprosjekt ERASMUS for young entrepreneurs"? Denne mobilitetsordningen tar sikte på å tilrettelegge for opplæring (1–6 måneders opphold utenlands), nettverksbygging og erfaringsutveksling mellom unge spirende gründere ved hjelp av trainee-ordninger i små og mellomstore bedrifter i en annen EU-medlemsstat.
- Hvordan finner jeg best en stilling utenlands som passer til mine kvalifikasjoner Nyutdannede jobbsøkere generelt og studenter med færre muligheter på arbeidsmarkedet spesielt bør være fleksible og kunne tilpasse seg nye jobbmuligheter. Tenk over din personlige kompetanse og hvor åpen du er for å lære nye ting – ha selvtillit og tro på egne ferdigheter! Arbeidsgivere er ofte mer interessert i om du kan ta ansvar og gjøre en god jobb, enn i vitnemålene og fagene dine.
- Vil mine akademiske og faglige kvalifikasjoner bli godkjent? Noe av det viktigste er å finne ut hvordan du kan få godkjent kvalifikasjonene dine i vertslandet og om profesjonen din er regulert på noen måte. Regulerte yrker Regulerte yrker er yrker som forutsetter visse kvalifikasjoner (for eksempel advokater, regnskapsførere, lærere, ingeniører, paramedisinsk personell, leger, tannleger, veterinærer, farmasøyter og arkitekter). For noen av disse yrkene er det utarbeidet en liste over godkjente kvalifikasjoner. Ikke-regulerte yrker I en del andre yrker vil det være opp til arbeidsgiver å avgjøre om en person er kvalifisert for stillingen. Kvalifikasjonene vurderes fra sak til sak, og det tas hensyn til utdanningens lengde og innhold. I slike tilfeller vil du kunne begynne å arbeide så snart du får en jobb, men merk deg at det kan gjelde andre prosedyrer for et yrke i vertslandet enn de du er vant til. Europaparlamentet og Rådet undertegnet i april 2008 en rekommandasjon som fastsetter et europeisk kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (EQF). Det europeiske kvalifikasjonsrammeverket (EQF) er en overgangsordning som skal bidra til at nasjonale kvalifikasjoner lettere skal kunne sammenlignes i hele Europa og fremme arbeidstakeres og studenters bevegelighet landene imellom og tilrettelegge for livslang læring. Fra 2012 bør alle kvalifikasjoner inneholde en referanse til EQF slik at arbeidsgivere og institusjoner kan fastslå en kandidats kvalifikasjoner og kompetanse. For mer om godkjenning av akademiske kvalifikasjoner, se lenken "NARIC" under "Beslektede emner" i seksjonen "Er du nyutdannet?" og seksjonen EQF på Europa-portalen.
- Er språket et problem? Når du ser etter jobb i et annet land, er det alltid en fordel (og noen ganger helt nødvendig) å kunne språket. Grunnleggende engelskkunnskaper er ofte en stor fordel. Likevel kan språkferdighetene som kreves variere fra jobb til jobb og fra land til land, og det er ingen faste regler for dette. Det kan være lurt å delta på et språkkurs for å forbedre kunnskapene dine.
- Kan jeg beholde dagpengene mine i hjemlandet mens jeg oppholder meg i et annet EØS-land og søker jobb? Hvis du for tiden er arbeidsledig og ønsker å lete etter arbeid i et annet EØS-land, kan du overføre dagpengene dine i tre måneder. Det er imidlertid strenge regler og vilkår for overføring av dagpenger. Kontakt ditt lokale NAV-kontor før du foretar deg noe. Hvis du ikke finner arbeid innen tre måneder, kan du bli bedt om dra, men myndighetene kan være overbærende om du kan dokumentere at du har gode muligheter for å finne en jobb. Seksjonen "Bo & Arbeid" på EURES-portalen inneholder nyttig informasjon om dette.
- Hvilke dokumenter kreves vanligvis for å flytte utenlands? Sjekk i god tid på forhånd om du har gyldig identitetskort eller pass for å flytte innenfor EØS. Se etter klar og tydelig informasjon om krav til visum og/eller arbeidstillatelse hvis ... – ditt land er omfattet av overgangsordninger når det gjelder retten til fri bevegelighet for arbeidstakere. For flere opplysninger kan du gå inn på seksjonen "Bo & Arbeid" på EURES-portalen eller kontakte en EURES-konsulent, – du har lyst til å arbeide utenfor EØS-området (kontakt ambassaden for det aktuelle landet for opplysninger om søknadsprosessen).
- Hva om jeg ikke er EU-borger? EURES' nettbaserte tjenester kan fritt benyttes av alle som har tilgang til internett. Hvis du allerede bor og arbeider i EØS-området eller Sveits, kan du kontakte en lokal eller regional EURES-konsulent for råd. Selv om du finner en jobb via EURES, forandrer ikke det de kravene og administrative prosedyrene som kan gjelde for borgere fra land utenfor EU. Hvis du har til hensikt å flytte fra et land som ikke er med i EØS (unntatt Sveits) for å bo og arbeide i Det europeiske økonomiske samarbeidsområde eller Sveits, vil utenriksdepartementet i hjemlandet ditt kunne bistå deg med informasjon om formelle krav i forbindelse med det å flytte utenlands, eller henvise deg til nyttige informasjonssentre.
Hvordan søker man?
- Sett opp en karriereplan Definer et klart karriereprosjekt som bygger på dine kvalifikasjoner, evner og ønsker: type jobb og selskap, kvalifikasjoner, oppgaver og ansvar du er villig til å påta deg. Som hjelp til dette kan du prøve å matche dine jobbønsker ved bruk av søkemotoren og/eller søkeordfunksjonen under seksjonen "Søke etter arbeid" på EURES-portalen. Her kan du sammenligne din profil med stillingsbeskrivelser på de områdene du er interessert i.
- Søk på en bestemt stilling Send søknad på ledige stillinger som er utlyst på portalen eller andre nettsteder, aviser, tidsskrifter osv. Annonsene inneholder informasjon om hvordan du søker og hvem du kan kontakte. Mange bedrifter har sine egne nettbaserte rekrutteringstjenester hvor du noen ganger kan sende inn elektronisk søknad.
- EURES-CV på nettet Ved å registrere deg gratis på "Min EURES" for jobbsøkere kan du opprette en CV og gjøre den tilgjengelig for registrerte arbeidsgivere og for EURES-konsulenter som hjelper arbeidsgivere med å finne egnede kandidater. Kontakt kan også opprettes med enten en EURES-konsulent som vil behandle søknaden, eventuelt med arbeidsgiveren direkte.
- Åpen søknad Du kan selvsagt også utarbeide og sende åpne søknader (husk at mange ledige stillinger aldri blir utlyst). Mange nettsteder for nyutdannede gir råd og veiledning om CVer og åpne søknader. Den vanligste framgangsmåten er å sende et følgebrev med en spesialtilpasset CV til utvalgte arbeidsgivere.
Hvordan skriver jeg en CV?
- Europass-CV Fortrinnsvis bør det europeiske CV-formatet benyttes. Det letter sammenligningen av dine kvalifikasjoner og erfaring i andre EØS-land. Dette CV-formatet er nå tilgjengelig på alle EØS-språkene i EURES’ nettbaserte CV-tjeneste og egner seg for både faglærte og akademikere. Europass-CVen gir et klart bilde av en kandidats kompetanse og kvalifikasjoner på tvers av landegrensene. Se lenken "Europass" under "Beslektede emner" på EURES-portalen for ytterligere informasjon.
- Skriv enkelt Rekruttererne skummer vanligvis bare fort gjennom CVene før de foretar et valg. Sørg for at CVen er leservennlig. Bruk derfor korte setninger og et positivt språk. Tekniske begreper brukes etter behov. Luk ut overflødig informasjon og gjentakelser.
- Prestasjoner Fokuser på tidligere ansvar som kan være relevant for den jobben du søker på, selv om erfaringen er begrenset. Prøv å bruke "aktive" verb, framhev årsak-virkningsforholdet når du beskriver dine prestasjoner og gi alltid en oversikt over målbare resultater.
- Faktabasert og utfyllende Forsikre deg om at informasjonen du gir er faktabasert, nøyaktig og relevant (f.eks. fokusert på arbeidsgiverens behov). Husk at enkelte personlige aspekter eller erfaringer kan forbedre CVen din – tidligere studentjobber, utplasseringer, frivillig arbeid eller feriejobber har definitivt bidratt til å forbedre din personlige kompetanse. Påse derfor at du tar med slike aktiviteter og kompetansen du har tilegnet deg.
- Utdanning Vektlegg dine akademiske prestasjoner og andre kompetanser, særlig dersom du mangler (eller har liten) yrkeserfaring. Spør deg selv: "Hva er det jeg har i min utdanning som de ikke har i sitt land?"
- Lengde Prøv å begrense CVen til maksimalt 2 sider (arbeidsgiverens tid er dyrebar!). Legg CVen ved et følgebrev hvor du presenterer deg selv og hvorfor du er interessert i jobben. Husk å si at du om ønskelig kan legge fram ytterligere opplysninger.
- Klarhet Skriv CVen selv og få noen til å korrekturlese den før du laster den opp på EURES-portalen eller sender den på e-post til arbeidsgiveren.
- Referanser I mange land er det vanlig å oppgi referanser, dvs. navn og kontakopplysninger på personer som kan gi informasjon om søkeren til arbeidsgiveren. Dobbeltsjekk alltid referansene og forsikre deg om at du har tillatelse til å bruke dem før du oppgir dem.
- Tilpassede versjoner av CVen Viktig: tilpass standard-CVen din til den jobbprofilen du er interessert i. Det betyr at du bør understreke bestemte kvalifikasjoner, kompetanser, opplæring eller erfaringer som er relevante for den jobben du søker på.
- Greit å vite: – Arbeidsgiverens nettsted gir ofte relevant informasjon om selskapets mål og interesser. – Mange nettsteder for nyutdannede og universitetenes karrieresentre kan også gi råd og veiledning om CV-skriving.
Hvordan skriver jeg søknaden?
- Formål Med mindre annet er oppgitt i stillingsannonsen eller det kreves et bestemt søknadsskjema, består en søknad vanligvis av et følgebrev og en CV (fortrinnsvis en Europass-CV). I følgebrevet presenterer du deg for arbeidsgiveren og uttrykker din interesse for stillingen.
- Form I likhet med CVen bør følgebrevet være kort (1 side) og konsist. Hold teksten enkel men objektiv. Fokuser på tre eller fire relevante punkter (se under).
- Innhold Teksten bør ha om lag fire avsnitt som hvert omhandler et eget tema. Eksempel: 1) Uttrykk din interesse for stillingen og forklar hvordan du fikk vite om den. 2) Forklar hvorfor du er interessert i jobben og hvorfor du mener du er rett person. 3) Understrek en eller to faglige eller personlige kvalifikasjoner nevnt i CVen, som du mener er positive for din søknad. 4) Før du avslutter brevet (f.eks. med "Med vennlig hilsen"), gjør oppmerksom på at du er tilgjengelig for intervju og har mulighet for å framskaffe ytterligere informasjon eller dokumenter på forespørsel.
Hvilken språkversjon bør benyttes?
- Med mindre annet er nevnt i stillingsannonsen, bør du fortrinnsvis skrive søknaden på arbeidsgiverens språk eller på det språket stillingsannonsen er skrevet på. Som tidligere nevnt anses engelsk ofte som det viktigste kommunikasjonsspråket (etterfulgt av fransk og tysk) når det gjelder rekruttering over landegrensene. Kontakt en EURES-konsulent hvis du trenger mer veiledning.
- Forutsatt at du kan språket som snakkes i det landet du ønsker å flytte til, bør du fortrinnsvis skrive både følgebrevet og CVen selv. Hvis jobben krever at du kan et bestemt språk, har du her mulighet til å vise dine språkkunnskaper før et eventuelt intervju. Be alltid noen om å korrekturlese søknaden din før du sender den.
- Hvis du skriver søknaden på et fremmedspråk, påse at du forklarer hva spesifikk utdannings- eller kvalifikasjonsteminologi betyr på arbeidsgiverens språk. Om mulig bør de forklares med tilsvarende eksempler fra arbeidsgiverens hjemland. Kontakt en EURES-konsulent hvis du trenger mer veiledning.
Utvelgelsestester eller offentlige konkurranser
- Mange store firmaer, internasjonale selskaper og institusjoner krever at søkerne tar personlighetstester og tekniske evalueringstester eller -prøver før intervjuet. Mange bruker til og med evalueringssentre for å bedømme hvordan potensielle arbeidstakere vil prestere i virkelige situasjoner. Bare kandidater som kommer på innstillingslisten over søkere i den innledende fasen av en konkurranse, kommer til den andre fasen (som vanligvis er intervjuet). Når du forbereder deg til utvelgelsestester bør du lete etter tilgjengelig informasjon om hvilke tester og praktiske øvelser organisasjonen benytter. På enkelte nettsteder for nyutdannede og i spesialiserte publikasjoner kan du finne lister over populære verktøy og metoder.
Forberedelse til intervju
- Bakgrunnsinformasjon Sørg for at du er godt informert om selskapet og kan stille spørsmål om bedriften og konkrete sider ved arbeidet. Sammenligne tilsvarende kvalifikasjoner i arbeidsgiverens land med dine egne kvalifikasjoner. Vær forberedt på å svare på spørsmål som går på dine ferdigheter på områder som ansvar, fag, administrasjon og beslutningstaking, og hvordan disse passer med jobbprofilen.
- Personlig kompetanse Du kan bli bedt om å vise at du behersker vertslandets språk og hvordan dine egenskaper passer jobbeskrivelsen. Hvis du behersker språket dårlig, kan du vise vilje til å gjøre forbedringer (f.eks. ta språkkurs). Gjør en innsats og bruk vokabularet ditt uansett hvor begrenset det måtte være – vis at du kan klare det og at du ikke gir opp så lett!
- Situasjoner fra virkeligheten Før intervjuet bør du tenke ut eksempler på utfordrende situasjoner du har håndtert, og forberede deg på å utdype disse. Forbered en skriftlig versjon av en "salgstale" som du kan bruke til å overbevise arbeidsgiveren om at du er den de er på jakt etter. Dersom intervjuet skjer per telefon må du alltid ha dette dokumentet klart og øve deg på å legge fram argumentene på en klar måte.
- Uventede spørsmål Ikke la deg vippe av pinnen om du blir stilt vanskelige eller uventede spørsmål. Forhold deg rolig, tenk før du svarer og vær for all del ærlig. Hvis du ikke kan svare, innrøm det, men forklar hvordan du ville gått fram for å finne ut av det.
- Lagarbeid Framhev ditt bidrag til tidligere lagarbeid. Du bør også nevne eventuell kompetanse innen ledelse og administrasjon samt sosiale ferdigheter, og underbygge dette med eksempler.
- Lønns- og kontraktsvilkår Skaff deg informasjon om kvalifikasjonskrav og gjennomsnittslønnen (brutto og/eller netto) i tilsvarende yrker i landet du tenker å flytte til. Likeledes bør du kjenne til kontraktsvilkår og gjeldende arbeidslovgivning. Gå inn på seksjonen "Bo & Arbeid" på EURES-portalen for mer informasjon. Du kan også få hjelp av en EURES-konsulent.
Dokumenter du bør ta med til intervjuet
- CV Flere eksemplarer av CVen din på arbeidsgiverens språk, eventuelt også på engelsk.
- Attester Kopier av avgangsvitnemål, språkkurs du har tatt og eventuelle andre kvalifikasjoner.
- Oversatte vitnemål For visse jobber, f.eks. i offentlig sektor, kan det være et krav at du legger fram en bekreftet oversettelse av vitnemålet, som du kan få fra utdanningsinstitusjonen eller det relevante departementet. Sjekk med den relevante utdanningsmyndigheten i hjemlandet ditt.
- Identitetsdokumenter Ta med pass, et identitetskort og gjerne en kopi av fødselsattesten din.
- Helseforsikringsdokument Det europeiske helsetrygdkortet (eller annet helseforsikringsdokument, særlig når det gjelder borgere utenfor EU) kan vise seg nyttig utenlands, hvis intervjueren skulle tilby deg stillingen på stedet eller for å dekke eventuelle uventede helseutgifter.
- Passbilder Ta med passbilder slik at CVen din blir lettere å identifisere senere eller for eventuelle andre nødvendige formaliteter.
- Anbefalingsbrev Anbefalingsbrev kan gjøre at du skiller deg ut fra de andre kandidatene. Hvis du ikke har noen arbeidserfaring, ta med en anbefaling fra skolen eller universitetet.
I god tid før du pakker, husk...
- Arbeidskontrakt Forsikre deg om at du får tilsendt en arbeidskontrakt (eller behørig undertegnet forpliktelseserklæring) samt en bekreftelse på avtalt lønn før du reiser. Ta med kopier av alle kontrakter eller avtaler.
- Dokumentasjon Ta kopier av viktige dokumenter, inkludert forsikringspapirer, pass, arbeidskontrakter, fødselsattester, bankkort osv. Kontroller at førerkortet ditt er gyldig.
- Språkkurs Ta et språkkurs, fortrinnsvis i det offisielle språket i ditt framtidige vertsland eller i det språket du kommer til å bruke i det daglige.
- Andre opplæringsmuligheter Skaff deg informasjon om og søk om mulig på relevante etterutdannings-, opplærings- eller konverteringstilbud i EØS-landene (f.eks. rettet mot arbeid innen sosialsektoren, undervisning, administrasjon, juss osv.). De fleste nettsteder for nyutdannede og lokale karrieresentre for akademikere (eller studentforeninger) vil kunne gi deg nødvendig informasjon. Under "Læring" på EURES-portalen finner du mer informasjon.
- Bankkonto Finn ut hvor mye penger du vil komme til å trenge for å åpne en bankkonto i det landet du flytter til. Noter ned dine nåværende bankopplysninger. Du vil trenge dem når du overfører penger.
- Forsikringer Ikke glem å ta med deg gyldig dokumentasjon på helseforsikring. Vurder også om du bør kjøpe en reiseforsikring.
- Bolig Undersøk boligalternativer og -priser i det landet du skal flytte til (f.eks. med internettsøk, kontakt vandrerhjem eller ungdomsherberger for midlertidig bosted osv.). Undersøk også om det er nødvendig å flytte eiendelene dine og hva det vil koste.
- Trygdeordninger Kontakt ditt lokale NAV-kontor før du reiser for å få nødvendig informasjon og obligatoriske EU-skjemaer og/eller Europeisk helsetrygdkort (for deg selv og eventuelle familiemedlemmer). Sett deg inn i trygdeavtaler landene imellom og andre formaliteter for overføring av trygderettigheter (trygdeytelser, arbeidsledighetstrygd).
- Skatt Kontakt relevante myndigheter i hjemlandet for å få personlig rådgivning om skatteavtaler med det landet du skal flytte til.
- Familie Som mobil arbeidstaker har du og familien din de samme rettighetene som nasjonale arbeidstakere. Familien din kan bli med deg og har rett til å arbeide eller gå på skole i sitt nye hjemland. EURES kan også hjelpe deg med å finne arbeid til din ektefelle eller partner. Kontakt en EURES-konsulent for mer informasjon.
- Skolegang for barn Den beste måten å få opplysninger om skoler og utdanningssystemet i det landet du skal flytte til, er å kontakte en lokal EURES-konsulent. Søk etter informasjon på den relevante utdanningsmyndighetens nettsted. Du kan også kontakte utdanningsmyndighetene i hjemlandet ditt og/eller ambassaden til det landet du skal flytte til for å få vite mer om utdanningssystemet og hvilke krav som stilles til studiekompetanse.
Rett før du drar....
- Sørg for at du formelt sier opp alle leieforhold og abonnementer: husleieavtale, strøm, telefon, internett, TV osv. Du bør også vurdere det samme for bank- og forsikringsselskaper (vanligvis i forbindelse med et langvarig eller permanent opphold i det landet du flytter til).
- Informer lokale myndigheter om at du flytter utenlands om dette er påkrevd.
- Oppgi adresseendring til alle institusjoner og enheter du vanligvis er i kontakt med.
- Informer lignings- og trygdemyndighetene i ditt hjemland om at du flytter utenlands.
Husk også...
- Gyldig pass og/eller identitetskort for deg selv og alle medlemmene av familien din.
- Visum for deg og/eller din familie dersom du/dere ikke er EØS-borgere (eller du har til hensikt å flytte til et land utenfor EØS).
- Bolig Selv som du begynner å lete før du forlater hjemlandet, kan det være vanskelig å finne et egnet bosted før du kommer fram. Hvis arbeidsgiveren ikke kan hjelpe deg, kan du begynne med en midlertidig løsning og se etter et permanent sted å bo når du kommer fram. Se etter informasjon om lovbestemmelser og partenes rettigheter og plikter i leiemarkedet i vertslandet.
- Juridiske og administrative formaliteter I de fleste tilfeller vil den nye arbeidsgiveren din ta seg av noen av de juridiske formalitetene for registrering i det nye landet (søknad om personnummer, registrering hos trygdemyndigheter, ligningsmyndighetene, osv.). Uansett må du være klar over at du har både rettigheter og plikter. Ta kontakt med en EURES-konsulent eller lokale myndigheter for å finne ut mer.
- Trygdeordninger Alle EU/EØS-borgere har rett på de samme trygdeytelsene når de har fått en arbeidskontrakt. Trygdeytelsene dekker sykdom og fødselspermisjon, arbeidsledighet og familieytelser, yrkesskader, invaliditet og alderspensjon.
- Skatt Landene i Europa har inngått bilaterale skatteavtaler for å forhindre at innbyggerne må skatte to ganger for den samme virksomheten eller inntekten i et annet EU-land.
- Registrering i det lokale folkeregisteret Registrer deg og få et nytt identitetskort i det nye hjemlandet ditt.
- Bankkonto Åpne en ny bankkonto og informer arbeidsgiveren din (med tanke på lønnsutbetalinger).
- Forsikringer Hvis du leier eller kjøper en bolig, eller du kjøper en bil, er brann- og ulykkesforsikring påbudt. Innhent informasjon om anbefalte forsikringsselskaper.
- Utdanning og skolegang for barn Skaff deg informasjon om skoler og opptakskrav i forbindelse med skolegang for barn. Nasjonale nettsteder, lokale myndigheter eller til og med arbeidsgiveren din kan være behjelpelig med å finne egnede skoler for barna.
- Språk- og/eller yrkesopplæring Enten du gjør det på egen initiativ eller etter avtale med arbeidsgiveren, er det alltid en fordel å delta på spesialtilpassede kurs for å forbedre språkferdighetene og/eller yrkeskompetansen din.
- Lokal transport Ved ankomst bør du undersøke hva som er den mest effektive og økonomiske transportmåten fra ditt nye hjem til arbeidsplassen. Sjekk billettpriser og månedskortordninger.
- Kultur og fritidsaktiviteter Arbeidsgiveren din, lokale administrasjonskontorer, dine nye naboer og kolleger og nasjonale nettsteder kan hjelpe deg med å finne de mest interessante stedene og aktivitetene på ditt nye hjemsted.
Tenk også på ... returen til hjemlandet
- Oppretthold kontakten med et nettverk av personer i hjemlandet og/eller innen fagområdet ditt. Få råd, kanskje fra en EURES-konsulent, om hvordan du best kan framheve dine erfaringer fra utlandet, og begynn å søke jobb i god tid før du drar tilbake. EURES kan også hjelpe deg med å finne et faglig nettverk i hjemlandet ditt.
- Glem ikke å be om EU-skjema i god tid før du reiser tilbake (E205 for alderspensjon, E301 / E303 for arbeidsledighetstrygd, Europeisk helsetrygdkort osv.).
Merk: Framgangsmåten for å finne jobb i hjemlandet mens du bor og jobber i utlandet, er stort sett den samme som den du brukte da du flyttet utenlands!
For ytterligere informasjon og hjelp til å takle overgangen fra studentlivet til et yrkesaktivt liv i utlandet, se også andre nettsteder ved å klikke på "Informasjon og jobbmuligheter for akademikere" under "Relevante lenker".
Og sist men ikke minst: Over 1000 EURES-konsulenter tilbyr informasjon om og hjelp med alt som har med det europeiske arbeidsmarkedet å gjøre. Start med å kontakte en EURES-konsulent i hjemlandet ditt. Kontaktinformasjon for EURES-konsulenter finner du ved å klikke på "Kontakt en EURES-konsulent".
Forskerkarrierer
Forskere kan ha fordel av å studere eller jobbe i andre medlemsstater, og her er Den europeiske mobilitetsportalen for forskere nyttig. Et nytt nettsted – "EURAXESS - Researchers in motion" – er nå tilgjengelig med et bredt spekter av tjenester. Her finner forskere alt de trenger å vite når de ønsker å fremme sin karriere og personlige utvikling ved å flytte til et annet land. Dette er en gratis, spesialtilpasset tjeneste hvor du vil finne utfyllende, oppdatert informasjon om ledige stillinger og finansieringsmuligheter uansett forskningsfelt, i hele Europa. Tjenesten fungerer også som et første stoppested hvis du vil vite mer om hvilke rettigheter du har, eventuelt hvilke rettigheter forskningsinstitusjonene har, og inneholder flere lenker til hjelp både før og etter du flytter. Se "Beslektede emner" for mer informasjon.
MERKNAD
Husk at du under "Bo & Arbeid" på EURES-portalen finner nærmere opplysninger for de enkelte medlemslandene i EURES i faktaarkene om emnene under "Råd og tips".
Du finner nærmere opplysninger om Den europeiske union og om borgernes rett til å bosette seg, studere og arbeide i en annen medlemsstat i relevante lenker på EUROPA-portalen.