I denne delen finner du svarene på et utvalg spørsmål som ofte blir stilt, samt annen informasjon som kan komme til nytte.
Dersom du ikke finner informasjonen du ser etter her, er du velkommen til å kontakte vår helpdesk.
EURES (European Employment Services) er et samarbeidsnettverk dannet av offentlige arbeidsmarkedsetater. Også fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner er med som partnere. EURES’ nettverk har som mål å underlette den frie bevegeligheten for arbeidstagere innen Det Europeiske Økonomiske Samabeidsområdet (EØS) (de 27 medlemmene i Den Europeiske Union samt Norge, Liechtenstein og Island) og Sveits.
EURES dekker 31 land: Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland , Ungarn, Østerrike.
EURES retter seg mot både arbeidssøkere fra EURES-land, som er interessert i å benytte deres rett til fri bevegelse i forbindelse med arbeid eller studier, og arbeidsgivere som ønsker å rekruttere slike arbeidstakere.
EURES tilbyr et nettverk av konsulenter, som ved hjelp av personlige kontakter kan gi arbeidssøkere og arbeidsgivere informasjon, hjelp og assistanse. EURES’ konsulenter er utdannede spesialister som er behjelpelige med de tre grunnleggende EURES-tjenestene informasjon, veiledning og plassering, for så vel arbeidssøkere som arbeidsgivere, som er interesserte i det europeiske arbeidsmarkedet.
I hele Europa finnes det over 900 EURES-konsulenter, og antallet øker. Kontaktopplysningene og adressene deres finner du på siden "Søk EURES-konsulenter" i delen "EURES-tjenester" i portalen, eller ved å klikke på knappen "Kontakt en EURES-konsulent", som er tilgjengelig på mange av sidene i portalen.
EURES er en gratis tjeneste både for arbeidssøkere og arbeidsgivere, og er underlagt de betingelser som er satt opp av enkeltstående EURES-medlemmer.
EURES’ database for ledige stillinger blir oppdatert daglig. Informasjon om tendenser på arbeidsmarkedet samt bo- og arbeidsforhold blir regelmessig oppdatert av EURES- medarbeiderne i hvert enkelt land.
EURES-portalen tilbyr ikke bare informasjon om ledige stillinger innen Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområdet og Sveits, men også informasjon om tendenser på arbeidsmarkedet i alle EØS-land og regioner, praktisk informasjon om bo- og arbeidsforhold i Europa samt dessuten en database på nettet med arbeidssøkeres CV’er.
Portalens del om Bo- og Arbeidsforhold inneholder opplysninger om et antall viktige punkter, som eksempelvis hvordan man finner bolig eller skole, skatter, levekostnader, helse, trygdelovgivning, likeverdige kvalifikasjoner, o.s.v.
EURES’ jobbmobilitetsportal er tilgjengelig på de tjueseks språkene i Den Europeiske Union/EØS, som er: bulgarsk, dansk, engelsk, estisk, finsk, fransk, gresk, gælisk, islandsk, italiensk, kroatisk, latvisk, litauisk, nederlandsk, maltesisk, norsk, polsk, portugisisk, rumensk, slovakisk, slovensk, spansk, svensk, tsjekkisk, tysk og ungarsk.
Vårt mål er å skaffe til veie så mye informasjon som mulig på alle de tjueseks språkene, men i det minste på engelsk, fransk og tysk.
Er informasjonen i delen "Bo og Arbeid" tilgjengelig på engelsk, fransk, tysk samt det aktuelle landets nasjonalspråk.
Enhver borger av EU har rett til å arbeide og bo i hvilken som helst annen medlemsstat uten å bli diskriminert på grunn av sin nasjonalitet. Fri bevegelighet for personer er en av de grunnleggende frihetene som er garantert av Den Europeiske Unionstraktaten (art. 3, 39, 40) og EU-retten.
EU-rettens regler om fri bevegelighet for arbeidstagere gjelder også medlemsstatene i Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområdet (Island, Liechtenstein og Norge). Sveits har en bilateral avtale med EU om fri bevegelighet for personer.
Det er viktig å notere seg at det etter utvidelsen av EU i 2004 og 2007 vil være en overgangsperiode på maksimalt sju år, da EU-rettens lover som er knyttet til fri bevegelighet for arbeidstagere ennå ikke vil gjelde fullt ut i det utvidede EU-området. Mer informasjon er tilgjengelig i delen "Bo og Arbeid", "Fri bevegelighet for arbeidstagere".
Større bevegelighet i arbeidsstyrken, så vel mellom jobber (yrkesmobilitet) som innen og mellom land (geografisk mobilitet) antas å bidra til økonomiske og sosiale fremskritt, høyere sysselsettingsnivå samt til en stabil og bærekraftig utvikling. Det gir dessuten den europeiske økonomien, sysselsettingen og arbeidskraften mulighet til å tilpasse seg endrede forhold på en enklere og mer effektiv måte, og motiverer dermed til forandringer i en konkurransepreget global økonomi. Større grad av bevegelighet mellom medlemsstatene vil i tillegg fremme nærmere politisk integrering innen EU.
Millioner av stillinger er ledige i EU, mens arbeidsledigheten er moderat høy (mellom 7 og 10 prosent de siste årene). Enn videre finner mer enn halvparten av de som flytter mens de er arbeidsledige faktisk jobb innen et år eller mindre, sammenlignet med arbeidsledige som forblir i landene.
Europa tilbyr enorme muligheter for alle som ønsker å flytte for å komme seg videre. Selv om trenden med å flytte til utlandet er stigende, har europeere en tendens til å forbli statiske.
Man har mye å vinne på et studie- eller arbeidsopphold i utlandet: Et virkelig miljøskifte, muligheter til å se ting på en ny måte, daglig kontakt med en annen kultur, en utmerket anledning til å lære seg et nytt språk, gleden over å kunne arbeide og studere side ved side med mennesker med forskjellig bakgrunn, og på denne måten utveksle idéer og sammenligne erfaringer.
De ledige stillingene som er tilgjengelige i "EURES Søk etter jobb" dekker et stort utvalg yrker og omfatter så vel fast som mer sesongbetonet arbeid.
Ved hver ledig stilling finner du informasjon om hvordan du søker og hvem du skal kontakte. Kontakten kan enten være en EURES-konsulent, som vil behandle søknaden, mens du i andre tilfeller kan kontakte arbeidsgiveren direkte.
Stillingene som blir utlyst på EURES-portalen kommer fra EURES’ medlemmer og partnere, i første rekke Europas offentlige arbeidsmarkedsetater. De bruker EURES til å utlyse stillinger der arbeidsgiveren er spesielt interessert i å rekruttere personell fra andre europeiske land. Disse "EURES-jobbene" som viser at arbeidsgiveren er spesielt interessert i å rekruttere personell fra andre europeiske land.
For å kunne gi en bedre oversikt over det europeiske arbeidsmarkedet, blir alle stillinger som utlyses av Europas offentlige arbeidsmarkedsetater, med noen få unntak, vist på siden vår.
Nei. Ledige stillinger i de europeiske institusjonene blir offentliggjort på nettsiden til European Personnel Selection Office (EPSO): http://epso.europa.eu
"EURES Søk etter jobb" har et brukervennlig søkegrensesnitt. Personer som er ute etter arbeid kan eksempelvis velge et land, region, yrke, kontrakttype eller kombinere flere kriterier for å finne arbeid.
EURES’ database for jobbsøking blir oppdatert daglig av Europas offentlige arbeidsmarkedsetater, og kunngjøringer om ledige stillinger blir bare liggende i systemet så lenge de er aktuelle.
Ting du bør huske når du bruker EURES’ jobbsøk:
Mens de fleste opplysningene om arbeid, som eksempelvis kontrakttype, ønsket erfaring og utdanningsnivå, o.s.v., blir oversatt til alle språk innen EU og EØS, gjelder ikke dette overskriften og teksten i kunngjøringen om stillingen. Et søk ved hjelp av et nøkkelord på ett språk leter dermed ikke nødvendigvis opp alle ledige stillinger som er tilgjengelige i databasen. Hvis du for eksempel søker ved hjelp av det engelske ordet "waiter" som nøkkelord, vil du antagelig ikke finne samme kunngjøring som hvis du hadde brukt det franske nøkkelordet "serveur". De forhåndsdefinerte kategoriene under "yrke", "ønsket erfaring", "sted" o.s.v., finner du imidlertid på alle tilgjengelige språk.
"EURES Søk etter jobb" er tilgjengelig på de 26 EU/EØS-språkene, og brukere kan søke på hvilket som helst av disse. Vær imidlertid oppmerksom på at siden de ledige stilllingene som vises på EURES- portalen, for en stor del blir hentet direkte fra de nasjonale jobbdatabasene, er teksten som omhandler stillingen (tittel og beskrivelse av arbeidet) som regel skrevet på opphavslandets nasjonalspråk. Andre opplysninger om stillingen, som kontrakttype, ønsket erfarings- og utdanningsnivå, o.s.v. blir oversatt til alle språkene.
Et søk ved hjelp av et nøkkelord på ett språk leter dermed ikke nødvendigvis opp alle ledige stillinger som er tilgjengelige i databasen. Hvis du for eksempel søker ved hjelp av det engelske ordet "waiter" som nøkkelord, vil du antagelig ikke finne samme kunngjøringer som hvis du hadde brukt det franske nøkkelordet "serveur". De forhåndsdefinerte kategoriene under "yrke", "ønsket erfaring", "sted" o.s.v. finner du imidlertid på alle tilgjengelige språk.
Vær oppmerksom på at det er opp til hver enkelt arbeidsgiver å bestemme om en ledig stilling skal bli kunngjort i "EURES Søk etter jobb". Dersom en arbeidsgiver er spesielt interessert i å rekruttere personell fra utlandet, kan den ledige stillingen bli publisert på ett eller flere språk i tillegg til arbeidsgiverens nasjonalspråk.
Hver ledige stilling har informasjon om hvordan du søker og hvem du skal kontakte. Kontakten kan enten være en EURES-rådgiver som vil behandle søknaden, eller i noen tilfeller kan du ta kontakt direkte med arbeidsgiveren.
Flere av EURES’ nettjenester er fritt tilgjengelig uten registrering. Du kan registrere deg i «Min EURES» og søke etter jobber. EURES er imidlertid et verktøy som legger til rette for jobbmatching mellom arbeidsgivere og arbeidstakere som nyter retten til fri bevegelse innenfor EUs indre marked. Å finne en jobb via EURES påvirker ikke nasjonale krav når det gjelder tilgang til arbeidsmarkedet (dvs. arbeids- og/eller oppholdstillatelse) for borgere av land utenfor EU. For mer informasjon rettet mot borgere av land utenfor EU, kan du besøke EUs innvandringsportal (europa.eu).
Du kan finne ledige praksis- og lærlingplasser ved hjelp av EURES-portalens side for «Leve- og arbeidsvilkår». Her finner du informasjon om de gjeldende juridiske rammeverkene for praksis- og lærlingplasser i de enkelte landene, samt generell informasjon om hvor du kan søke om ledige stillinger, støtte og finansiering.
En rekke land tilbyr også praksis- og lærlingplasser via EURES-tjenesten «Finn en jobb». I likhet med alle EURES-tjenester, er også denne tjenesten helt gratis. Hvis du registrerer deg via EURES, vil du også få tilgang til ekstra funksjoner som lagring av søkeprofilen og matching av ledige stillinger.
"EURES Søk etter jobb" er tilgjengelig for alle brukere, også selv om de ikke har registrert noen konto på "Min EURES". Ved å registrere deg på "Min EURES" kan du imidlertid utnytte flere tjenester: - du kan presentere din CV, og dermed få mulighet til å bli direkte rekruttert av mulige fremtidige arbeidsgivere. - du kan opprette din CV på hvilket som helst EU-språk, og den kan lett oversettes til andre språk - du kan definere og lagre "Søk etter jobb"- profiler og få beskjed pr. e-post når det kommer inn stillinger som stemmer med din profil.
Først må du opprette en konto på "Min EURES". Når du har registrert deg, følger du instruksene som vises trinn for trinn og fyller ut alle obligatoriske felt. Tjenesten er avgiftsfri.
Du kan når som helst endre CV-en din. Etter at du har logget inn med bruker-ID og passord, går du til “Min CV” under “Jobbsøkere”.
Jobbsøkere må jevnlig besøke sin EURES-konto for at profilen fortsatt skal være tilgjengelig for arbeidsgivere. Hvis en jobbsøker ikke har besøkt sin EURES-konto på 26 uker, vil CV-en ikke lenger være tilgjengelig for arbeidsgivere. Hvis en jobbsøker ikke har besøkt sin EURES-konto på et år, vil EURES-CV-en bli slettet. Kontoer som ikke blir brukt, slettes automatisk etter 2 år.
Full adgang til CV’en er tillatt for EURES-konsulenter samt for arbeidsgivere som har registrert seg på "EURES CV-Online". Du kan selv bestemme hvorvidt visse personlige opplysninger, som navn, adresse, o.s.v. skal være synlige eller ikke.
Dersom du velger alternativet "anonym" til din "CV Online", vil arbeidsgiverne fremdeles være i stand til å kontakte deg, men da via EURES-tjenesten. De får altså ikke greie på noen personlige opplysninger om deg.
Hvis du glemmer passordet eller brukernavnet til EURES-kontoen din, kan du få dem tilsendt på e-post. Klikk på “My EURES” på hjemmesiden. På den etterfølgende siden skriver du inn e-postadressen din dersom du ikke allerede er innlogget, og så klikker du på ”Neste”. Klikk deretter på “Glemt passordet?” (det kan hende du blir bedt om å skrive inn captcha-koden som er skjult i bildet) og klikk på “hent passord”. Da vil du automatisk få en e-post med lenke for å tilbakestille passordet. Denne lenken må brukes innen 24 timer. Når du klikker på lenken, blir du bedt om å skrive inn et nytt passord og bekrefte det. Prosessen fullføres når du klikker “Send”.
Hvis du har glemt både brukernavn/e-postadresse og passord, kontakter du EURES’ kundestøtte. Du finner kontaktopplysninger under ”EURES-tjenester – Ta kontakt med EURES kundestøtte” i portalen.
Du kan oppdatere personopplysningene dine når du vil – bare logg inn på Eures med bruker-ID og passord, gå til “Min profil” og oppdater opplysningene.
Etter at du har logget inn på Eures, går du til “Min profil” og velger “Slett kontoen”. Da vil alle opplysninger om deg bli slettet fra databasen vår. Hvis du senere skulle ønske tilgang til “Eures CV-Online”, må du registrere deg på nytt.
EURES’ tjenester på nettet er fritt tilgjengelige for enhver bruker med tilgang til Internett. Du kan registrere deg på Min EURES og søke etter arbeid. At du finner arbeid via EURES endrer imidlertid ikke de juridiske forpliktelsene og administrative prosedyrene som kan gjelde personer som ikke er medlemmer av EU.
Hvis en arbeidsgiver skal få adgang til "EURES CV-Online", må arbeidsgiverens bedrift være basert i et av de 30 medlemslandene i Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområdet (EØS) eller Sveits. Dessuten må vedkommende ha et gyldig momsnummer eller et nasjonalt registreringsnummer. Med en gang registreringen din er blitt godkjent, har du gratis adgang til EURES’ tjenester for arbeidsgivere.
Når du har registrert deg på Eures, får du tilgang til CV-ene til jobbsøkere i Eures-databasen. I tillegg kan du lagre søkekriterier som gjenspeiler kravene dine, du kan motta e-postvarsler så snart jobbsøkere som oppfyller kravene dine, registrerer seg, og du kan kontakte dem med personlige meldinger direkte gjennom Eures.
Arbeidsgivere som ønsker å utlyse en stilling i EURES bør følge instruksene på siden "Utlys stilling" i delen "Arbeidsgivere". Fremgangsmåten varierer fra land til land. Noen land har en "selvbetjening" som gjør det mulig for arbeidsgivere å publisere de ledige stillingene på nettet. Uansett kan du alltid kontakte EURES-konsulentene og be dem om hjelp.
EURES' database "Søk etter jobb" blir oppdatert daglig av europeiske arbeidsmarkedsetater, og utlyste stillinger blir bare liggende i systemet så lenge de er aktuelle.
Fri bevegelighet er en grunnleggende rettighet innen Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområdet (EØS), som gjør det mulig for innbyggere i EØS å arbeide i et annet EØS-land uten arbeidstillatelse. Fri bevegelighet for arbeidstagere gjelder statsborgere i de nye medlemsstatene som er underlagt overgangsavtalene i tiltredelsestraktaten. Avsnittet som følger etter “Overgangsordninger for de nye medlemsstatene” omhandler særskilt spørsmål angående nye medlemsstater.
Å bo og arbeide i et annet europeisk land kan by på visse hinder, som å tilpasse seg en ny kultur, arbeide på et fremmed språk, samt å måtte mestre et ukjent skatte- og trygdesystem. Den beste måten å forberede seg på, er å være godt informert om landet du har valgt. Dine personlige egenskaper og besluttsomhet spiller også en rolle når du skal finne arbeid, det samme gjør naturligvis dine kvalifikasjoner og kunnskaper i fremmedspråk.
Før du setter i gang med å lete etter arbeid, er det viktig å være klar over at det ikke nødvendigvis er lettere å finne arbeid utenlands enn det er i hjemlandet (generelt er det fremdeles høy arbeidsledighet innen Den Europeiske Union). Ikke desto mindre kan en del sektorer på det europeiske arbeidsmarkedet by på betydelige muligheter, som eksempelvis turistnæringen og servicenæringen (finansielle tjenester, forvaltningsrådgivning, byggenæringen, IT-sektoren samt noen deler av helsesektoren), så vel som sesongarbeid innen jordbruket. Du bør også huske at jobbmulighetene i de ulike regionene i Det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområdet skiller seg fra hverandre i stor grad, og at situasjonen kan endre seg svært fort. Videre informasjon om dette finner du i delen "Bo og arbeid".
For å finne arbeid før du drar, bør du:
- Besøke EURES’ jobbmobilitetsportal på nettet. Der finner du ledige stillinger, informasjon om bo- og arbeidsforhold, informasjon om arbeidsmarkedet samt lenker til annen informasjon som kan komme til nytte. Der kan du også gjøre CV’en din tilgjengelig for potensielle arbeidsgivere over hele Europa.
- Kontakte et lokalt eller regionalt arbeidskontor for å få råd. De har kanskje en EURES-konsulent som kan gi deg mer personlig tilpassede råd. Han/hun kan sjekke jobbtilbud i EURES-systemet samt med EURES-konsulenter i landet du har til hensikt å reise til.
- Sjekke ledige stillinger som er utlyst i avisene i “vertslandet” (større offentlige bibliotek får dem vanligvis regelmessig). Husk at mange spesialmagasin utlyser ledige stillinger innen spesifikke yrkesområder.
- Kontakte den offentlige arbeidsmarkedsetaten i vertslandet, som bør kunne gi deg råd. Husk at som innbygger i EØS har du de samme rettighetene i et annet medlemsland som landets egne statsborgere. Be om å få snakke med en EURES-konsulent som er vant til å hjelpe utenlandske statsborgere.
Husk at den vanligste måten å finne informasjon om ledige stillinger på, er via arbeidsmarkedsetaten.
Men det kan også være verdt å prøve følgende:
- I mange medlemsstater finnes det private byråer som retter seg spesielt mot å finne midlertidig arbeid. Du bør på forhånd sjekke om de tar betalt for tjenestene samt finne ut hva slags arbeidskontrakt de benytter seg av.
- Private rekrutteringsbyråer finnes også, men disse konsentrerer seg vanligvis om stillinger på ledernivå eller spesifikke områder, som for eksempel data eller finans.
- For studenter kan jobbmesser og karriereveiledningssentre spille en meget viktig rolle når du leter etter arbeid.
- Det blir mer og mer vanlig å sende spontane søknader til firmaer. Du bør finne ut så mye som mulig om firmaet, siden din evne til å demonstrere hvor godt du vil passe inn i deres struktur og krav, kan avgjøre hvorvidt du lykkes. Du bør ordne søknaden i et brev, hvor du nevner dine kvalifikasjoner, din erfaring samt hvorfor du er spesielt interessert i akkurat dette firmaet. Mange bedrifter har dessuten sine egne rekrutteringssider på nettet, og derfra kan du iblant sende en elektronisk søknad.
- Nettverk er svært viktig i de fleste land, siden den første kunngjøringen om mange ledige stillinger blir formidlet muntlig.
- Å tilbringe tid i landet du har valgt som lærling eller utplassert på en arbeidsplass, er den ideelle måten å bli kjent med et land på, og gir deg dessuten mulighet til å se etter arbeid på plass. Mange store bedrifter organiserer slike arbeidsplassutplasseringer.
Noe av det viktigste er å finne ut hvordan du skal få kvalifikasjonene dine anerkjent i ’vertslandet’. For dem med yrkeskvalifikasjoner, er det avgjørende punktet hvorvidt yrket er regulert eller ikke. Regulerte yrker er yrker som er begrenset til personer som besitter visse kvalifikasjoner (for eksempel advokater, revisorer, lærere, ingeniører, sykepleiere, leger, tannleger, veterinærer, farmasøyter og arkitekter). For noen av disse yrkene er det blitt opprettet en liste over anerkjente og likeverdige kvalifikasjoner, mens likeverdigheten i andre tilfeller blir vurdert fra tilfelle til tilfelle, slik at studiets varighet og innhold tas i betraktning. Dersom yrket ditt ikke er regulert, kan du begynne å praktisere så snart du har fått deg arbeid, men du bør være oppmerksom på at yrket av nødvendige årsaker kan utøves på en annen måte i vertslandet, og at dette kan skille seg fra det du er vant til.
Du bør forsikre deg om at du har laget en tydelig, godt strukturert Curriculum Vitae, som er rettet mot den spesifikke stillingen. Du bør også få den oversatt til vertslandets språk, sammen med dine kvalifikasjoner (se ovenfor). I de fleste medlemsstater forventer man seg at karakterene eller avgangsvitnemålet ditt er direkte knyttet til stillingen du har søkt, mens andre legger mindre vekt på dette. EU har tatt i bruk en Europeisk Standard Curriculum Vitae. EUROPASS CV passer avgangselever med så vel yrkesutdanning som akademisk eksamen, og gir et klart bilde av kandidatens anlegg og evner på tvers av EU’s grenser. Dette CV-formatet er for tiden tilgjengelig på 20 EU-språk på EURES CV-Online.
Akkurat som i hjemlandet, bør du forberede deg nøye til et jobbintervju. Sørg for at du har bakgrunnsinformasjon om firmaet og vær forberedt på å stille spørsmål om dem og spesifikke aspekter ved stillingen. Det vil også bli forventet at du beviser hvor godt du behersker vertslandets språk, samt at du illustrerer hvordan dine viktigste ferdigheter og fremste egenskaper stemmer overens med arbeidsgiverens krav til akkurat denne stillingen. Mange større bedrifter over hele EU bruker evalueringssentre for å bedømme hvordan potensielle ansatte vil prestere i virkelige situasjoner.
Hvilke dokumenter skal jeg ha med meg til intervjuet?
Du trenger vanligvis:
- flere eksemplarer av CV’en på behørig språk;
- en autorisert oversettelse av avgangsvitnemålet ditt (vanligvis tilgjengelig fra utdanningsinstituttet eller relevant departement);
- kopier av eksamensbevis, universitetsgrad eller annen kvalifikasjon;
- pass eller gyldig legitimasjon;
- et eksemplar av fødselsattesten;
- behørig E-skjema, som gir deg rett til å få dekket helseundersøkelser (f.eks. E111); samt
- noen passbilder.
Dersom du for tiden er uten arbeid og vil se etter arbeid i et annet EØS-land, kan du overføre arbeidsledighetstrygden din i 3 måneder. Imidlertid er det strenge regler og betingelser for å kunne overføre trygden, og det er derfor tilrådelig at du kontakter ditt lokale arbeidskontor eller behørig trygdekontor, før du foretar deg noe. Hvis du ikke har funnet arbeid etter 3 måneder, kan du bli bedt om å reise hjem, selv om myndighetene kan være overbærende hvis du kan bevise at du har gode sjanser til å finne arbeid. Andre deler, som f.eks. "Bo og arbeid", inneholder ytterligere nyttig informasjon om dette.
Du kan finne mer informasjon, tips og råd fra eksperter og inspirerende historier under "Nyheter" på Eures-portalen. For å få nye oppdateringer på e-post kan du abonnere på Nyhetsbrevet "Eures og deg".
Som en EU-statsborger - eller statsborger i Island, Liechtenstein eller Norge - har du visse rettigheter når du utfører diverse ting i andre europeiske land. Dette omfatter flytting, opphold, studier og forretningsarbeid.
Enten du leter etter mer informasjon om EU-relaterte temaer, har behov for personlig bistand eller rådgivning i forbindelse med et konkret EU-relatert spørsmål eller har et problem som må løses på EU-nivå, vil du via denne siden kunne få rask og direkte tilgang til den instansen som kan gi deg svar.
EUs kontaktpunkt for borgere og bedrifter
Mandag – Fredag 08:30-18:00 (sentraleuropeisk tid).
Spørsmålene dine blir besvart på engelsk, fransk, tysk, italiensk eller spansk.
Jeg flytter utenlands i Europa – hvordan får jeg oppholdstillatelse? Hva er reglene om roamingskostnader? Min flytur har blitt kansellert - hva er mine rettigheter? Hva EU-tilskudd kan min organisasjon søke om? For svar på alle disse spørsmålene og mer, kontakt den sentrale informasjonstjenesten fra Europe Direct.
Kontakt en EURES-rådgiver