Wat is burn-out eigenlijk? De Wereldgezondheidsorganisatie definieert burn-out als een syndroom dat voortvloeit uit chronische stress op de werkplek die niet adequaat wordt aangepakt. Hoewel het niet geclassificeerd is als een medische aandoening, wordt het gekenmerkt door drie aspecten:
- extreme vermoeidheid die niet weggaat met rust;
- gebrek aan motivatie; gevoelens van cynisme over het werk;
- verminderde professionele efficiëntie.
In een door Deloitte uitgevoerde enquête naar burn-out op de werkplek zei maar liefst 77 % van de respondenten in hun huidige baan een burn-out te hebben ondervonden. Als er niets aan wordt gedaan, kan een burn-out ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor uw loopbaan, maar ook voor uw algehele levenskwaliteit.
Hoe ontstaat een burn-out?
De aandoening is vermoedelijk het gevolg van mentale en fysieke druk die wordt opgebouwd wanneer er van iemand te veel tijd en energie wordt gevraagd. Er is geen algemene grens waarna iedereen een burn-out krijgt; het is eerder persoonsgebonden, omdat iedereen de dingen in het leven anders ervaart en er anders op reageert.
De volgende zaken worden gezien als voorlopers van een burn-out:
Onvoldoende grip op de hoeveelheid werk. Een hoge werklast is een voor de hand liggende oorzaak van een burn-out. Het is echter niet simpelweg “te veel werk” dat ons de das omdoet; het is het gevoel van hulpeloosheid en het besef dat we de werkdruk niet aankunnen, door omstandigheden waarover we geen controle hebben. Dit is het geval bij organisaties waar een sfeer van constante crisis heerst, of organisaties die bewust hebben bezuinigd en van werknemers verwachten dat ze steeds meer taken op zich nemen.
Geen voldaan gevoel. Wie zegt “doe wat je leuk vindt, dan voelt het niet als werk”, heeft gelijk. We werken voor meer dan alleen de maandelijkse loonstrook, maar te veel werk voor te weinig loon leidt gegarandeerd tot een burn-out. Hetzelfde geldt voor een gebrek aan erkenning of waardering voor iemands bijdrage aan een organisatie, wat tot wrevel leidt.
Toxische werkomgeving. Toxiciteit is een brede term, maar wordt het vaakst in verband gebracht met interpersoonlijke relaties. Werk slokt een groot deel van onze tijd op en is nauw verbonden met ons gevoel van persoonlijke identiteit. Als we een derde van de dag doorbrengen met mensen en situaties die negatieve emoties oproepen, zal dat zijn tol eisen op onze mentale gezondheid en ook van invloed zijn op ons vermogen om te kunnen omgaan met de dagelijkse beslommeringen van het werk.
Geen tijd over
Dus, hoe voorkomt u dat u in de knel komt?
Het herkennen van de waarschuwingssignalen is de eerste stap. Als u dat eenmaal gedaan hebt, volgt hier een lijst met actiepunten:
- Wees besluitvaardig als het gaat om het beheren van uw werklast. Herken en werk aan uw eigen tekortkomingen (uitstelgedrag? gebrek aan planning?), en zeg nee wanneer dat nodig is.
- Neem regelmatig pauzes: korte pauzes gedurende de werkdag, en langere pauzes in de vorm van een vakantie waarin u volledig loskomt van uw werk.
- Zorg voor een leven buiten kantoor: blijf die hobby uitoefenen, doe aan sport, geniet van het “zijn” in plaats van altijd “doen”.
- En tot slot kunt u er zeker van zijn dat het niet per se uw fout is als u merkt dat u zich niet prettig voelt in een bepaalde werksituatie. Spijker uw vaardigheden zo nodig bij en waag de sprong als zich een kans voordoet die u op professioneel en persoonlijk vlak beter zal liggen.
Voelt u zich overbelast doordat werk en privéleven elkaar constant overlappen? Lees onze tips in het artikel “Een goede balans vinden tussen werk en vrije tijd”.
Links:
EURES: Wat te doen als het werk u teveel wordt
EU-OSHA: E-gids voor de beheersing van stress en psychosociale risico’s
EU-OSHA: Understanding and preventing worker burnout
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES- vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES- evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op X
EURES op LinkedIn
EURES op Instagram
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 19 december 2024
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Hints en tips
- Gerelateerde sectie(s)
- Hulp & ondersteuning
- Hints en tips
- Sector
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles