
Door de wereldwijde pandemie is de manier waarop we werken sterk veranderd. In de begindagen van de pandemie werd werken op afstand aanvankelijk beschouwd als een noodzakelijk kwaad, maar intussen is telewerken ingeburgerd in het hybride werkmodel. De vele voordelen ervan worden erkend door zowel werkgevers als werknemers. Het heeft het echter ook moeilijker gemaakt om duidelijk onderscheid te maken tussen werk en ons leven daarbuiten.
De laatste tijd gaat het vaak over het “evenwicht tussen werk en privéleven”, maar wat is dat eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?
Evenwicht tussen werk en privéleven is het bereiken van de juiste balans tussen het professionele en persoonlijke leven. Hoewel dit er voor iedereen anders uit kan zien, is één ding zeker: dit evenwicht is niet alleen goed voor het fysieke en mentale welzijn, doordat er tijd en ruimte is voor andere interesses en persoonlijke banden, maar ook voor de productiviteit, wat leidt tot betere resultaten en meer werktevredenheid.
Hoe kunnen we een goed evenwicht vinden? Ondanks de voortdurende druk om altijd op het hoogste niveau te presteren, zijn er manieren om het evenwicht tussen werk en vrije tijd te verbeteren. Hieronder volgen enkele mogelijke methoden.
Stel prioriteiten
Schrijf je taken op in volgorde van belangrijkheid en wees realistisch over wat je in een bepaalde dag kunt afmaken. Die to-dolijst krijg je wellicht nooit af. Als dat je doel is, leidt dat alleen maar tot meer stress en een gevoel van ontevredenheid over je prestaties, wat vervolgens negatieve gevoelens associeert met je werk.
Maak duidelijk onderscheid tussen werk en vrije tijd
Dit is moeilijker als je vanuit huis werkt; probeer een aparte werkruimte te houden, waar je fysiek uit kunt stappen aan het einde van de werkdag. Als dat niet mogelijk is, markeer de overgang dan op zo’n manier dat je brein doorheeft dat het tijd is om te stoppen. Door je computer uit te zetten, bijvoorbeeld, word je niet langer afgeleid door werkgerelateerde e-mails.
Ga met vakantie
Om optimaal te presteren, moet je “de zaag scherp houden”. Dankzij verlof kun je loskomen van je werk en jezelf opladen, zodat je daarna terugkomt met een frisse blik en beter opgewassen bent tegen de werkdruk.
Ken je grenzen
Wees duidelijk voor jezelf en je leidinggevenden over hoeveel werk je aankunt. Als je “ja” blijft zeggen, loop je risico op een burn-out. Delegeer taken waar mogelijk en wees niet bang om het aan te geven als je te maken krijgt met onrealistische verwachtingen.
Praat erover
Als je het lastig vindt om werk en privé in evenwicht te houden, praat dan met iemand van je organisatie die je vertrouwt. Dat kan je manager zijn, een hr-medewerker of een collega die waardevol advies te bieden heeft. Zij kunnen op verschillende manieren helpen: van het herverdelen van de werklast tot het helpen een andere mindset te ontwikkelen.
Plan het, anders gebeurt het niet
Ga net zo doelgericht om met je vrije tijd als je met werk doet. Zet niet alleen deadlines en werkafspraken in je agenda, maar ook je leven naast werk: hobby’s, persoonlijke bezigheden en sociale afspraken. En het allerbelangrijkste is: hou je eraan.
Wil je meer weten over hoe je een fijne balans kunt vinden tussen je carrière en je privéleven? Lees ons artikel Voel je uitgeblust?Wij kunnen een handje helpen!
Links:
Wat te doen als het werk u teveel wordt
Stress bij werknemers verminderen en burn-out voorkomen
Het belang van een maximale benutting van jaarlijks verlof
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES- vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES- evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op X
EURES op LinkedIn
EURES op Instagram
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 5 april 2024
- Συντάκτες
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Hints en tips
- Gerelateerde sectie(s)
- Hulp & ondersteuning
- Hints en tips
- Leven & werken
- Sector
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles