Først av alt: Hva vil det si å være utbrent? Verdens helseorganisasjon definerer utbrenthet som et syndrom som skyldes kronisk stress på arbeidsplassen som ikke er blitt håndtert på en god måte. Riktignok er det ikke klassifisert som en medisinsk tilstand, men det kjennetegnes av tre faktorer:
- ekstrem utmattelse som ikke forsvinner selv om man hviler
- mangel på motivasjon; kyniske følelser knyttet til jobben
- redusert faglig effektivitet
I en undersøkelse om utbrenthet på arbeidsplassen utført av Deloitte svarte hele 77 % at de hadde opplevd utbrenthet i sin nåværende jobb. Hvis man ignorerer symptomene på utbrenthet, kan det få alvorlige konsekvenser, ikke bare for karrieren, men også for den generelle livskvaliteten.
Hvorfor blir man utbrent?
Tilstanden antas å være et resultat av opparbeidet psykisk og fysisk press forårsaket av at man blir tappet både for tid og energi. Det finnes ikke en fastsatt terskel for når man blir utbrent. Snarere er det individuelt, ettersom alle oppfatter og reagerer forskjellig på det som skjer i livet.
Man har sett at følgende kan være utløsende faktorer for utbrenthet:
Manglende kontroll over egen arbeidsbelastning. Stor arbeidsbelastning er en åpenbar risikofaktor for utbrenthet. Men det er ikke bare «for mye arbeid» som fører oss til bristepunktet. Det er følelsen av hjelpeløshet vi får når vi skjønner at vi ikke er rustet til å håndtere belastningen, av grunner som ligger utenfor vår kontroll. Dette er tilfellet i bedrifter der mentaliteten er at det «alltid er krise», eller i bedrifter som bevisst har nedbemannet og forventer at de ansatte skal påta seg stadig flere oppgaver.
En følelse av at man ikke får lønn for strevet. Følelsen at man ikke jobber når man gjør det man liker, er sann. Det er mange andre grunner til at vi jobber enn den månedlige lønnsslippen, men jobber vi for mye og får for lite betalt, er det en sikker oppskrift på utbrenthet. Det samme gjelder når man ikke blir anerkjent eller verdsatt for det man bidrar med i en bedrift. Da føler man på misnøye.
Giftig arbeidsmiljø. Når vi sier at noe er giftig, kan det være så mangt, men oftest er det forbundet med mellommenneskelige relasjoner. Jobben tar opp en betydelig del av tiden vår og er nært knyttet til vår følelse av personlig identitet. Hvis en tredjedel av dagen går med til å være med mennesker og i situasjoner som vekker negative følelser, da vil det gå ut over den psykiske helsen vår og dessuten påvirke evne til å håndtere de daglige utfordringene i jobben.
Hvordan kan vi unngå utbrenthet?
Så hvordan kan vi unngå å møte veggen?
Å gjenkjenne varselsignalene er første skritt. Når vi har gjort det, er dette noen ting vi kan prøve å gjøre:
- Prioriter arbeidsmengden knallhardt. Gjenkjenn og jobb med dine egne mangler (skyver du på ting? er du dårlig til å planlegge?), og si nei når du trenger det.
- Ta regelmessige pauser: korte pauser gjennom hele arbeidsdagen, og lengre avbrekk i form av en frakoblet ferie der du helt legger igjen jobben hjemme.
- Ha et liv utenfor kontoret: Fortsett med hobbyen din, driv med idrett, nyt det å bare «være» i stedet for alltid å «gjøre».
- Forstå til slutt at det ikke er et personlig nederlag hvis du finner ut at du ikke føler deg bra i en bestemt jobbsituasjon. Frisk opp kunnskapen hvis du trenger det, og sats på den muligheten som krysser av alle boksene for deg, både faglig og privat.
Føler du deg overveldet av en konstant overlapping mellom jobb og fritid? Les våre tips i artikkelen Kunsten å finne den rette balansen mellom jobb og fritid.
Relevante lenker:
EURES: Hva kan du gjøre når du føler deg overveldet på jobben?
EU-OSHA: E-veiledning om forebyging av stress og psykososial risiko
EU-OSHA: Understanding and preventing worker burnout
Les mer:
Finn EURES-rådgivere
Leve- og arbeidsvilkår i EURES-land
EURES’ jobbdatabase
EURES’ tjenester for arbeidsgivere
EURES’ aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
EURES på Facebook
EURES på X
EURES på LinkedIn
EURES på Instagram
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 19 desember 2024
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Råd og tips
- Relaterte seksjon(er)
- Hjelp & support
- Råd og tips
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles