Uit het meest recente EURES-verslag over tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt blijkt duidelijk dat bijna de helft van de banen met een tekort aan arbeidskrachten tot de bouwsector behoort. Het gaat daarbij onder meer om lassers, loodgieters, elektriciens, betonwerkers, vloerleggers, tegelzetters, stukadoors en schilders.
Waarom staat de bouw zo laag op de lijst van carrièremogelijkheden?
Een van de grootste oorzaken van het probleem, die ook in dit verslag wordt benadrukt, is de onaantrekkelijkheid van de sector, met name voor jongeren. Werk in de bouw wordt vaak afgeschilderd als saai en mogelijk gevaarlijk, met grote fysieke inspanningen die van nature bij de activiteit horen.
Dit kan ook verklaren waarom er in de bouw relatief weinig vrouwen werken in vergelijking met andere sectoren; slechts 15 % van alle bouwvakkers is vrouw.
Bovendien wordt de bouw vaak gezien als een onstabiele sector, waarin het werk voor het grootste deel wordt verricht als onderaannemer of freelancer, met veel tijdelijke en mobiele tewerkstelling tot gevolg. Dit kan personen afschrikken die op zoek zijn naar een stabiele baan.
Kiezen voor een carrière in de bouw is een van de slimste beslissingen die je kunt maken
Ten eerste brengen de digitale en de groene transitie een transformatie teweeg in de sector. Door de behoefte aan nieuwe infrastructuur, zoals zonne-energie- en windmolenparken, en de aanpassing van bestaande gebouwen aan de nieuwe energievereisten, ontstaan er voortdurend nieuwe specialisaties. Dit leidt tot een sterke arbeidsmarkt in de bouwsector, met ruime mogelijkheden en potentieel zeer competitieve lonen.
Er is ook nog een andere reden waarom de meeste banen in de sector een hogere mate van werkzekerheid bieden. Het is minder waarschijnlijk dat deze banen zullen worden verdrongen door AI en automatisering, omdat ze een hoge mate van behendigheid en aanpassingsvermogen vereisen, evenals vaardigheden om beslissingen te nemen en problemen op te lossen. AI is daar eenvoudigweg niet toe in staat.
Ook wordt eraan gewerkt om een beter evenwicht tussen mannen en vrouwen tot stand te brengen in de sector. Met initiatieven zoals het door de EU gefinancierde project “Women Can Build” is al grote vooruitgang geboekt bij het uitstippelen van genderinclusieve benaderingen en het wegnemen van de misvatting dat de bouw niet “vrouwvriendelijk” kan zijn.
Constructiewerkzaamheden kunnen ook op andere manieren zeer lonend zijn. Teamwerk is nergens zo sterk als in de bouw, aangezien de verschillende fasen van een bouwproject in grote mate van elkaar afhankelijk zijn. Er worden hechte netwerken gevormd die een gevoel van verbondenheid bevorderen.
Niet in de laatste plaats levert constructiewerk onmiddellijk zichtbare resultaten op, en dat kan enorm motiverend en bevredigend zijn.
Lees hier meer over de redenen waarom je een ambachtelijke loopbaan een kans zou moeten geven.
Links:
Waarom het leren van een ambacht een goede zet kan zijn
Een carrière uitbouwen: Hoe krijg je je eerste baan in de bouwsector?
Pact voor vaardigheden in de bouw
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voorwerkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op X
EURES op LinkedIn
EURES op Instagram
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 21 juni 2024
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Bedrijf/Ondernemerschap
- Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
- Jeugd
- Gerelateerde sectie(s)
- Sector
- Construction