
Tuoreimmassa työvoimapulaa ja työvoiman liikatarjontaa tarkastelevasta EURESin raportista ilmenee selvästi, että lähes puolet työvoimapulasta kärsivistä ammateista on rakennusalalla. Esimerkkejä näistä ammateista ovat hitsaaja, putkiasentaja, sähköasentaja, betonirakentaja, lattianpäällystäjä, laatoittaja, rappaaja ja maalari.
Miksi ura rakennusalalla ei ole houkutellut?
Yksi painavimmista syistä, joka tulee esiin myös tässä raportissa, on alan houkuttelevuuden puute erityisesti nuorten näkökulmasta. Rakennusalalla tehtävää työtä kuvataan usein tylsäksi ja mahdollisesti vaaralliseksi, minkä lisäksi työlle on fyysisiä vaatimuksia.
Tämä saattaa myös selittää sitä, miksi naisten työllistyminen rakennusalalla on edelleen suhteellisen alhainen muihin toimialoihin verrattuna. Vain 15 prosenttia työntekijöistä on naisia.
Lisäksi rakentamiseen katsotaan usein liittyvän epävakautta, kun suurin osa työstä perustuu alihankintaan tai freelance-työhön, mikä tarkoittaa usein suurta määrää määräaikaisia ja liikkuvia työsuhteita. Tämä ei ehkä kannusta alalle niitä, joita kiinnostaa vakaa työsuhde.
Rakentaminen on yksi fiksuimmista urapoluista, jonka voit valita
Ensinnäkin digitaalinen ja vihreä siirtymä muuttavat alaa. Tarvittava uusi infrastruktuuri, johon kuuluvat esimerkiksi aurinko- ja tuulipuistot, ja jälkiasennustyöt olemassa olevaan rakennuskantaan uusien energiavaatimusten täyttämiseksi luovat jatkuvasti uusia erikoisaloja. Tämä vahvistaa rakennusalan työmarkkinoita, joilla on runsaasti vaihtoehtoja ja hyvinkin kilpailukykyiset palkat.
Useimmissa tehtävissä työsuhdeturva on parempi myös toisesta syystä. Tekoäly ja automaatio korvaavat työntekijöitä harvemmin, koska tehtävissä vaaditaan sellaista kätevyyttä, mukautuvuutta sekä päätöksenteko- ja ongelmanratkaisutaitoja, joihin tekoäly ei pysty.
Tavoitteena on myös sukupuolten tasapuolinen edustus alalla. EU:n rahoittamissa Women Can Build -hankkeen kaltaisissa aloitteissa on otettu suuria edistysaskeleita sukupuolinäkökohdat huomioon ottavien lähestymistapojen kartoittamisessa ja sen väärinkäsityksen poistamisessa, että rakentaminen ei soveltuisi naisille.
Rakentamisessa voi olla myös muita hyvin palkitsevia puolia. Se on ryhmätyötä vahvimmillaan, koska rakennushankkeiden eri vaiheet ovat suurelta osin riippuvaisia toisistaan. Työssä muovautuu vahvoja verkostoja, jotka edistävät yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Lisäksi rakennustyölle on luonteenomaista nähdä työn tulokset heti, mikä voi olla erityisen motivoivaa ja palkitsevaa.
Lue lisää siitä, miksi kannattaa harkita uraa erikoisalalta .
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Miksi harkita työtä erikoisaloilta?
Urapolun rakentaminen:Miten päästä töihin rakennusalalle?
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES X:ssä
EURES LinkedInissä
EURES Instagramissa
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 21. kesäkuuta 2024
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Liiketoiminta / Yrittäjyys
- Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
- Nuoriso
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Sektori
- Construction