Je bent bijna afgestudeerd en probeert te beslissen wat de volgende stap is, of je werkt al jaren in je huidige baan en hebt behoefte aan verandering. Welke richting wil je aan je loopbaan geven?
Al decennialang is het de gewoonte in westerse landen om bij voorkeur te kiezen voor de vermeende zekerheid van een academische carrière of een kantoorbaan. Volgens de laatste bevindingen van EURES over tekorten en overschotten op de Europese arbeidsmarkt, staan deze beroepen echter in de meeste EU-lidstaten hoog op de lijst van sectoren met een overschot aan arbeidskrachten, wat betekent dat het aanbod veel groter is dan de vraag.
De ambachtelijke sector kampt daarentegen met aanzienlijke tekorten; er zijn niet genoeg gekwalificeerde vakmensen om het grote aantal vacatures in te vullen.
Volgens het verslag telt de top tien beroepen met een tekort aan arbeidskrachten in de EU vijf ambachten:
- lassen/vlamsnijden,
- loodgieterij/pijpfitten,
- motormechanica,
- instelling van (metaalbewerkings)machines,
- elektricienswerk.
Bovendien blijkt uit recente prognoses dat sommige bedrijfstakken (zoals de automobielindustrie of de sectoren van metaalproducten en elektrische apparatuur) een zodanig grote technologische vooruitgang zullen meemaken dat zij naar verwachting tegen 2035 goed zullen zijn voor het leeuwendeel (55 %) van de vacatures voor hightechbanen.
Als je nog steeds niet overtuigd bent om je carrièreplannen bij te sturen en een vak te leren, geven we hieronder nog een aantal redenen:
Tal van verschillende loopbaantrajecten. Op basis van je eigen vaardigheden en voorkeuren kun je kiezen uit een eindeloze lijst beroepen, van de meest traditionele ambachten (bijv. houtbewerker, loodgieter, elektricien) tot vakken van het “nieuwe tijdperk” (zonne-installateur, windenergietechnicus, HVAC-monteur).
Hoog verdienpotentieel. Als gevolg van de bovengenoemde tekorten bestaat er momenteel een zeer grote vraag naar gespecialiseerde ambachtelijke vaardigheden. Dat betekent dat er veel te verdienen valt naarmate je meer ervaring opdoet en gestaag je eigen speciale meerwaarde creëert tussen de meest gewilde professionals in je vakgebied.
Meer controle over je planning. Heb je een hekel aan routine? Dan is een ambachtelijke loopbaan misschien iets voor jou. De meeste vakmensen werken als onafhankelijke aannemer of hebben hun eigen bedrijf – je zult in ieder geval nooit gebonden zijn aan vaste werkuren.
Opleidingsmogelijkheden voor iedereen, van jongeren tot personen die een carrièreswitch maken. Aan de hand van leerlingplaatsen en beroepsopleidingen biedt de EU veel mogelijkheden om waardevolle ervaring op te doen in jouw gekozen vak, of je nu net op de arbeidsmarkt komt of een nieuwe start maakt.
Vakmensen gaan een rooskleurige toekomst tegemoet
De technologische revolutie is niet te stoppen, de dubbele (groene en digitale) transitie is in volle gang, en de onvermijdelijke groei van onze steden zal het werk van talloze vakkundige arbeidskrachten vergen. Het lijdt dan ook geen twijfel dat ambachten een cruciale rol zullen spelen bij vormgeving van onze wereld van morgen. Heb je geen zin om mee te werken aan die reusachtige transformatie?
Als je meer te weten wilt komen over de tekorten en overschotten op de Europese arbeidsmarkt, lees dan hier het EURES-verslag van 2023.
Links:
Cedefop-instrumenten: vaardighedenprognose, skills-OVATE, database inzake Europese leerlingstelsels
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op X
EURES op LinkedIn
EURES op Instagram
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 5 juni 2024
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Bedrijf/Ondernemerschap
- Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
- Jeugd
- Gerelateerde sectie(s)
- Sector
- Construction
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles