Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)

Hints en tips

Dit deel is bedoeld voor werkzoekenden met een academische graad of een hogere beroepsopleiding: studenten, afgestudeerden, docenten en onderzoekers. In bepaalde economische sectoren in de meeste lidstaten van de Europese Unie is de vraag groot. Hooggekwalificeerde werkzoekenden hebben dan ook een goede kans om werk in een ander land te vinden.

Als u een loopbaan wilt beginnen, nieuw werk zoekt of een opleiding wilt volgen in een ander land van de Europese Economische Ruimte (EER) en/of in Zwitserland, lees dan onderstaande informatie en neem een kijkje in de desbetreffende links.

Overgang van studentenleven naar een beroepsleven in een ander land

De overgang van studie naar werk is een periode van onzekerheid. Staat u op het punt af te studeren (of bent u net afgestudeerd)? Wilt u in een ander land van de EER wonen en werken? Als u zich kunt redden in (een) andere ta(a)l(en), flexibel bent, doorzettingsvermogen hebt en gemotiveerd bent om u aan te passen aan een nieuwe baan in een ander land en in een andere culturele omgeving, dan hebt u het profiel voor een internationale loopbaan!

ZES STAPPEN VOOR DE START VAN EEN BEROEPSLEVEN IN HET BUITENLAND

De overgang van het studentenleven naar een baan in het buitenland kan enige angst inboezemen. Bovendien is solliciteren een veeleisend en tijdrovend avontuur! Om de overgang soepeler te laten verlopen, vindt u hieronder een 6-stappenplan met nuttige 'tips en wenken' voor een eventuele verhuizing naar een ander land. Klik op het gewenste item voor meer informatie en advies.

Tips en wenken ...

Raadpleeg voor meer informatie en hulp bij de overgang van studie naar werk in het buitenland andere websites door te klikken op ‘Informatiediensten en banen voor afgestudeerden’ onder ‘Desbetreffende links’.

Last but not least: ruim 1000 EURES-adviseurs staan klaar om u te helpen met alles wat met de Europese banenmarkt te maken heeft. Neem bij voorkeur eerst contact op met een EURES-adviseur in uw eigen land. Nadere gegevens over alle EURES-adviseurs kunt u vinden door te klikken op ‘Contact opnemen met een EURES-consulent’.

Onderzoeksloopbanen

Onderzoekers kunnen hun voordeel doen met studie- en werkmogelijkheden in andere lidstaten via een Europees portaal voor onderzoekersmobiliteit. Er is nu een nieuwe website, ‘EURAXESS – Onderzoekers in beweging’ met een ruim aanbod aan diensten. Het is een uniek loket voor onderzoekers die in hun loopbaan en persoonlijke ontwikkeling vooruit willen komen door naar andere landen te verhuizen. Met deze gratis en op maat gesneden dienstverlening willen wij u uitgebreide en actuele informatie geven over vacatures en financieringsmogelijkheden op elk onderzoeksterrein in heel Europa. Het is ook het eerste aanspreekpunt voor vragen over uw rechten, en over onderzoeks- en financieringsinstellingen, en biedt verscheidene links die interessant voor u kunnen zijn vóór en na uw verhuizing. Kijk voor meer informatie onder ‘Desbetreffende onderwerpen’.

NOOT

De rubriek ‘Leven & werken’ op het EURES-portaal biedt u gedetailleerde informatie per EURES-lidstaat over de onderwerpen die in het gedeelte ‘Tips en wenken’ zijn genoemd.

U vindt ook antwoord op andere vragen over de Europese Unie en over het vrije verkeer van burgers die in een andere lidstaat willen wonen, studeren en werken op het EUROPA-portaal.