
Schrijf je in voor leerlingplaatsen en werkervaringsprogramma’s
Een baan in de bouw vereist unieke vaardigheden en specifieke opleiding. Als je overweegt om in deze sector te gaan werken, kun je op verschillende manieren je vaardigheden ontwikkelen. Leercontracten bieden een fantastische gelegenheid om het werk al doende te leren en tegelijkertijd een salaris te verdienen. De vaardigheden die daarmee opdoet, kunnen je helpen om je eerste baan in de bouw te vinden en op de langere termijn een succesvolle carrière in deze sector uit te bouwen. Je kunt je vaardigheden ook ontwikkelen via werkervaringsprogramma’s, die vaak meer flexibiliteit bieden en korter kunnen duren. Deze programma’s vormen een ideaal alternatief voor mensen die al een drukke agenda hebben.
Behaal een certificaat
Een goede manier om boven de massa uit te steken is een certificaat behalen en een opleiding volgen over het domein waarin je wilt werken. Dit kun je op vele verschillende manieren aanpakken. Tal van hogescholen bieden beroepsopleidingen en -trainingen voor de bouw aan waarmee je de basiskennis kunt vergaren.
In vakscholen kun je meer gespecialiseerde opleidingen op specifieke gebieden volgen, bijvoorbeeld over het bedienen van complexe machines, lassen en metselen. Daar krijg je de praktische training die je nodig hebt om je eerste baan in de bouw te bemachtigen. Bovendien krijg je zo een certificering die je profiel aantrekkelijk kan maken voor potentiële werkgevers in de sector.
Vergeet niet je zachte vaardigheden in de verf te zetten
Zachte vaardigheden zijn erg belangrijk om je eerste baan in de bouw in de wacht te slepen. Je werkgever moet kunnen bepalen of jij de juiste persoon bent voor het team. Vergeet dus niet om tijdens je sollicitatiegesprek naast je praktische bekwaamheid ook je zachte vaardigheden te benadrukken. Hieronder volgen enkele voorbeelden van zachte vaardigheden die je kunt meenemen naar de bouwsector:
- Communicatieve vaardigheden zijn essentieel op een bouwplaats. Je moet goed kunnen luisteren en snel en zorgvuldig instructies kunnen geven om je eigen veiligheid en die van je team veilig te stellen.
- Teamwerk is ook belangrijk, aangezien de meeste banen in de bouw in teamverband worden uitgeoefend. Haal een aantal voorbeelden aan van situaties waarin je in het verleden met succes in een team hebt gewerkt.
- Technologie wordt een belangrijk facet van ons werkleven. De bouwsector vormt daarop geen uitzondering, dus geef aan hoe je in het verleden op het werk van technologie gebruik hebt gemaakt en over welke technische vaardigheden je beschikt. Je kunt jezelf ook vertrouwd maken met de nieuwste software en programma’s die worden gebruikt in de bouw ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek.
Zet jezelf in de schijnwerpers
Nu heb je de nodige vaardigheden, opleiding en certificering voor je eerste baan op zak – maar hoe zorg je ervoor dat potentiële werkgevers je opmerken?
Carrièrebeurzen bieden een geweldige gelegenheid om netwerken te vormen en mensen uit de bouwsector te ontmoeten. Ze geven ook een overzicht van de verschillende bedrijven die momenteel in de sector actief zijn. Beschouw deze evenementen als een reeks minigesprekken en praat met zoveel leidinggevenden en werkgevers uit de sector als je kunt. Informatie over geplande carrièrebeurzen vind je op de website van de Europese banendagen.
Wist je dat bouwvakkers tot de 15 meest gevraagde beroepen in Europa behoren? Meer informatie hierover lees je in ons recente artikel over vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.
Links:
EURES beantwoordt de meest gestelde vragen over vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in Europa
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op Twitter
EURES op LinkedIn
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 26 oktober 2023
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Bedrijf/Ondernemerschap
- Hints en tips
- Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
- Wervingstrends
- Jeugd
- Gerelateerde sectie(s)
- Hints en tips
- Arbeidsmarktinformatie
- Leven & werken
- Sector
- Construction