
Ehkä valmistut pian ja pohdit, mitä tekisit sen jälkeen. Tai kenties olet työskennellyt vuosia nykyisessä työssäsi, ja mietit, että olisi sopiva hetki muutokselle. Mikä olisi urapolku, jolle suunnata?
Länsimaissa on vuosikymmenten ajan ohjattu ihmisiä turvalliseksi katsotulle akateemiselle uralle tai toimistotyöhön. Viimeisimmät EURESin havainnot työvoimapulasta ja työvoiman ylitarjonnasta Euroopassa osoittavat kuitenkin, että juuri näihin tehtäviin on useimmissa EU-maissa työvoiman ylitarjontaa eli työntekijöitä on enemmän kuin työpaikkoja.
Samanaikaisesti erikoisaloilla on merkittävää työvoimapulaa, ja työpaikkoja on tarjolla enemmän kuin tarjontaa ammattitaitoisista työntekijöistä.
EURESin tietojen mukaan viisi kymmenestä eniten työvoimapulasta kärsivää elinkeinoa EU:ssa liittyvät seuraaviin erityisammatteihin:
- hitsaajat tai polttoleikkaajat
- putkiasentajat
- moottorimekaanikot
- metalli-/koneasentajat
- sähköasentajat
Lisäksi tuoreiden ennusteiden mukaan joillakin teollisuudenaloilla (esim. autot, metallituotteet ja sähkölaitteet) teknologian odotetaan kehittyvän siten, että vuoteen 2035 mennessä työpaikoista enemmistö (55 %) liittyy huipputekniikkaan.
Jos nämä tiedot eivät vaikuta uratoiveisiin erityisammattien hyväksi, tässä vielä muutama syy lisää:
Useita urapolkuja. Tarjolla on valtava määrä ammatteja, ja voit valita taitojesi ja mieltymystesi mukaan niin perinteisistä ammateista (esim. puuseppä, putkiasentaja, sähköasentaja) kuin uuden ajan ammateista (aurinkoasentaja, tuulivoimateknikko, LVI-asentaja).
Hyvät ansiot. Työvoimapulan vuoksi erikoisosaamisen kysyntä on erittäin suurta. Kun saat kokemusta ja profiloidut kysytyksi ammattilaiseksi alallasi, tämä tarkoittaa hyviä ansioita.
Vapauksia aikataulussa. Etkö pidä yksitoikkoisuudesta? Ura erikoisalalla voi olla sinua varten. Ehkä haluat työskennellä itsenäisenä urakoitsijana tai perustat oman yrityksen. Molemmat vaihtoehdot irrottavat sinut yhdeksästä viiteen -työaikamallista.
Koulutusta kaikille – nuorille ja uranvaihtajille. Oppisopimuskoulutus ja ammatillinen koulutus tarjoavat EU:ssa monia mahdollisuuksia hankkia arvokasta kokemusta, olitpa sitten urasi alussa tai aloittamassa uutta uraa.
Erikoisalojen tulevaisuus on valoisa
Samanaikaisesti teknologisen vallankumouksen kanssa vihreä ja digitaalinen siirtymä etenee hyvää vauhtia. Tämä tarkoittaa väistämättä kaupunkien kasvua, mikä vaatii osaavia käsiä. Siten erikoisalat ovat epäilemättä ratkaisevassa osassa muokkaamassa maailmaamme. Haluaisitko olla osa tätä valtavaa muutosta?
Haluatko tietää lisää työvoimapulasta ja työvoiman ylitarjonnasta Euroopassa? Lue vuoden 2023 EURES-raportti.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Cedefopin työkalut: Osaamisen tarve-ennuste, Skills-OVATE, eurooppalainen oppisopimuskoulutusohjelmien tietokanta
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES X:ssä
EURES LinkedInissä
EURES Instagramissa
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 5. kesäkuuta 2024
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Liiketoiminta / Yrittäjyys
- Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
- Nuoriso
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Sektori
- Construction
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles