Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice24. avgust 2023Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 3 min

Strategije za uspešno vodenje hibridne delovne skupine

Ker je delo na daljavo vse bolj priljubljeno, je upravljanje hibridne delovne skupine (ki je razdeljena na delo od doma in v pisarni) zdaj nujno potrebna mehka veščina. V tem prispevku so opisane štiri strategije za uspešno vodenje hibridne delovne skupine.

Strategies for successfully managing a hybrid team

Jasno opredelite pričakovanja

Čeprav delo od doma prinaša nove izzive in koristi za zaposlene, je za mnoge od nas še vedno neznanka. Kot vodja imate priložnost, da jasno opredelite pričakovanja o tem, kaj se zahteva od vaše hibridne delovne skupine in kako najbolje delati v tej razmeroma novi delovni ureditvi. Ne pozabite, da je to tudi za vas nekaj novega, zato ne mislite, da morate poznati vse odgovore. Najbolje je, da skupini pojasnite, kako želite delati, kdaj so dnevni sestanki in kako naj potekajo, kdaj so pisarniški dnevi in kako je treba posredovati informacije sodelavcem doma ali v tujini.

Gradnja in vzdrževanje odnosov

Vzpostavljanje in vzdrževanje odnosa s svojo hibridno delovno skupino je lahko zahtevno, zlasti če imate sodelavce, ki delajo od doma ali v različnih državah in v različnih časovnih pasovih. Delo od doma je lahko izolirano, zato je pomembno, da si vzamete nekaj časa za redno dajanje povratnih informacij posameznim sodelavcem. Dobro bi bilo načrtovati redna srečanja prek aplikacij Zoom ali Microsoft Teams, da bi se delavci na daljavo počutili vključene in sodelujoče. Za krepitev odnosov je lahko koristno organizirati tudi dejavnosti za krepitev skupinskega duha ali izletniške dneve, na katerih so osebno prisotni vsi člani vaše skupine.

Krepitev sodelovanja

Mnogi menijo, da je sodelovanje v hibridnem delovnem okolju težje, vendar ga lahko spodbujate na različne načine. Kot vodja je vaša naloga iskati ustvarjalna in nova digitalna orodja, ki lahko spremenijo način dela. Na spletu lahko na primer vzpostavite namenske delovne prostore, kjer uporabljate inovativna digitalna orodja za povezovanje in izmenjavo zamisli. Lahko pa določite posebne dneve, namenjene skupinskemu delu. Tako se bodo vaši sodelavci, ne glede na to, ali delajo na daljavo ali v pisarni, počutili vključeni in medsebojno povezani.

Spodbujajte redne odmore

Delo v prilagodljivem hibridnem delovnem okolju ima veliko prednosti, vendar lahko delo od doma postane utrujajoče in naporno. Številni ljudje pogosto delajo dodatne ure zaradi zabrisanih meja med delovnim in prostim časom. Da bi preprečili izgorelost, bodite pozorni na raven stresa svojih sodelavcev.

Pri tem jih spodbujajte, naj si vzamejo odmor – navsezadnje nihče ni ustvarjen za osemurno sedenje na enem mestu! To velja tudi za vse, ki delajo v pisarni – opozorite jih, naj si vzamejo odmor za pripravo napitka v kuhinji ali za sprehod in naj se v času kosila v celoti umaknejo od svoje pisalne mize. To lahko pripomore k spodbujanju jasnosti misli, zaradi česar je čas, ki ga porabijo za delo, veliko produktivnejši.

Zagotovite ustrezna orodja

Zagotovite, da imajo zaposleni ustrezna orodja in delovno okolje za učinkovito opravljanje dela. To pomeni, da jim je treba zagotoviti pisarniško opremo za udobno delo v pisarni in doma (npr. prenosni računalnik, ki lahko poganja zahtevano programsko opremo in programe, kakovosten stol s podporo za hrbet, slušalke in spletno kamero ter dodaten zaslon za zmanjšanje obremenitve oči pri delu na prenosnem računalniku), pa tudi programsko opremo za vidike, kot so skupno delo, spletna komunikacija in varni načini dostopa do dela na daljavo.

Vendar ni dovolj, da imate na voljo ustrezna orodja – ključno je tudi, da zaposlene naučite, kako naj jih uporabljajo. Organizirajte usposabljanja za nove in obstoječe zaposlene o znanjih in spretnostih, ki jih potrebujejo za učinkovito uporabo opreme in programske opreme, ki jo zagotavljate, tako da nihče ne bo zapostavljen.

Vas zanimajo še drugi nasveti za uspešno vodenje delovne skupine? Oglejte si naš članek z naslovom „Oblikovanje močnejše ekipe: kako učinkovito upravljati spore med zaposlenimi“.

 

Sorodne povezave:

Oblikovanje močnejše ekipe: kako učinkovito upravljati spore med zaposlenimi

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
 • Poslovanje/podjetništvo
 • Namigi in nasveti
Povezani razdelki
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.