Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2023. augusztus 24.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 5 perc

Stratégiák a hibrid csapatok sikeres irányításához

Mivel a távoli helyről történő munkavégzés egyre népszerűbbé válik, egy hibrid csapat (amely részben otthonról, részben az irodában dolgozik) irányítása mára alapvető humán készséggé vált. Íme négy stratégia a hibrid csapatok sikeres irányításához.

Strategies for successfully managing a hybrid team

Fogalmazzon meg egyértelmű elvárásokat

Bár az otthonról történő munkavégzés új kihívásokkal és előnyökkel jár a munkavállalók számára, sokunknak még mindig szokatlan. Vezetőként Önnek lehetősége van egyértelmű elvárások megfogalmazására arra vonatkozóan, hogy mit vár el hibrid csapatától, és hogyan lehet a legjobban elvégezni a munkát egy viszonylag új rendszer keretei között. Ne feledje, hogy ez az Ön számára is újdonság, ezért ne érezze úgy, hogy mindenre tudnia kell a választ. A legjobb, ha világosan közli a csapatával, hogyan kíván dolgozni, mikor és milyen módon kerül sor a napi megbeszélésekre, mely napokon kell az irodában dolgozni, és hogyan kell az információkat továbbítani a csapat otthoni vagy tengerentúli tagjai számára.

Építsen kapcsolatokat, és tartsa is fenn azokat

Kihívást jelenthet a hibrid csapat tagjaival való kapcsolatok kiépítése és fenntartása, különösen akkor, ha a csapattagok otthonról vagy különböző országokban és időzónákban dolgoznak. Az otthonról végzett munka elszigetelheti a munkavállalókat, ezért fontos, hogy időt szakítson rendszeres visszajelzés adására a csapat minden egyes tagja számára. Érdemes rendszeres megbeszéléseket szervezni a Zoom vagy a Microsoft Teams segítségével, hogy a távmunkások is úgy érezzék, számítanak rájuk és bevonják őket a munkába. A kapcsolatok erősítése érdekében hasznos lehet olyan csapatépítő programokat vagy irodán kívüli eseményeket szervezni, ahol a csapat minden tagja személyesen jelen van.

Ösztönözze az együttműködést

Sokan úgy gondolják, hogy a hibrid munkakörnyezetben nehezebb az együttműködés, de léteznek módszerek annak ösztönzésére. Vezetőként az Ön feladata, hogy olyan új, kreatív eszközöket találjon, amelyek átalakíthatják a munkavégzés módját. Létrehozhat például külön online munkaterületeket, ahol innovatív digitális eszközöket használnak a kapcsolattartáshoz és a véleménycseréhez. Alternatív megoldásként kijelölhet konkrét napokat is az együttműködésen alapuló munkavégzéshez. Ily módon munkatársai – akár egy távoli helyről, akár az irodából végzik munkájukat – úgy érezhetik, hogy bevonják őket, és folyamatosan kapcsolatban maradhatnak egymással.

Bátorítsa munkatársait rendszeres szünetek tartására

A rugalmas hibrid munkakörnyezetben való munkavégzésnek számos előnye van, de az otthonról történő munkavégzés fárasztó és megterhelő lehet. A munka és a szabadidő közötti elmosódó határok miatt sokan hajlamosak többletmunkát végezni. A kiégés megelőzése érdekében fordítson kiemelt figyelmet csapata stressz-szintjére.

Ennek részeként ösztönözze csapatának tagjait, hogy tartsanak szüneteket az íróasztaltól távol – elvégre senkinek sem tesz jót, ha nyolc órán keresztül egy helyben ül! Ez az irodában dolgozó csapattagokra is vonatkozik – emlékeztesse munkavállalóit, hogy tartsanak szüneteket: készítsenek maguknak egy kávét vagy teát a konyhában, vagy sétáljanak egyet, és töltsék ebédidejüket teljes egészében az íróasztaluktól távol. Ez elősegítheti a mentális felfrissülést, így a munkával töltött idő sokkal termelékenyebbé válik.

Biztosítson megfelelő eszközöket

Gondoskodjon róla, hogy megfelelő eszközök és munkakörnyezet álljanak a munkavállalók rendelkezésére a hatékony munkavégzéshez. Ez olyan irodai felszerelések biztosítását jelenti, amelyekkel kényelmesen lehet dolgozni az irodában és otthon is (pl. olyan laptop, amely tartalmazza az összes szükséges szoftvert és programot, jó minőségű, háttámlával ellátott szék, headset és webkamera, valamint egy plusz képernyő a szem laptopon végzett munka miatti megerőltetésének csökkentése érdekében), továbbá olyan szoftverek biztosítását, amelyek lehetővé teszik az együttműködésen alapuló munkát, az online kommunikációt és a távoli helyről történő munkavégzés biztonságos módját.

A megfelelő eszközök megléte azonban nem elegendő – az is döntő fontosságú, hogy megtanítsa munkavállalóit azok helyes használatára. Gondoskodjon róla, hogy senki ne érezze magát lemaradva: szervezzen képzéseket az új és a meglévő alkalmazottak számára azokkal a készségekkel kapcsolatban, amelyekre az Ön által biztosított eszközök és szoftverek hatékony használatához szükségük van.

Érdekelnék más tippek is a csapatok sikeres irányításával kapcsolatban? Olvassa el „Erősebb csapat építése: Hogyan lehet hatékonyan kezelni a munkavállalók közötti vitákat?” című cikkünket.

 

Kapcsolódó linkek:

Erősebb csapat építése: Hogyan lehet hatékonyan kezelni a munkavállalók közötti vitákat?

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Üzlet / Vállalkozás
 • Javaslatok és tippek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.