Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli24. elokuuta 2023Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Strategiat hybriditiimin menestyksekkääseen johtamiseen

Etätyön suosion kasvaessa kyky johtaa hybridityötä (jossa työtä tehdään sekä kotona että toimistolla) tekevää tiimiä on nykyään olennainen pehmeä taito. Seuraavassa on neljä strategiaa hybriditiimin menestyksekkääseen johtamiseen.

Strategies for successfully managing a hybrid team

Aseta selkeät tavoitteet

Kotona työskentely tuo uusia haasteita ja etuja työntekijöille, ja monelle etätyön tekeminen on uusi kokemus. Esihenkilönä sinulla on nyt tilaisuus kirkastaa, mitä hybriditiimin jäseniltä odotetaan ja miten työ parhaiten organisoidaan tässä suhteellisen uudessa työskentelymallissa. Hybridityö on myös esihenkilöille uutta, joten sinun ei tarvitsee tietää kaikkia vastauksia etukäteen. Tiimille on hyvä selventää, miten haluat sen työskentelevän. Mieti, milloin ja miten säännölliset tapaamiset järjestetään, mitkä ovat työntekijöiden toimistotyöpäivät ja miten tietoa välitetään kotoa käsin tai eri aikavyöhykkeellä työskenteleville tiimin jäsenille.

Rakenna ja vaali työsuhteita

Voi olla haastavaa rakentaa ja vaalia suhteita etenkin hybriditiimin kotoa käsin tai eri maissa ja aikavyöhykkeillä työskenteleviin tiimin jäseniin. Kotoa työskentelevät saattavat tuntea itsensä eristäytyneiksi. Siksi on tärkeää varata aikaa säännöllisen palautteen antamiseen kullekin tiimin jäsenelle. Säännöllisiä kokouksia Zoomin tai Microsoft Teamsin kautta on hyvä järjestää etätyöntekijöiden sitoutuneisuuden ja osallistumisen säilyttämiseksi. Suhteiden lujittamiseksi voi myös olla hyödyllistä järjestää ryhmäyttämispäiviä tai virkistyspäiviä, joissa kaikki tiimin jäsenet ovat läsnä.

Edistä yhteistyötä

Usein ajatellaan, että yhteistyö on vaikeampaa hybridityöympäristössä. Yhteistyön edistämiseen on kuitenkin olemassa keinoja. Johtajana tehtäväsi on etsiä uudenlaisia ja luovia digitaalisia työkaluja, jotka voivat muuttaa työskentelytapaa. Yksi mahdollisuus on perustaa verkkoon työtiloja, joissa käytetään innovatiivisia digitaalisia välineitä yhteydenpitoon ja ajatusten vaihtoon. Vaihtoehtoisesti voitte varata tietyt päivät, jolloin työskentelette yhdessä. Tällä tavoin tiimisi, olivatpa he sitten etänä tai toimistolla, tuntevat osallistuvansa ja olevansa yhteydessä toisiinsa.

Kannusta säännöllisten taukojen pitämiseen

Vaikka työskentely joustavassa hybridityöympäristössä tuo mukanaan paljon etuja, kotona työskentely voi olla myös uuvuttavaa ja intensiivistä. Työn ja vapaa-ajan välisen rajan hämärtyminen johtaa monella työajan venymiseen. Siksi esihenkilön on kiinnitettävä tarkasti huomiota tiimin jäsenten stressitasoon työuupumuksen estämiseksi.

Kannusta tiimisi jäseniä pitämään taukoja ja poistumaan työpöydän äärestä – meitä ei ole tarkoitettu istumaan kahdeksan tuntia putkeen! Tämä koskee tietenkin myös toimistossa työskenteleviä tiimin jäseniä. Muistuta työntekijöitä taukojen tärkeydestä ja kannusta lähtemään pois työpöydän äärestä esimerkiksi hakemaan vesilasillista keittiöstä tai käymään kävelyllä ja pitämään kunnollisen lounastunnin. Tauot tehostavat ajattelua, jolloin työntekoon käytettävä aika on paljon tuottavampaa.

Huolehdi asianmukaisista työvälineistä

Jotta työntekijät voivat tehdä työnsä tehokkaasti, varmista, että heillä on työntekoon käytettävissä kunnolliset välineet ja oikeanlainen työympäristö. Työntekijöillä on oltava käytössään sekä toimistossa että kotona mukavan työskentelyn mahdollistavat toimistovälineet. Tällaisia ovat muun muassa tarpeeksi tehokas kannettava tietokone työssä tarvittavien ohjelmistojen ja ohjelmien käyttämiseen, laadukas selkänojallinen tuoli, kuulokkeet ja verkkokamera sekä ylimääräinen näyttö kannettavan tietokoneen käytöstä johtuvan silmien rasituksen välttämiseksi. Lisäksi tarvitaan ohjelmistoja, jotka mahdollistavat muun muassa yhteistyön, verkkoviestinnän ja turvalliset tavat päästä käsiksi työhön etänä.

Asianmukaiset työkalut eivät kuitenkaan vielä riitä. Työntekijöille on myös opetettava, miten niitä käytetään. Järjestä uusille ja nykyisille työntekijöille koulutustilaisuuksia, joissa opetetaan taitoja, joita he tarvitsevat laitteiden ja ohjelmistojen tehokkaaseen käyttöön, jotta kukaan ei tunne jäävänsä oman onnensa nojaan.

Muita vinkkejä tiimin onnistuneeseen johtamiseen on artikkelissamme ”Kiistojen tehokas hallinta vahvistaa tiimityötä”.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Kiistojen tehokas hallinta vahvistaa tiimityötä

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
 • Liiketoiminta / Yrittäjyys
 • Vinkkejä
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.