Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)

Mreža EURES v čezmejnih regijah

Po ugotovitvah poročila o mobilnosti delovne sile notranja obmejna območja EU pokrivajo 40 % ozemlja EU, kjer živi skoraj dva milijona čezmejnih dnevnih migrantov.

Kljub temu se čezmejni delavci vsakodnevno srečujejo s številnimi ovirami, kot so različne nacionalne prakse, sistemi socialne varnosti, davčni predpisi in pravni sistemi. Tudi delodajalci v čezmejnih regijah se spopadajo s številnimi ovirami pri zaposlovanju čezmejnih delavcev.

Čezmejna partnerstva mreže EURES pomagajo delavcem in delodajalcem pri premagovanju teh ovir v okviru Evropskega socialnega sklada plus (ESS+).

Za več informacij o delovanju čezmejnih partnerstev EURES in kako vam lahko pomagajo si poglejte naslednji krajši videoposnetek:

Člani mreže EURES sodelujejo na čezmejni ravni in si prizadevajo za izboljšanje mobilnosti delavcev in delodajalcev. Po potrebi lahko sodelujejo tudi organizacije, ki niso del mreže EURES. Partnerji običajno vključujejo javne službe za zaposlovanje, skupine delodajalcev in organizacije, kot so univerze, poslovna združenja, sindikati in gospodarske zbornice ali regionalne uprave.

V okviru čezmejnih partnerstev EURES poteka izmenjava informacij in nasvetov o delu in zaposlovanju čez mejo za iskalce zaposlitve in delodajalce, nudenje zaposlitvenih možnosti ter zagotavljanje storitev pred zaposlitvijo in po njej. Na voljo so tudi skupine strokovnjakov, ki delavcem pomagajo na njihovi poklicni poti in odgovorijo na vsa morebitna vprašanja glede praktičnih vidikov dela čez mejo.

Čezmejna partnerstva EURES spremljajo tudi tokove delavcev prek meja in razvoj trga dela ter prepoznavajo ovire, ki lahko omejujejo prosti pretok delavcev na regionalnem čezmejnem trgu dela.

V letih 2024, 2025 in 2026 bo finančno podporo ESS+ prejemalo šest čezmejnih partnerstev EURES iz osmih držav EU.

EURES-T Grande Région

(Belgija, Francija, Nemčija in Luksemburg)

EURES-T Oberrhein/Rhin supérieur

(Francija, Nemčija in Švica)

EURADRIA

(Italija in Slovenija)

EURES-T Andalucía-Algarve

(Španija in Portugalska)

EURES-T Extremadura-Alentejo

(Španija in Portugalska)

EURES-T Norte de Portugal-Galicia

(Španija in Portugalska)

Poleg tega so dejavna tudi druga partnerstva, in sicer brez finančne podpore EU ali z različnimi modeli financiranja EU:

EURES-T Beskydy

(Češka, Poljska in Slovaška)

Podrobnejše nasvete o zaposlitvenih možnostih v vaši regiji dobite pri svetovalcih EURES – iščite po čezmejnih partnerstvih..