Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)

Mreža EURES v čezmejnih regijah

Notranja obmejna območja EU pokrivajo 40 % ozemlja EU, kjer živi skoraj dva milijona čezmejnih dnevnih migrantov. Glede na najnovejše poročilo o mobilnosti delovne sile znotraj EU je več kot 1,3 milijona ljudi v EU živelo v eni državi in delalo v drugi.

Kljub temu se čezmejni delavci vsakodnevno srečujejo s številnimi ovirami, kot so različne nacionalne prakse, sistemi socialne varnosti, davčni predpisi in pravni sistemi. Čezmejno poklicno mobilnost v EU še dodatno ovira neustrezen javni prevoz, ki je v čezmejnih regijah pogosto manj razvit kot sistemi javnega prevoza znotraj države.

Mreža EURES v okviru Evropskega socialnega sklada plus (ESS+) pomaga čezmejnim delavcem pri premagovanju teh ovir, saj zagotavlja finančno podporo za čezmejna partnerstva.

Ta partnerstva vključujejo Euresove člane in partnerje, ki čezmejno sodelujejo, da bi podprli mobilnost delavcev in delodajalcev. Po potrebi lahko sodelujejo tudi organizacije, ki niso del mreže EURES. Partnerji običajno vključujejo javne službe za zaposlovanje, skupine delodajalcev in organizacije, kot so univerze, poslovna združenja, sindikati in gospodarske zbornice.

V letih 2024, 2025 in 2026 finančno podporo ESS+ prejema šest čezmejnih partnerstev iz osem držav. Številna druga partnerstva delujejo tudi brez finančne podpore EU.

Čezmejna partnerstva, ki jih podpira ESS+, so navedena spodaj. Kliknite posamezno povezavo za več informacij o partnerstvih ter njihovih tekočih dejavnostih in storitvah ali če želite dodatne informacije o pridobitvi podpore:

 

Glavni cilj teh partnerstev je izmenjava informacij in nasvetov o delu in zaposlovanju čez mejo za iskalce zaposlitve in delodajalce, nudenje zaposlitvenih možnosti ter zagotavljanje storitev pred zaposlitvijo in po njej.

Na voljo so tudi skupine strokovnjakov, ki delavcem pomagajo na njihovi poklicni poti in odgovorijo na vsa morebitna vprašanja glede praktičnih vidikov dela čez mejo.

Partnerstva spremljajo tudi tokove delavcev prek meja in razvoj trga dela ter prepoznavajo ovire, ki lahko omejujejo prosti pretok delavcev na regionalnem čezmejnem trgu dela.

Partnerstva vsako leto izvajajo številne dejavnosti v podporo iskalcem zaposlitve in delodajalcem.

Podrobnejše nasvete o zaposlitvenih možnostih v vaši regiji dobite pri svetovalcih EURES – iščite po čezmejnih partnerstvih.