Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)

Euresove storitve

Eures je mreža sodelovanja, namenjena lajšanju prostega pretoka delavcev med 27 državami EU ter Švico, Islandijo, Lihtenštajnom in Norveško.

Sestavljajo jo Evropski koordinacijski urad, nacionalni koordinacijski uradi, Euresovi partnerji in Euresovi pridruženi partnerji.

Partnerji v mreži so lahko javni zavodi za zaposlovanje, zasebne agencije za zaposlovanje, sindikati, organizacije delodajalcev in drugi pomembni akterji na trgu dela. Partnerji delodajalcem in iskalcem zaposlitve zagotavljajo informacije, delovno prakso in storitve zaposlovanja, medtem ko Evropski in nacionalni koordinacijski uradi nadzorujejo organizacijo dejavnosti na evropski oziroma nacionalni ravni.

Poleg tega igra Eures pomembno vlogo pri zagotavljanju posebnih informacij in spodbuja delovno prakso v korist delodajalcev in obmejnih delavcev v evropskih čezmejnih regijah.

V praksi zagotavlja storitve prek portala in mreže približno tisoč Euresovih svetovalcev, ki so vsak dan v stiku z iskalci zaposlitve in delodajalci po Evropi.

Kaj lahko EURES stori za vas?

Mreža EURES iskalcem zaposlitve pomaga pri iskanju zaposlitve, delodajalcem pa najti ustrezne kandidate po vsej Evropi

Načelo Evropske unije o prostem gibanju delavcev velja za eno najpomembnejših pravic državljanov EU. Pomeni, da se lahko v iskanju zaposlitve preselite v katero koli državo članico EU, pa tudi na Islandijo, v Lihtenštajn, na Norveško in v Švico.

Uživati to pravico je lahko strah vzbujajoče, zdi pa se lahko tudi težko. Namen mreže EURES je ponuditi pomoč ter podporo iskalcem zaposlitve in delodajalcem na tem področju.

Na portalu EURES ali prek obsežne mreže, ki šteje več kot tisoč svetovalcev, ki delajo v organizacijah, ki so članice ali partnerice mreže EURES, je mogoče izkoristiti širok nabor storitev.

Storitve mreže EURES za iskalce zaposlitve in delodajalce vključujejo:

  • iskanje skladnih razpisov za prosta delovna mesta in življenjepisov na portalu EURES,
  • zagotavljanje informacij in vodenja ter drugih oblik podpore za delavce in delodajalce,
  • dostop do informacij o življenjskih in delovnih pogojih v državah članicah EU, kot so davki, upokojitev, zdravstveno zavarovanje in socialna varnost,
  • posebno podporo za delavce in delodajalce v čezmejnih regijah,
  • podporo posebnim skupinam v okviru "EURES Targeted Mobility Schemes",
  • podporo dinamičnim zaposlitvenim dogodkom prek spletne platforme Evropski dnevi zaposlovanja,
  • zagotavljanje informacij o podpori po zaposlitvi, ko so jezikovni tečaji in pomoč pri integraciji v ciljni državi.

Več o storitvah EURES lahko izveste na različnih razdelkih tega spletišča, kontaktne podatke o članih in partnerjih mreže EURES lahko najdete na strani EURES v vaši državi, če pa želite prit v neposredni stik s svetovalcem EURES, to lahko storite prek telefona, elektronske pošte ali spletnega klepeta. Če potrebujete pomoč pri uporabi spletišča ali imate kakršna koli druga vprašanja, se lahko obrnete tudi na Euresovo službo za pomoč uporabnikom.