Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak24. kolovoza 2023.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Strategije za uspješno upravljanje hibridnim timom

S obzirom na to da rad na daljinu postaje sve popularniji, upravljanje hibridnim timom (koji djelomično radi u uredu, a djelomično kod kuće) postalo je ključna meka vještina koju treba posjedovati. U nastavku se navode četiri načina za učinkovito upravljanje hibridnim timom.

Strategies for successfully managing a hybrid team

Postavite jasne ciljeve

Iako rad od kuće donosi nove izazove i koristi za zaposlenike, za mnoge od nas to je nepoznati teren. Kao rukovoditelj imate priliku iznijeti jasna očekivanja o tome što se traži od vašeg hibridnog tima i kako najproduktivnije raditi u relativno novim okolnostima. Kako je ova situacija nova i vama, jasno je da ne možete imati odgovore na sve. Svojem timu razjasnite novu organizaciju posla, kako i kada će se održavati dnevni sastanci te kako se informacije trebaju prenositi članovima tima iz matične ili prekomorske zemlje.

Izgradite i njegujte dobre međuljudske odnose

S vašim hibridnim timom možda je izazovno izgraditi i njegovati dobre međuljudske odnose, posebno ako pojedinci u timu rade od kuće, iz različitih zemalja ili čak vremenskih zona. Rad od kuće može stvoriti osjećaj izoliranosti, stoga je važno odvojiti potrebno vrijeme za redovito davanje povratnih informacija svakom članu tima. Bilo bi dobro organizirati redovite sastanke putem platforme Zoom ili Microsoft Teams kako bi se radnici na daljinu osjećali angažiranima i uključenima. Za održavanje dobrih međuljudskih odnosa možete organizirati i vježbe za jačanje zajedništva tima ili izlete izvan radnog mjesta uz sudjelovanje svih članova vašeg tima.

Potičite suradnju

Mnogi smatraju da je suradnja teža u hibridnom radnom okruženju, ali postoje načini na koje je možete poticati. Kao rukovoditelj trebate tražiti kreativne i nove digitalne alate koji mogu promijeniti način rada. Na primjer, mogli biste uspostaviti namjenske radne prostore na internetu u kojima upotrebljavate inovativne digitalne alate za povezivanje i razmjenu ideja ili posvetiti određene dane suradničkom radu. Na taj će se način pripadnici vašeg tima, bez obzira s koje lokacije rade, osjećati uključenima i međusobno povezanima.

Potičite stanke

Usprkos brojnih koristi od rada u fleksibilnom hibridnom radnom okruženju, rad od kuće može postati naporan i intenzivan. Mnogi ljudi često rade prekovremeno zbog nejasnih granica između posla i slobodnog vremena. Obratite posebnu pozornost na razinu stresa članova svojeg tima kako biste spriječili sindrom izgaranja na poslu.

U okviru toga potaknite članove svojeg tima da tijekom radnog vremena povremeno naprave stanku jer nitko ne može na jednom mjestu sjediti punih osam sati. To se odnosi i na članove tima koji rade u uredu – podsjetite svoje zaposlenike da uzmu stanke da se okrijepe ili prošetaju te da sat vremena pauze za ručak provedu izvan ureda. Time će si razbistriti mozak i kasnije produktivnije raditi.

Osigurajte prave alate

Svojim zaposlenicima osigurajte odgovarajuće alate i radno okruženje za učinkovito obavljanje posla. To podrazumijeva odgovarajuću uredsku opremu u uredu i kod kuće (npr. prijenosno računalo s potrebnim softverom i programima, kvalitetan stolac s potporom za leđa, slušalice i mrežnu kameru te dodatni zaslon za manje naprezanje očiju kod rada na manjem prijenosnom računalu), kao i softvere za suradnički rad, komunikaciju na internetu i siguran pristup radnom okruženju na daljinu.

Međutim, samo odgovarajući alati nisu dovoljni, ključno je i podučavati svoje zaposlenike o načinu njihova korištenja. Organizirajte obuku za nove i postojeće zaposlenike o vještinama koje su im potrebne za učinkovito korištenje opreme i softvera za rad da se nitko ne bi osjetio zapostavljenim.

Jeste li zainteresirani za druge savjete o uspješnom upravljanju timom? Pročitajte naš članak pod naslovom Izgradnja snažnijeg tima: kako uspješno rješavati sporove među zaposlenicima.

 

Korisne poveznice:

Izgradnja snažnijeg tima: kako uspješno rješavati sporove među zaposlenicima

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Posao /Poduzetništvo
 • Savjeti
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.