
I alle bedrifter vil det på et eller annet tidspunkt finne sted endringer i bedriftens retningslinjer, prosedyrer og strategier, endringer i tjeneste- eller produkttilbud eller hierarki, endringer blant personalet og omorganiseringer av team, enten de er frivillige eller tvunget fram av ytre krefter. Ifølge denne forskningen vil en gjennomsnittlig bedrift gjennomgå omtrent fem omstillinger i løpet av tre år. Endringer på arbeidsplassen er altså uunngåelige, og vi bør venne oss til denne virkeligheten.
Selv om det kan være spennende når vi venter på noe nytt, blir endringer på jobben ofte møtt med det betimelige spørsmålet «Hvordan vil dette påvirke meg?». Man blir redd for hva det vil ha å si for framtiden. Uansett hvilken stilling du har i bedriften, finnes det flere måter du kan gjøre det beste ut av omstillingsperioder på, slik at ettervirkningene blir positive for alle involverte.
Er du arbeidsgiver?
Folk føler seg bekvemme med det som er kjent for dem, og de støtter ikke betingelsesløst opp om ting de ikke forstår. Som arbeidsgiver er du ansvarlig for å overbevise dine ansatte om endringen og hva den vil ha å si. Hvordan vil du gjøre dette?
- Vær tydelig om situasjonen, og forklar hvorfor den har oppstått, og hvordan alle vil bli påvirket. De ansatte må være fullt klar over endringene som finner sted, og du bør være den som forteller om det, ikke ryktebørsen. Dette vil skape tillit helt fra første stund og fjerne usikkerhet.
- Engasjer de ansatte i prosessen, og vis at deres innspill ikke bare er verdsatt, men nødvendige. Spørreundersøkelser, fokusgrupper og innsamling av tilbakemeldinger er gode verktøy for å involvere de ansatte og skape en toveiskanal som kan gi god innsikt.
- Gi støtte når det trengs. Dette kan omfatte å gi ekstra opplæring, ta de ansattes bekymringer alvorlig og gi alle god tid til å tilpasse seg.
Er du ansatt?
Som ansatt vil du ofte bli bedt om å godta og tilpasse deg endringer som du ikke har kontroll over. Hvordan kan du best finne veien i slike perioder, og til og med bruke dem for å fremme karrieren?
- Én av tre ville bevisst unngått endring hvis de kunne; er du en av dem? Et fleksibelt og smidig tankesett er en god egenskap å ha uansett, men i omstillingsperioder blir det enda viktigere. Tar du imot endringer på en god måte, holder du deg relevant og viser at du kan manøvrere i forskjellige terreng og håndtere ulike situasjoner.
- Still spørsmål (og forvent ærlige svar). En effektiv ledelse bør alltid holde de ansatte orientert om de endringene som skjer, men i mange tilfeller må du være frampå og selv oppsøke den informasjonen du trenger. Så ikke vent, spør med en gang.
- Fortsett å være positiv. Forandring er ofte skremmende, men gi det en sjanse, så kan det bli din mulighet til å få et fornyet perspektiv på jobben, oppdatere målene og/eller ferdighetene dine og forbedre deg på alle fronter.
Til sjuende og sist er jo forandring den eneste måten framover, og det er opp til oss å se de gavene forandring fører med seg. Med riktig kommunikasjon, støtte og et åpent sinn kan organisatoriske omstillinger bli stødige skritt mot utvikling og vekst.
Effektivt lederskap er et mangefasettert konsept, men det trenger ikke å være komplisert. Disse åtte tipsene vil hjelpe deg til å bli en bedre arbeidsgiver.
Relevante lenker:
Endringsledelse. Hva gjør EU for å hjelpe deg?
Les mer:
Finn EURES-rådgivere
Leve- og arbeidsvilkår i EURES-land
EURES’ jobbdatabase
EURES’ tjenester for arbeidsgivere
EURES’ aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
EURES på Facebook
EURES på X
EURES på LinkedIn
EURES på Instagram
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 16 januar 2025
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Råd og tips
- Relaterte seksjon(er)
- Råd og tips
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles