
Κάθε οργανισμός θα βρεθεί κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του αντιμέτωπος με αλλαγές στις πολιτικές, τις προσεγγίσεις και τις στρατηγικές, με μεταβολές στην προσφορά υπηρεσιών ή προϊόντων, με αλλαγές στην ιεραρχία και το προσωπικό καθώς και με αναδιοργανώσεις των ομάδων, είτε αυτές πραγματοποιούνται οικειοθελώς είτε επιβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ένας μέσος οργανισμός υφίσταται περίπου πέντε επιχειρηματικές αλλαγές μέσα σε μια τριετία. Οι αλλαγές στον εργασιακό χώρο, λοιπόν, είναι αναπόφευκτες και καλό θα ήταν να συνηθίσουμε σε αυτή την πραγματικότητα.
Ενώ η προσμονή για κάτι καινούργιο μπορεί να είναι συναρπαστική, οι αλλαγές στην εργασία συχνά αντιμετωπίζονται ευλόγως με το ερώτημα «Πώς θα με επηρεάσει αυτό;», το οποίο κρύβει αγωνία για το μέλλον. Ανεξάρτητα από τη θέση που έχετε στον οργανισμό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τις μεταβατικές περιόδους και να διασφαλίσετε ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Είστε εργοδότης;
Οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα με ό,τι τους είναι οικείο και δεν θα σπεύσουν να υποστηρίξουν μια αλλαγή που δεν καταλαβαίνουν. Ως εργοδότης, είστε υπεύθυνος να πείσετε το προσωπικό σας σχετικά με την αλλαγή και τη σημασία της. Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;
- Ανακοινώστε τη νέα κατάσταση με σαφήνεια και εξηγήστε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν, καθώς και τον αντίκτυπό της σε κάθε εργαζόμενο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πλήρως ενήμεροι για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται και η ενημέρωση πρέπει να προέρχεται από εσάς και όχι από φήμες. Αυτό θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης από την αρχή, διαλύοντας κάθε αβεβαιότητα.
- Καλέστε τους υπαλλήλους σας να συμμετάσχουν στη διαδικασία, δείχνοντας ότι η συμβολή τους όχι μόνο εκτιμάται, αλλά και ότι είναι απαραίτητη. Οι έρευνες, οι ομάδες εστίασης και η συλλογή παρατηρήσεων αποτελούν σημαντικά εργαλεία που θα συμβάλουν στη συμμετοχή του προσωπικού, δημιουργώντας έναν αμφίδρομο δίαυλο που μπορεί να προσφέρει σημαντικές γνώσεις.
- Να παρέχετε στήριξη ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό μπορεί να γίνει με την παροχή πρόσθετης κατάρτισης, την αντιμετώπιση των ανησυχιών των εργαζομένων και την παροχή αρκετού χρόνου σε όλους τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να προσαρμοστούν.
Είστε εργαζόμενος;
Ως εργαζόμενος, θα κληθείτε συχνά να αποδεχθείτε και να προσαρμοστείτε σε αλλαγές που δεν έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε. Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα αυτές τις περιόδους, αντλώντας μάλιστα όφελος για τη σταδιοδρομία σας;
- Ένας στους τρεις ανθρώπους θα απέφευγε συνειδητά κάθε αλλαγή αν μπορούσε. Μήπως είστε ένας από αυτούς; Η ευελιξία είναι μια σπουδαία δεξιότητα που πρέπει να διαθέτει κανείς γενικότερα, αλλά σε μεταβατικές περιόδους η δεξιότητα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική. Η καλοπροαίρετη αποδοχή των αλλαγών σάς βοηθά να παραμείνετε λειτουργικοί, σας επιτρέπει να προσαρμοστείτε εύκολα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και δείχνει ότι μπορείτε να διαχειριστείτε διαφορετικές καταστάσεις.
- Θέστε ερωτήσεις (και περιμένετε ειλικρινείς απαντήσεις). Αν και μια αποτελεσματική διοίκηση θα πρέπει πάντα να ενημερώνει τους υπαλλήλους της για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται, σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να είστε προορατικοί και να αναζητάτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Επομένως, μην περιμένετε, θέστε αμέσως τις ερωτήσεις σας.
- Παραμείνετε θετικοί. Η αλλαγή είναι συχνά κάτι το τρομακτικό, αλλά αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία. Επωφεληθείτε από την ευκαιρία αυτή για να ανανεώσετε την τρέχουσα οπτική σας για τη δουλειά σας, να επικαιροποιήσετε τους στόχους ή/και τις δεξιότητές σας και να βελτιώσετε τα αποτελέσματά σας σε κάθε τομέα.
Τελικά, η αλλαγή είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, και είναι στο χέρι μας να δούμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει. Με την κατάλληλη επικοινωνία και υποστήριξη και με ανοιχτό πνεύμα, οι οργανωτικές μεταβάσεις μπορούν να αποτελέσουν σταθερά βήματα προς την εξέλιξη και την ανάπτυξη.
Η αποτελεσματική ηγεσία είναι μια πολύπλευρη έννοια, αλλά δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Αυτές οι οκτώ συμβουλές θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτερος εργοδότης.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Διαχείριση των αλλαγών.Τι κάνει η ΕΕ για να σας βοηθήσει;
Διαβάστε περισσότερα:
Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση
Αναζητήστε συμβούλους EURES
Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES
Βάση αναζήτησης θέσεων εργασίας EURES
Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες
Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES
Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις
Το EURES στο Facebook
Το EURES στο X
Το EURES στο LinkedIn
Το EURES στο Instagram
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 16 Ιανουαρίου 2025
- Συντάκτες
- Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας | Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης
- Θέματα
- Χρήσιμες συμβουλές
- Σχετικές ενότητες
- Χρήσιμες συμβουλές
- Τομέας
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles