Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)

Πληροφορίες σχετικά με τις κενές θέσεις εργασίας

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε συνδέσμους προς πίνακες που περιλαμβάνουν δεδομένα του EURES, με πληροφορίες σχετικά με την αγορά εργασίας, τα επαγγέλματα και τις δεξιότητες. Μπορείτε να εξερευνήσετε μόνοι σας τους διαδραστικούς πίνακες.

(Κάνοντας κλικ στους συνδέσμους, θα ανακατεθυνθείτε στον δικτυακό τόπο SkillsOVATE του Cedefop, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Οργανισμός της ΕΕ). Εάν επιθυμείτε να παραμείνει ανοικτή και η τρέχουσα σελίδα της πύλης EURES, κάντε κλικ στον σύνδεσμο δεξιά και επιλέξτε «Άνοιγμα σε νέα καρτέλα».)

Πίνακες οργάνων

Ο πίνακας αυτός παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα ζητούμενα επαγγέλματα στις κενές θέσεις εργασίας του EURES κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων τριμήνων. Διακρίνονται στις γενικές μακροκατηγορίες και στις πιο αναλυτικές κατηγορίες επαγγελμάτων που αναφέρονται στη συνέχεια.

Ο πίνακας αυτός δείχνει τις διαφορές μεταξύ των χωρών σε ό,τι αφορά τη ζήτηση επαγγελμάτων. Παρουσιάζει το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας του EURES για συγκεκριμένα επαγγέλματα επί του συνολικού αριθμού των κενών θέσεων εργασίας του EURES σε μια δεδομένη χώρα.

Ο παρών πίνακας παρουσιάζει το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι κατηγορίες επαγγελμάτων (διψήφιος κωδικός ISCO) σε διάφορους τομείς και χώρες σε σχέση με τη συνολική ζήτηση θέσεων εργασίας στο EURES. Ο χάρτης παρουσιάζει τη ζήτηση για συνδυασμούς τομέων/επαγγελμάτων σε διάφορες χώρες. Παρουσιάζει το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας του EURES για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα επί του συνολικού αριθμού των κενών θέσεων εργασίας του EURES που δημοσιεύονται σε μια δεδομένη χώρα.

Ο παρών πίνακας παρουσιάζει τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες που ζητούνται σε διάφορους τομείς, όπως εμφανίζονται στις κενές θέσεις εργασίας του EURES. Οι πληροφορίες μπορούν να εμφανίζονται για τις κατηγορίες επαγγελμάτων (διψήφιος κωδικός ISCO) και για τα δύο επίπεδα της ταξινόμησης δεξιοτήτων.

Ο παρών πίνακας παρουσιάζει τις δεξιότητες και την πείρα που απαιτούνται για τα επαγγέλματα που ζητούνται στις κενές θέσεις εργασίας του EURES. Οι πληροφορίες μπορούν να εμφανίζονται σχετικά με τις κατηγορίες επαγγελμάτων (διψήφιος κωδικός ISCO), τις λεπτομέρειες σχετικά με τις δεξιότητες και την απαιτούμενη πείρα.

Γλωσσάριο - Ορισμοί

OJA

Διαδικτυακές αγγελίες θέσεων εργασίας

ΠΑΕ

Πληροφορίες για την αγορά εργασίας

ISCO

Η Διεθνής Τυποποιημένη Ταξινόμηση Επαγγελμάτων (ISCO) είναι μια διεθνής ταξινόμηση, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), με στόχο την οργάνωση των θέσεων εργασίας σε ένα σαφώς καθορισμένο σύνολο κατηγοριών, ανάλογα με τις εργασίες και τα καθήκοντα της κάθε θέσης εργασίας.

ESCO

Η ESCO (Ευρωπαϊκή ταξινόμηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων) είναι το ευρωπαϊκό πολύγλωσσο σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επαγγελμάτων. 

Η ESCO λειτουργεί ως λεξικό, που περιγράφει, προσδιορίζει και ταξινομεί τα επαγγέλματα και τις δεξιότητες που σχετίζονται με την αγορά εργασίας της ΕΕ, καθώς και την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Οι έννοιες αυτές και οι μεταξύ τους σχέσεις μπορούν να γίνουν κατανοητές από ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία επιτρέπουν στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες να χρησιμοποιούν την ESCO για υπηρεσίες όπως η αντιστοίχιση των ατόμων που αναζητούν εργασία με τις θέσεις εργασίας βάσει των δεξιοτήτων τους. Προτείνουν επίσης κατάρτιση σε άτομα που επιθυμούν να επανειδικευτούν ή να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους κ.λπ.

NACE

NACE είναι το ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των διαφόρων στατιστικών ταξινομήσεων των οικονομικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από το 1970 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η NACE παρέχει το πλαίσιο για τη συλλογή και την παρουσίαση ευρέος φάσματος στατιστικών δεδομένων ανάλογα με την οικονομική δραστηριότητα στους τομείς των οικονομικών στατιστικών (π.χ. στατιστικές επιχειρήσεων, αγορά εργασίας, εθνικοί λογαριασμοί) και σε άλλους στατιστικούς τομείς.

Τα στατιστικά στοιχεία που παράγονται με βάση τη NACE είναι συγκρίσιμα σε ευρωπαϊκό και, γενικά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χρήση της ταξινόμησης NACE είναι υποχρεωτική στο ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα.

Συνεργασία με την ELA και το Cedefop

Τον Ιανουάριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ELA, κάτοχος του συστήματος της πύλης EURES) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών προκειμένου να παρέχονται στους χρήστες ουσιαστικές και σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις κενές θέσεις εργασίας που διατίθενται διαδικτυακά.

Τα δεδομένα από τις διαδικτυακές αγγελίες θέσεων εργασίας (OJA) αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη πηγή πληροφοριών σχετικά με τις προσλήψεις και τις ανάγκες δεξιοτήτων από την πλευρά των εργοδοτών. Από το 2016, το Cedefop έχει αναπτύξει και δημιουργήσει ένα σύστημα για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις διαδικτυακές αγγελίες θέσεων εργασίας, καθώς και ένα διαδικτυακό εργαλείο για τη διάδοση των εν λόγω δεδομένων (SkillsOVATE). Το EURES θεωρείται βασική συμπληρωματική πηγή των δεδομένων σχετικά με τις διαδικτυακές αγγελίες θέσεων εργασίας.