Drie manieren waarop EU-bedrijven hun ICT-personeelsbestand kunnen uitbreiden - Europese Unie
Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
  • Nieuwsartikel
  • 5 december 2024
  • Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
  • Leestijd: 3 min

Drie manieren waarop EU-bedrijven hun ICT-personeelsbestand kunnen uitbreiden

In het tweede van een reeks van drie verhalen op basis van een verslag van het EU-agentschap worden de bevindingen gedeeld over de wijze waarop organisaties in de EU bijscholing voor ICT-banen aanbieden.

Three ways for EU companies to grow the ICT workforce

Uit een recent verslag blijkt dat de vraag naar ICT-werknemers in de EU groter is dan het aanbod. De tekorten in deze sector stegen samen met telewerken tijdens de COVID-19-pandemie en prognoses wijzen erop dat de vraag zal blijven toenemen, aldus het Eurofound-verslag “Maatregelen om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken: Lessen voor toekomstig beleid”. Dit beperkt de productiviteit, de innovatie en het concurrentievermogen van alle economische sectoren. Van Oostenrijk en Duitsland tot België, Denemarken, Italië en Portugal en daarbuiten hebben onderzoeken herhaaldelijk een groeiend tekort aan gekwalificeerd personeel voor banen in deze sector aan het licht gebracht. Met name vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in deze sector.

Zie hieronder drie belangrijke manieren waarop bedrijven en organisaties in de EU zich inzetten om meer mensen in deze sector aan het werk te krijgen.

Meer vrouwen aan het werk helpen

  • Oostenrijk: vrouwen opleiden in beroepen waar een tekort aan is, waaronder digitale beroepen. Het Oostenrijkse programma FiT (Vrouwen in ambachten en technologie) biedt vrouwen de mogelijkheid om banen uit te proberen en vervolgens een opleiding van maximaal vier jaar te volgen op het gebied van ambachtelijke en technische banen, waarin zij minder dan 40 % van de beroepsbevolking vertegenwoordigen. In 2020 namen 7 000 werkloze vrouwen deel, tegen een kostprijs van 22,7 miljoen EUR. De steun omvatte werkloosheidsuitkeringen, kosten voor cursussen en kinderopvang (varieert per regio). Uit een onderzoek in 2022 onder 1 000 deelnemers tussen 2015 en 2020 bleek dat 58 % binnen een maand na afronding van de opleiding een baan had en dat de inkomens met 26 % tot 36 % stegen ten opzichte van voorheen.
  • België: kansarme vrouwen aanmoedigen om een digitale opleiding te volgen. De Belgische ngo Interface3 heeft sinds haar oprichting in 1987 meer dan 6 000 vrouwen opgeleid in IT en aanverwante vaardigheden. De deelnemers zijn meestal tussen de 20 en 50 jaar oud, hebben weinig of geen opleidingskwalificaties en zijn vaak migranten. De ngo opereert nu binnen een bredere nationale strategie voor meer vrouwen in de digitale sector 2021-2026, die erop gericht is de genderkloof in de sector te dichten. Gratis trainingen worden gevolgd door stages, terwijl er ook loopbaanadvies wordt gegeven en er informatie- en bewustmakingsdagen worden gehouden.

Werklozen opleiden

  • Frankrijk: opleiding van NEET-jongeren. Ongeveer twee miljoen jongeren in Frankrijk werden in 2015 beschouwd als NEET-jongeren (not in education, employment or training). Hierdoor liepen zij een groter risico op precair werk, een slechte mentale gezondheid en moeizame sociale relaties – en nog meer tijdens de pandemie. Tegen 2020 heeft GEN bijna 28 000 kansarme jongeren opgeleid in digitale vaardigheden. Dat jaar ging meer dan 40 % aan het werk en deed 26 % een vervolgopleiding. Ongeveer 80 % van degenen die een baan vonden, werkte drie maanden later nog steeds in de ICT.
  • Portugal: digitale vaardigheden voor regionale ontwikkeling. Coding-bootcamps (Academia de Código Bootcamps) werden tussen 2017 en 2020 gelanceerd in Fundão, op het Portugese platteland, om werklozen op te leiden tot computerprogrammeurs en om het aantrekkelijk te maken voor IT-werkgevers om naar de regio te komen. Dit was bedoeld om talent, waaronder jongeren, te behouden in een dunbevolkte regio. De kampen werden aanvankelijk gefinancierd door sociale investeringen en de belangstelling groeide toen een groot Frans ICT-bedrijf een centrum opende in Fundão.

Vluchtelingen en migranten opleiden

  • Duitsland: ontwikkeling van digitale vaardigheden. Sinds 2016 leidt de ReDI-school voor digitale integratie, een non-profittechnologieschool, migranten, asielzoekers, vluchtelingen en andere kwetsbare burgers op. In 2022 had de school coderings- en computercursussen gegeven aan meer dan 6 300 studenten, had ze 40 fulltime-medewerkers in dienst en werkte ze samen met een reeks vrijwilligers. De inkomsten komen voort uit samenwerking met de overheid, de bedrijfspartners en de partners met winstoogmerk. De organisatie heeft een netwerk van meer dan 100 partners en een aanwezigheid op 10 Europese locaties. Ontwikkelaars, ingenieurs, datawetenschappers die voor ICT-bedrijven in Duitsland werken en oprichters van start-ups behoren tot haar leerlingen.

Zie voor meer informatie het volledige verslag “Maatregelen om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken: Lessen voor toekomstig beleid”.

 

Links:

Maatregelen om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken: Lessen voor toekomstig beleid

Afstandswerkers en het recht om offline te zijn: regelgeving voor telewerk in de EU

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op X

EURES op LinkedIn

EURES op Instagram

Bijzonderheden

Onderwerpen
  • Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
  • Nieuws/rapporten/statistieken
  • Wervingstrends
  • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Education
  • Information and communication
  • Professional, scientific and technical activities

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.