Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
  • Nyhedsartikel
  • 5. december 2024
  • Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
  • 3 min læsetid

Tre måder, som virksomheder i EU kan øge IKT-arbejdsstyrken på

Den anden af en serie på tre artikler, som bygger på en rapport fra EU-agenturet, deler sine resultater om, hvordan organisationer i EU opkvalificerer arbejdere til IKT-jobs.

Three ways for EU companies to grow the ICT workforce

Efterspørgslen efter IKT-medarbejdere er større end udbuddet i EU, fremgår det af en nylig rapport. Manglen på arbejdskraft i denne sektor steg sammen med fjernarbejdet under covid-19-pandemien, og prognoser viser, at efterspørgslen fortsat vil stige, hedder det i Eurofound-rapporten "Measures to tackle labour shortages: lessons for future policy". Det begrænser produktiviteten, innovationen og konkurrenceevnen på tværs af økonomierne. Fra Østrig og Tyskland til Belgien, Danmark, Italien, Portugal og andre lande har undersøgelser gentagne gange vist, at der er en stigende mangel på kvalificerede folk til job i denne sektor. Navnlig kvinderne er underrepræsenteret i branchen.

Her er de tre vigtigste fremgangsmåder, som virksomheder og organisationer i EU bruger for at få flere ind i sektoren.

Flere kvinder ind i arbejdsstyrken

  • Østrig: Uddannelse af kvinder i erhverv med mangel på arbejdskraft, herunder digitale erhverv. Østrigs program "Women in Crafts and Technology" (FiT) gør det muligt for kvinder at prøve og derefter uddanne sig i op til fire år inden for faglært handel og til tekniske job, hvor de i dag udgør mindre end 40 % af arbejdsstyrken. I 2020 deltog 7 000 arbejdsløse kvinder, hvilket beløb sig til 22,7 millioner euro. Støtten omfatter arbejdsløshedsunderstøttelse, udgifter til kurser og børnepasning (varierer fra region til region). En undersøgelse fra 2022 med 1 000 deltagere, foretaget mellem 2015 og 2020, viste, at 58 % havde fået job inden en måned efter afsluttet uddannelse, og indkomsterne steg med mellem 26 % og 36 % i forhold til tidligere.
  • Belgien: Tilskyndelse af dårligt stillede kvinder til at uddanne sig inden for det digitale område. Den belgiske ngo Interface3 har uddannet mere end 6 000 kvinder i IT og relaterede færdigheder, siden den blev grundlagt i 1987. Deltagerne er typisk mellem 20 og 50 år med kun få eller ingen uddannelsesmæssige kvalifikationer, og de er ofte migranter. Den opererer nu inden for rammerne af en bredere national strategi for kvinder på det digitale område (2021-2026), der har til formål at fjerne kønsskævheden i sektoren. Gratis uddannelseskurser efterfølges af praktikophold, mens der også afholdes dage med karriererådgivning, information og bevidstgørelse.

Uddannelse af arbejdsløse

  • Frankrig: Uddannelse af NEET'er. Omkring to millioner unge i Frankrig blev betragtet som NEET'er (ikke i beskæftigelse eller under uddannelse) i 2015. Det satte dem i større risiko for jobusikkerhed, dårligt mentalt helbred og dårlige sociale relationer – og i endnu højere grad under pandemien. I 2020 havde GEN uddannet næsten 28 000 dårligt stillede unge i digitale færdigheder. Det år kom mere end 40 % af dem i arbejde, og 26 % fortsatte med videreuddannelse. Omkring 80 % af dem, der fik job, arbejdede stadig med IKT tre måneder senere.
  • Portugal: Digitale færdigheder for regional udvikling. I Fundão, der ligger i et landdistrikt i Portugal, blev der lanceret kodnings-bootcamps (Academia de Código Bootcamps) mellem 2017 og 2020 for at uddanne arbejdsløse som computerprogrammører og tiltrække IT-arbejdsgivere til regionen. Formålet var at fastholde talent, herunder de yngre, i en tyndt befolket region. Bootcamps'ene blev oprindeligt finansieret gennem sociale investeringer, og interessen voksede, da en stor fransk IKT-virksomhed åbnede et center i Fundão.

Uddannelse af flygtninge og migranter

  • Tyskland: Udvikling af digitale færdigheder. Siden 2016 har ReDI School of Digital Integration, en non-profit-teknologiskole, uddannet migranter, asylansøgere, flygtninge og andre udsatte borgere. I 2022 havde den afholdt kodnings- og computerkurser for mere end 6 300 studerende, havde 40 fuldtidsansatte og arbejdede sammen med en række frivillige personer. Indtægterne kommer fra samarbejdet med regeringen, virksomheder og profit-partnere. Organisationen har et netværk bestående af mere end 100 partnere og er tilstede 10 steder i Europa. Udviklere, ingeniører, dataforskere, der arbejder for IKT-virksomheder i Tyskland, og grundlæggere af nystartede virksomheder er blandt de tidligere studerende.

For mere information, læs hele rapporten "Foranstaltninger til at afhjælpe manglen på arbejdskraft: Erfaringer med henblik på fremtidig politik".

 

Relevante links:

Foranstaltninger til at afhjælpe manglen på arbejdskraft: Erfaringer med henblik på fremtidig politik

Fjernarbejdere og deres ret til at være offline: regulering af telearbejde i EU

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over arrangementer

Kommende onlinearrangementer

Eures på Facebook

EURES på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

Emner
  • Arbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyheder
  • Nyheder/rapporter/statistik
  • Rekrutteringstendenser
  • Ungdom
Relaterede sektion(er)
Sektor
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Education
  • Information and communication
  • Professional, scientific and technical activities

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.