Τρεις τρόποι που παρέχουν στις επιχειρήσεις της ΕΕ τη δυνατότητα να ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό τους στον τομέα των ΤΠΕ - Ευρωπαϊκή Ένωση Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΕπίσημος ιστότοπος της ΕΕ
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 5 Δεκεμβρίου 2024
  • Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

Τρεις τρόποι που παρέχουν στις επιχειρήσεις της ΕΕ τη δυνατότητα να ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό τους στον τομέα των ΤΠΕ

Η δεύτερη από μια σειρά τριών ιστοριών που βασίζονται σε έκθεση Οργανισμού της ΕΕ μοιράζεται τα πορίσματά της σχετικά με τρόπους με τους οποίους οι οργανισμοί της ΕΕ αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των εργαζομένων τους στον τομέα των ΤΠΕ.

Three ways for EU companies to grow the ICT workforce

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η ζήτηση για εργαζομένους στον τομέα των ΤΠΕ υπερβαίνει την προσφορά στην ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση του Eurofound «Μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού: διδάγματα για τη χάραξη μελλοντικής πολιτικής», οι ελλείψεις στον τομέα αυτό αυξήθηκαν παράλληλα με την εξ αποστάσεως εργασία κατά την πανδημία COVID-19, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις η ζήτηση αυτή θα εξακολουθήσει να αυξάνεται. Το γεγονός αυτό περιορίζει την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στο σύνολο της οικονομίας. Από την Αυστρία και τη Γερμανία έως το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και πέραν αυτών, μελέτες έχουν διαπιστώσει επανειλημμένα μια αυξανόμενη έλλειψη διαθέσιμου ειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη θέσεων εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο. Ειδικότερα, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον κλάδο των ΤΠΕ.

Παραθέτουμε τρεις βασικούς τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες και οι οργανισμοί της ΕΕ προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους εργαζομένους στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ένταξη περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό

  • Αυστρία: παροχή κατάρτισης σε γυναίκες σε επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού τομέα. Το πρόγραμμα «Γυναίκες στη βιοτεχνία και την τεχνολογία» (FiT) που έχει θεσπίσει η Αυστρία προσφέρει τη δυνατότητα σε γυναίκες να δοκιμάσουν και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν κατάρτιση για έως και τέσσερα χρόνια σε εξειδικευμένες και τεχνικές θέσεις εργασίας, στις οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 40% του εργατικού δυναμικού. Το 2020 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 7 000 άνεργες γυναίκες, με κόστος 22,7 εκατ. ευρώ. Στα μέσα στήριξης περιλαμβάνονται τα επιδόματα ανεργίας και η κάλυψη των εξόδων για μαθήματα και παιδική φροντίδα (διαφέρουν ανάλογα με την περιφέρεια). Σύμφωνα με έρευνα του 2022 στην οποία συμμετείχαν 1 000 άτομα από το 2015 έως το 2020, το 58% από αυτά βρήκαν θέση εργασίας εντός ενός μηνός από την ολοκλήρωση της κατάρτισης και τα εισοδήματά τους αυξήθηκαν από 26% έως 36% σε σύγκριση με πριν.
  • Βέλγιο: ενθάρρυνση των μειονεκτουσών γυναικών να εκπαιδευτούν στον ψηφιακό τομέα. Από το 1987 που ιδρύθηκε, η βελγική ΜΚΟ Interface3 έχει παράσχει κατάρτιση σε περισσότερες από 6.000 γυναίκες στον τομέα των ΤΠ και σε συναφείς δεξιότητες. Οι συμμετέχουσες είναι συνήθως ηλικίας 20 έως 50 ετών, με ελάχιστα ή καθόλου εκπαιδευτικά προσόντα και μετανάστριες. Οι δραστηριότητες της ΜΚΟ εντάσσονται πλέον στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής που ονομάζεται «Γυναίκες στην ψηφιακή εποχή 2021-2026» που στοχεύει στην εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των φύλων στον συγκεκριμένο τομέα. Τα δωρεάν προγράμματα κατάρτισης ακολουθούνται από πρακτική άσκηση, ενώ παρέχονται επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες σταδιοδρομίας και διοργανώνονται ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Εκπαίδευση ανέργων

  • Γαλλία: εκπαίδευση ατόμων ΕΕΑΚ. Στη Γαλλία, περίπου δύο εκατομμύρια νέοι θεωρήθηκαν ΕΕΑΚ (εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης) το 2015. Το γεγονός αυτό τους εξέθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άποψη εργασιακής ασφάλειας, κακής ψυχικής υγείας και κοινωνικών σχέσεων — και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έως το 2020, η GEN είχε παράσχει εκπαίδευση στον ψηφιακό τομέα σε σχεδόν 28 000 μειονεκτούντες νέους. Τη χρονιά εκείνη, πάνω από το 40% των νέων βρήκαν εργασία και το 26% παρακολούθησαν συμπληρωματική επιμόρφωση. Περίπου το 80% όσων βρήκαν εργασία εξακολουθούσαν να εργάζονται στον τομέα των ΤΠΕ τρεις μήνες αργότερα.
  • Πορτογαλία: ψηφιακές δεξιότητες για την περιφερειακή ανάπτυξη. Από το 2017 έως το 2020 διοργανώθηκαν στο Fundão, μια αγροτική περιοχή της Πορτογαλίας, εντατικά προγράμματα κωδικοποίησης (Academia de Código Bootcamps) με στόχο να παράσχουν κατάρτιση προγραμματιστών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ανέργους και να προσελκύσουν εργοδότες του κλάδου ΤΠ στην περιοχή. Σκοπός ήταν η διατήρηση ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων των νέων, σε μια περιοχή με μικρό πληθυσμό. Αρχικά, τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνταν μέσω κοινωνικών επενδύσεων και το ενδιαφέρον αυξήθηκε όταν μια μεγάλη γαλλική εταιρεία ΤΠΕ εγκαταστάθηκε στο Fundão.

Εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών

  • Γερμανία: ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Από το 2016, η Σχολή ψηφιακής ολοκλήρωσης ReDI, ένα μη κερδοσκοπικό τεχνολογικό ίδρυμα, εκπαιδεύει μετανάστες, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και άλλους ευάλωτους πολίτες. Έως το 2022, είχε διοργανώσει μαθήματα κωδικοποίησης και πληροφορικής για περισσότερους από 6 300 σπουδαστές, διέθετε 40 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης προσωπικού και λάμβανε τη στήριξη εθελοντών. Τα έσοδα του ιδρύματος προέρχονται από τη συνεργασία του με την κυβέρνηση, επιχειρήσεις και κερδοσκοπικούς εταίρους. Ο οργανισμός διαθέτει δίκτυο που αποτελείται από περισσότερους από 100 εταίρους και δραστηριοποιείται σε 10 σημεία στην Ευρώπη. Στους αποφοίτους του συγκαταλέγονται προγραμματιστές, μηχανικοί, επιστήμονες δεδομένων που εργάζονται σε εταιρείες ΤΠΕ στη Γερμανία και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε την πλήρη έκθεση με τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού: διδάγματα για τη χάραξη μελλοντικής πολιτικής».

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού: διδάγματα για τη χάραξη μελλοντικής πολιτικής

Οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως και το δικαίωμά τους στην αποσύνδεση: ρύθμιση της τηλεργασίας στην ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίαςEURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στοFacebook

Το EURES στο X

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Instagram

Λεπτομέρειες

Θέματα
  • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
  • Ειδήσεις / αναφορές / στατιστικά στοιχεία
  • Τάσεις προσλήψεων
  • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Education
  • Information and communication
  • Professional, scientific and technical activities

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.