
Efterfrågan på IKT-arbetstagare är större än utbudet inom EU, visar en färsk rapport. Bristen på arbetskraft inom denna sektor ökade i takt med distansarbetet under covid-19-pandemin, och prognoserna tyder på att efterfrågan kommer att fortsätta att öka, enligt Eurofounds rapport Åtgärder för att motverka arbetskraftsbrist: lärdomar för framtidens politik. Detta begränsar produktivitet, innovation och konkurrenskraft inom alla branscher. Flera studier från bl.a. Belgien, Danmark, Italien, Portugal, Tyskland och Österrike har visat att det finns ett växande underskott på kvalificerad personal som kan ta jobb i denna sektor. Särskilt kvinnor är underrepresenterade inom branschen.
Här visar vi tre viktiga metoder som företag och organisationer i EU använder för att få in fler människor i denna sektor.
Fler kvinnor på arbetsmarknaden
- Österrike: utbildning av kvinnor inom bristyrken, däribland digitala yrken. Österrikes program för kvinnor inom hantverk och teknik (FiT) gör det möjligt för kvinnor att prova på och sedan utbilda sig i upp till fyra år inom kvalificerade hantverksyrken och tekniska yrken där de utgör mindre än 40 procent av arbetskraften. Under 2020 deltog 7 000 arbetslösa kvinnor, till en kostnad av 22,7 miljoner euro. Stödet omfattade arbetslöshetsersättning, kursavgifter och barnomsorgskostnader (varierar beroende på region). En undersökning från 2022 av 1 000 deltagare mellan 2015 och 2020 visade att 58 procent hade ett jobb inom en månad efter avslutad utbildning och att inkomsterna ökade med mellan 26 procent och 36 procent jämfört med tidigare.
- Belgien: uppmuntrar missgynnade kvinnor att utbilda sig inom it. Den belgiska frivilligorganisationen Interface3 har utbildat mer än 6 000 kvinnor i it och relaterade färdigheter sedan den grundades 1987. Deltagarna är vanligtvis mellan 20 och 50 år gamla, har låg eller ingen utbildning och är ofta invandrare. Utbildningen drivs nu inom ramen för en bredare nationell strategi för kvinnor i den digitala sektorn 2021–2026 som syftar till att undanröja könsklyftan inom sektorn. Kostnadsfria utbildningskurser följs av praktikplatser, samtidigt som karriärrådgivning och informationsdagar också anordnas.
Kompetensutveckling för arbetslösa
- Frankrike: utbildning för personer som varken arbetar eller studerar. Omkring två miljoner unga människor i Frankrike betraktades som IVAS (individer som varken arbetar eller studerar) 2015. Detta utsatte dem för större risk för otrygga anställningar, sämre psykisk hälsa och sociala relationer – och risken ökade ytterligare under pandemin. År 2020 hade GEN utbildat nästan 28 000 missgynnade ungdomar i digitala färdigheter. Det året gick mer än 40 procent vidare till anställning och 26 procent gick till vidareutbildning. Omkring 80 procent av dem som fick jobb arbetade fortfarande inom IKT tre månader senare.
- Portugal: digitala färdigheter för regional utveckling. Träningsläger i kodning (Academia de Código Bootcamps) lanserades i Fundão, på landsbygden i Portugal, mellan 2017 och 2020 för att utbilda arbetslösa i datorprogrammering och locka it-arbetsgivare till regionen. Syftet var att behålla talanger, inklusive yngre personer, i en region med låg befolkningstäthet. Lägren finansierades ursprungligen genom sociala investeringar och intresset växte när ett stort franskt IKT-företag öppnade ett centrum i Fundão.
Utbildning för flyktingar och migranter
- Tyskland: utveckling av digitala färdigheter. Sedan 2016 har en skola för digital integration, ReDI, som är en icke vinstdrivande teknikskola, utbildat migranter, asylsökande, flyktingar och andra utsatta medborgare. Fram till 2022 hade organisationen anordnat kodnings- och datorkurser för över 6 300 studenter, hade 40 heltidsanställda och arbetade med en rad volontärer. Intäkterna kommer från samarbete med myndigheter, företag och vinstdrivande partner. Organisationen har ett nätverk med mer än 100 partner och är etablerad på tio platser i Europa. Bland tidigare deltagare i kursen återfinns utvecklare, ingenjörer, dataforskare som arbetar för IKT-företag i Tyskland och grundare av nystartade företag.
För mer information, läs hela rapporten Åtgärder för att motverka arbetskraftsbrist: lärdomar för framtidens politik.
Länkar:
Åtgärder för att motverka arbetskraftsbrist: lärdomar för framtidens politik
Distansarbetare och deras rätt att inte vara uppkopplade: reglering av distansarbete i EU
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på X
Eures på LinkedIn
Eures på Instagram
Översikt
- Publiceringsdatum
- 5 december 2024
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
- Nyheter/rapporter/statistik
- Rekryteringstrender
- Ungdom
- Relaterade avsnitt
- Hjälp & stöd
- Råd och tips
- Arbetsmarknadsinformation
- Leva & arbeta
- Sektor
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Education
- Information and communication
- Professional, scientific and technical activities