En fersk rapport viser at etterspørselen etter IKT-arbeidere er større enn tilbudet i EU. Mangelen på arbeidskraft i denne sektoren økte i takt med andelen arbeidstakere som hadde hjemmekontor under koronapandemien, og prognosene tyder på at etterspørselen vil fortsette å øke, ifølge Eurofound-rapporten «Measures to tackle labour shortages: lessons for future policy». Denne situasjonen begrenser produktiviteten, innovasjonen og konkurransekraften i land etter land. Fra Østerrike og Tyskland til Belgia, Danmark, Italia, Portugal m.m. har studier gjentatte ganger funnet en økende mangel på kvalifiserte arbeidstakere som er tilgjengelig for å ta jobber i denne sektoren. Særlig kvinner er underrepresentert i bransjen.
Her er tre viktige måter bedrifter og organisasjoner i EU jobber for å hente flere mennesker til denne sektoren på.
Få flere kvinner inn i arbeidslivet
- Østerrike: opplæring av kvinner i mangelyrker, deriblant digitale yrker. Østerrikes program Kvinner i håndverk og teknologi (Frauen in Handwerk und Technik, FiT) gjør det mulig for kvinner å prøve seg og deretter utdanne seg i opptil fire år i faglærte og tekniske yrker der de utgjør mindre enn 40 % av arbeidsstyrken. I 2020 deltok 7 000 arbeidsledige kvinner. Dette kostet 22,7 millioner euro. Støtten omfattet blant annet arbeidsledighetstrygd, kurs og utgifter til barnepass (varierer fra region til region). En undersøkelse fra 2022 blant 1 000 deltakere mellom 2015 og 2020 viste at 58 % hadde fått jobb innen en måned etter endt utdanning, og at inntekten økte med mellom 26 % og 36 % sammenlignet med tidligere.
- Belgia: oppmuntrer vanskeligstilte kvinner til å ta digital opplæring. Den belgiske ikke-statlige organisasjonen Interface3 har gitt mer enn 6 000 kvinner opplæring i IT og relatert kompetanse siden den ble grunnlagt i 1987. Deltakerne er vanligvis mellom 20 og 50 år gamle, har lav eller ingen utdanning og er ofte migranter. Den er nå en del av en bredere nasjonal strategi for å gi kvinner digital opplæring mellom 2021 og 2026, og målet er å få bukt med kjønnsforskjellene i sektoren. Gratis kurs etterfølges av praksisplasser, og det arrangeres også karriererådgivning og informasjons- og bevisstgjøringsdager.
Opplæring av arbeidsledige
- Frankrike: opplæring av unge på kanten. Om lag to millioner unge i Frankrike ble regnet som såkalte unge på kanten i 2015. Det ville si at de hadde større risiko for jobbusikkerhet, dårlig psykisk helse og sosiale relasjoner – og dette ble bare enda mer forsterket under pandemien. Innen 2020 hadde GEN lært opp nesten 28 000 vanskeligstilte unge i digital kompetanse. Det året fikk mer enn 40 % jobb, og 26 % fortsatte med videre utdanning. Omtrent 80 % av dem som fikk jobb, jobbet fortsatt i IKT tre måneder senere.
- Portugal: digital kompetanse for regional utvikling. Kodingsleire (Academia de Código Bootcamps) ble lansert i Fundão på landsbygda i Portugal mellom 2017 og 2020 for å lære opp arbeidsledige som dataprogrammerere og trekke IT arbeidsgivere til regionen. Målet var å holde på talentene, deriblant yngre mennesker, i en tynt bebodd region. Leirene ble opprinnelig finansiert gjennom sosiale investeringer, og interessen vokste da et stort fransk IKT-selskap åpnet et senter i Fundão.
Opplæring av flyktninger og migranter
- Tyskland: utvikling av digital kompetanse. Siden 2016 har ReDI School of Digital Integration, en ideell teknisk skole, lært opp migranter, asylsøkere, flyktninger og andre sårbare innbyggere. I 2022 tilbød skolen kodings- og datakurs for mer enn 6 300 studenter, hadde 40 fulltidsansatte og samarbeidet med en rekke frivillige. Inntektene kommer fra samarbeid med offentlige myndigheter, bedrifter og kommersielle partnere. Organisasjonen har et nettverk av mer enn 100 partnere og en tilstedeværelse på ti steder i Europa. Blant tidligere elever finner vi utviklere, ingeniører, dataeksperter som jobber for IKT-selskaper i Tyskland, og grundere.
Mer informasjon finnes i rapporten «Measures to tackle labour shortages: lessons for future policy».
Relevante lenker:
Measures to tackle labour shortages: lessons for future policy
De som sitter på hjemmekontor, og deres rett til å koble av: regulering av hjemmekontor i EU
Les mer:
Finn EURES-rådgivere
Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene
EURES’ jobbdatabase
EURES’ tjenester for arbeidsgivere
EURES' aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
EURES på Facebook
EURES på X
EURES på LinkedIn
EURES på Instagram
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 5 desember 2024
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Arbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheter
- Nyheter/rapporter/statistikk
- Rekrutteringstrender
- Ungdom
- Relaterte seksjon(er)
- Hjelp & support
- Råd og tips
- Arbeidsmarkedsinformasjon
- Leve- og arbeidsvilkår
- Sektor
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Education
- Information and communication
- Professional, scientific and technical activities