Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel12 juni 2024Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 3 min

Från Rumänien till Österrike: en stenbrottsarbetares väg till ett nytt jobb utomlands

När Adrian Sinescu behövde flytta utomlands för att arbeta vände han sig till Eures Rumänien för rådgivning. I februari 2024 flyttade han och hans familj till Kindberg, där de redan fått vänner och börjat lära sig språket.

Romania to Austria: how one quarry worker moved country for a new job
Photo credit: Sebastian Onaca

Adrian Sinescu flyttade från Rumänien till Österrike med sin familj för att arbeta. De bor nu i kommunen Kindberg, där de redan funnit sig till rätta och fått vänner.

Adrian, som är 38 år, är gift och har en treårig dotter. Fram till i fjol bodde familjen i Aleșd i Rumänien, där han var stenbrottsoperatör på ett cementföretag. Men när han förlorade jobbet hade han svårt att hitta ett nytt jobb i Rumänien. – När jag gick igenom platsannonser hittade jag en annons som beskrev det jag hade gjort på mitt gamla arbete, med skillnaden att det var i Österrike. Jag hade hört att Österrike var en bra och säker plats att leva på, med vackra bergslandskap. Jag pratade med min fru och vi skrev en lista över fördelar och nackdelar, berättar Adrian.

Komma igång

Nästa steg var att hitta arbete och Adrian letade inom Euresnätverket och på jobbsajter på nätet. Snart hade han hittat en ledig plats och besökte Österrike för en intervju, som gick bra.

Hans nya arbetsgivare och vänner på orten hjälpte familjen att hitta en lägenhet med lämplig hyra, dit han flyttade in i slutet av februari 2024. När han hade möblerat det nya hemmet anslöt sig hans familj till honom ungefär tre veckor senare. – Livet i Österrike är på vissa sätt mer komplicerat och dyrare än i Rumänien och på andra sätt är det mycket mer praktiskt, säger Adrian. Han uppskattar särskilt hastighetsbegränsningarna och cykellicenserna för barn i åldern 10–12 år.

Adrian gör framsteg med att lära sig tyska med hjälp av kollegor och vänner. – Detta är en av de största utmaningarna, men också en av anledningarna till att vi ville komma hit, för att lättare kunna lära oss språket. Jag gillar att lära mig språk och kunna kommunicera med människor av olika nationaliteter, säger han.

Så hjälpte Eures till

George Bumbeneci, Euresrådgivare vid den nationella arbetsförmedlingen (ANOFM) i Bukarest sedan 2017, är nu den nationella kontakten för programmet för riktad rörlighet (Targeted Mobility Scheme, TMS) i Rumänien, och samarbetar med Sverige, den ledande samarbetspartnern, för att få ansökningar godkända. Han gav Adrian råd om Eures och om den hjälp som fanns tillgänglig för honom via programmet för riktad rörlighet. – När man hjälper en arbetssökande genom att ge stöd vid intervju och flytt, och kanske även hjälper till med dennes familjemedlemmar och att ordna med en språkkurs efteråt, är det en hel process och man blir mycket engagerad i den. Man börjar bygga upp en kontakt och när man till slut får ett positivt svar från samarbetspartnerna som säger att ansökan har godkänts känns det bra, säger han.

Adrian säger att han var ”mycket nöjd” med de råd han fick av Euresrådgivare i tre länder – Rumänien, Tyskland och Österrike. Genom Euresprogram för riktad rörlighet fick han vägledning om flytten, ekonomiskt stöd och praktisk hjälp med att skapa ett cv på tyska.

Han avslutar med följande kommentar: – Vi har visserligen lämnat många vänner hemma i Rumänien, men vi har också fått nya sedan vi kom hit, och det är vi mycket glada över. Mitt råd till dig som funderar på att flytta till Österrike, eller någon annanstans, är att beräkna kostnaderna väl, multiplicera dem med ungefär fyra och ha en positiv inställning för att göra det enklare. Kom ihåg att om du inte kan förändra en situation hjälper det om du ändrar ditt sätt att se på situationen.

Läs mer om att bo och arbeta i Österrike och Rumänien.

 

Länkar:

Eures riktade program för rörlighet

Leva och arbeta i Österrike

Leva och arbeta i Rumänien

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Teman
  • EU-verktygslåda för mobilitet
  • EURES-utbildning
  • Råd och tips
  • Interna EURES-nyheter
  • Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
  • Nyheter/rapporter/statistik
  • Rekryteringstrender
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Mining and quarrying

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.