Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre12 iunie 2024Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune3 min de lectură

Din România în Austria: cum s-a mutat un lucrător în exploatări în carieră în altă țară pentru un nou loc de muncă

Când a trebuit să se mute în străinătate pentru a munci, Adrian Sinescu a venit la EURES România pentru sfaturi. În februarie 2024, el și familia s-au mutat la Kindberg, unde își fac prieteni și încep să învețe limba.

Romania to Austria: how one quarry worker moved country for a new job
Photo credit: Sebastian Onaca

Adrian Sinescu s-a mutat din România în Austria împreună cu familia, în căutarea unui loc de muncă. Acum locuiesc în localitatea Kindberg, unde se stabilesc deja și își fac prieteni.

Adrian, în vârstă de 38 ani, este căsătorit și are o fetiță de trei ani. Până anul trecut, familia locuia în Aleșd, România, unde el lucra ca lucrător în carieră pentru o întreprindere de ciment. Dar când și-a pierdut locul de muncă, i-a fost greu să-și găsească altul în România. „Când căutam alt loc de muncă, am descoperit un anunț care descria activitățile pe care le făceam și la vechea mea activitate – doar că era în Austria”, spune Adrian. „Auzisem că în Austria se trăiește bine și în siguranță, în peisaje frumoase de munte. Am discutat cu soția și am scris o listă de avantaje și dezavantaje.”

Trecerea la acțiune

Următorul pas a fost să găsească un loc de muncă, iar Adrian a căutat prin rețeaua EURES, precum și prin site-uri de oferte de muncă. Nu peste mult timp a găsit un post și s-a dus în Austria la interviu, care a fost încununat de succes.

Noul său angajator și prietenii de acolo au ajutat familia să găsească un apartament la o chirie rezonabilă, în care s-au mutat la sfârșitul lunii februarie 2024. După ce a amenajat noua locuință, a sosit și familia, aproximativ trei săptămâni mai târziu. Viața în Austria, spune Adrian, este „în unele privințe mai complicată și mai costisitoare decât în România, iar în altele mult mai practică.” Apreciază, în special, limitele de viteză de circulație și permisul de bicicletă pentru copiii între 10 și 12 ani.

Adrian face progrese în învățarea limbii germane cu ajutorul colegilor și prietenilor. „Asta este una din cele mai mari greutăți, dar și unul din motivele pentru care ne-am dorit să venim, ca să putem învăța mai ușor limba”, spune el. „Îmi place să învăț limbi străine și să pot comunica cu persoane de diferite naționalități.”

Cum a ajutat EURES

George Bumbeneci, consilier EURES la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din București din 2017, este în prezent punctul național de contact pentru schema de mobilitate specifică (TMS) din România, în colaborare cu Suedia, partenerul principal, pentru a obține aprobarea cererilor. El l-a sfătuit pe Adrian cu privire la EURES și la ajutorul de care dispunea prin TMS. „Când ajuți pe cineva cu cererea, de la interviu, trecând prin mutare, poate și cu membrii familiei și, apoi, la cursul de limbă, este un întreg parcurs în care ajungi să te implici foarte mult”, spune el. „Se creează o legătură și, în cele din urmă, când primești de la parteneri răspunsul pozitiv, că cererea s-a aprobat, ai un sentiment plăcut.”

Adrian se declară „foarte mulțumit” de sfaturile primite de la consilierii EURES din trei țări – România, Germania și Austria. Prin TMS EURES, a primit îndrumări pentru mutare, sprijin financiar și ajutor practic pentru a pregăti un CV în limba germană.

În încheiere spune: „Suntem foarte mulțumiți că, deși ne-am lăsat mulți prieteni acasă, de când suntem aici ne-am făcut prieteni noi. Pentru cei care se gândesc să se mute în Austria – sau în altă parte – sfatul meu este să calculeze bine costurile, să le înmulțească cu aproximativ patru și să aibă o atitudine pozitivă, ca să le fie mai ușor. Nu uitați că, dacă nu puteți schimba o situație, vă puteți schimba perspectiva asupra situației și va fi mai bine.”

Aflați mai multe despre condițiile de viață și de muncă din Austria și România.

 

Linkuri conexe:

Programul specific de mobilitate al EURES

Condiții de viață și de muncă în Austria

Condiții de viață și de muncă în România

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe X

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Setul de instrumente al UE pentru mobilitate
  • formare EURES
  • Sugestii și sfaturi
  • Știri interne EURES
  • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
  • Știri/rapoarte/statistici
  • Tendințe de recrutare
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Mining and quarrying

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.