Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
  • Nyhedsartikel
  • 12. juni 2024
  • Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
  • 3 min læsetid

Fra Rumænien til Østrig: Hvordan en stenbrudsarbejder flyttede til et andet land for at finde job

Da Adrian Sinescu skulle flytte til udlandet for at arbejde, henvendte han sig til Eures Rumænien for at få rådgivning. I februar 2024 flyttede han og hans familie til Kindberg hvor de er begyndt at få venner og lære sproget.

Romania to Austria: how one quarry worker moved country for a new job
Photo credit: Sebastian Onaca

Adrian Sinescu flyttede fra Rumænien til Østrig med sin familie for at søge arbejde. De bor nu i Kindberg kommune, hvor de allerede er ved at finde sig til rette og få venner.

Adrian, der er 38 år, er gift og har en datter på tre år. Indtil sidste år boede familien i Aleşd i Rumænien, hvor han var stenbrudsarbejder i en cementvirksomhed. Men efter at have mistet sit job havde han svært ved at finde nyt arbejde i Rumænien. "Mens jeg ledte efter andet arbejde, stødte jeg på en annonce, der beskrev de samme opgaver, som jeg udførte i mit gamle job – bortset fra, at det her var i Østrig," siger Adrian. "Jeg havde hørt, at Østrig var et godt og sikkert sted at bo med smukke bjerglandskaber. Jeg talte med min kone, og vi lavede en liste over fordele og ulemper."

Fra idé til handling

Næste skridt var at finde et job, og Adrian søgte via Eures-nettet samt på online jobsider. Inden længe havde han fundet en jobmulighed og rejste til Østrig til en jobsamtale, som gik godt.

Hans nye arbejdsgiver og venner i området hjalp familien med at finde en lejlighed til en passende leje, som han flyttede ind i i slutningen af februar 2024. Da han havde møbleret deres nye bolig, sluttede hans familie sig til ham ca. tre uger senere. Ifølge Adrian er livet i Østrig "i nogle henseender mere kompliceret og dyrere end i Rumænien og i andre langt mere praktisk." Han bifalder navnlig hastighedsgrænserne og cykelistkørekort for børn på 10-12 år.

Adrian gør fremskridt med at lære tysk med hjælp fra kolleger og venner. "Dette er en af de største udfordringer, men også en af årsagerne til, at vi ville hertil, så vi lettere kunne lære sproget," siger han. "Jeg kan godt lide at lære sprog og kunne kommunikere med folk fra forskellige lande."

Sådan hjalp Eures

George Bumbeneci, som har været Euresvejleder ved arbejdsformidlingen i Bukarest (ANOFM) siden 2017, er nu den nationale kontaktperson for den målrettede mobilitetsordning (TMS) i Rumænien og samarbejder med Sverige, den ledende partner, om at få godkendt ansøgninger. Han rådgav Adrian om Eures, og om hvilken hjælp han kunne få gennem TMS. "Når man hjælper en person med en ansøgning gennem en jobsamtale, flytning, måske med den pågældendes familie, og derefter gennem et sprogkursus, er det en hel proces, og man bliver meget involveret," siger han. "Man begynder at skabe en forbindelse, og når man til sidst får svar fra sine partnere om, at ansøgningen er godkendt, føles det godt."

Adrian siger, at han var "meget tilfreds" med den rådgivning, han fik fra Euresvejlederne i de tre lande Rumænien, Tyskland og Østrig. Gennem Eures' TMS-ordning fik han vejledning om flytningen, økonomisk støtte og praktisk hjælp til at lave et CV på tysk.

Han slutter: "Vi er meget glade for, at selv om vi har efterladt mange venner derhjemme, har vi fået nye venner siden vi er flyttet hertil. For personer, der overvejer at flytte til Østrig – eller andre steder – er mit råd at beregne omkostningerne grundigt, gange dem med ca. fire og have en positiv indstilling for at gøre det lettere. Husk, at selv hvis du ikke kan ændre en situation, kan du ændre dit syn på den situation, og det hjælper."

Læs mere om at bo og arbejde i Østrig og Rumænien.

 

Relevante links:

Eures' målrettede mobilitetsordning

Leve- og arbejdsvilkår: Østrig

Leve- og arbejdsvilkår i Rumænien

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over arrangementer

Kommende onlinearrangementer

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Emner
  • EU-værktøjskasse til mobilitet
  • EURES-uddannelse
  • Råd og tips
  • Interne EURES-nyheder
  • Arbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyheder
  • Nyheder/rapporter/statistik
  • Rekrutteringstendenser
Relaterede sektion(er)
Sektor
  • Mining and quarrying

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.