
Adrian Sinescu muutti Romaniasta Itävaltaan perheensä kanssa tavoitteenaan hakea töitä Itävallasta. Nyt he asuvat Kindbergin kunnassa, mihin he jo ovat jo kotoutuneet hyvin ja löytäneet ystäviä.
Adrian, 38, on naimisissa ja hänellä on kolmevuotias tytär. Viime vuoteen saakka perhe asui Aleşdissa Romaniassa, missä Adrian työskenteli sementtiyhtiössä louhostyöntekijänä. Adrian kuitenkin menetti työpaikkansa, ja hänen oli vaikea löytää uutta työpaikkaa Romaniasta. ”Työtä etsiessäni törmäsin ilmoitukseen, jossa haettiin työntekijää samankaltaisiin tehtäviin kuin aiemmassa työssäni – sillä erotuksella, että työpaikka sijaitsi Itävallassa”, Adrian kertaa. ”Tiesin Itävallasta ennestään kauniit vuoristomaisemat ja sen, että se on hyvä ja turvallinen paikka elää. Keskustelin vaimoni kanssa ja listasimme muuton hyvät ja huonot puolet päätöksenteon helpottamiseksi”, hän jatkaa.
Tuumasta toimeen
Seuraavaksi oli löydettävä työpaikka. Adrian haki töitä EURES-verkoston kautta ja internetin työnhakusivustoilta. Ahkeran työnhaun jälkeen hän löysi sopivalta vaikuttavan toimen, ja sai kutsun työhaastatteluun Itävaltaan. Haastattelu meni nappiin, ja Adrian sai paikan.
Adrian uusi työnantaja ja paikalliset ystävät auttoivat löytämään perheelle kohtuuhintaisen vuokra-asunnon, johon Adrian muutti helmikuun 2024 lopussa. Perhe muutti perässä Itävaltaan noin kolme viikkoa myöhemmin, kun Adrian oli ensin saanut hankittua kalusteet uuteen kotiin. Itävallassa elämä on Adrianin mukaan joissakin asioissa monimutkaisempaa ja kalliimpaa kuin Romaniassa ja toisissa taas paljon käytännöllisempää. Adrianin mielestä hyvää on esimerkiksi Itävallan nopeusrajoitukset sekä 10–12-vuotiaiden lasten niin kutsutut pyöräilyluvat.
Saksan kieltä hän opettelee työtovereiden ja ystävien avulla. ”Kielen oppiminen on yksi suurimmista haasteista, mutta samalla myös yksi syy siihen, miksi halusimme muuttaa Itävaltaan”, Adrian naurahtaa. ”Mutta se ei haittaa, sillä haluan oppia uusia kieliä ja pystyä kommunikoimaan eri kansallisuuksia edustavien ihmisten kanssa”, hän vakuuttaa.
Miten EURES on ollut avuksi
George Bumbeneci on työskennellyt Bukarestin kansallisen työvoimatoimiston (ANOFM) EURES- neuvonantaja vuodesta 2017 lähtien. Tällä hetkellä hän toimii unionin liikkuvuusohjelman (TMS) kansallisena yhteyshenkilönä Romaniassa ja tekee yhteistyötä ohjelman yhtenä vetäjänä toimivan Ruotsin kanssa hankkeen tukihakemusten hyväksymisessä. Hän kertoi Adrianille EURESista ja tuesta, jota on mahdollista saada EU:n liikkuvuusohjelman kautta. ”Hakijan auttaminen tukihakemusten laatimisessa työhaastattelumatkaa, muuttoa, mahdollisesti perheenjäsenille myönnettäviä tukia ja myöhemmin kielikursseja varten on prosessi, jossa yhteyshenkilö on tiiviisti mukana.” George Bumbeneci kertoo. ”Yhteyshenkilön tehtävänä on auttaa yhteyksien luomisessa. Myönteisen vastauksen saaminen liikkuvuusohjelman yhteistyökumppaneilta eli tukihakemuksen hyväksyminen tuntuu aina yhtä hyvältä”, hän toteaa hymyillen.
Adrian sanoo olevansa erittäin tyytyväinen kolmen eri maan – Romanian, Saksan ja Itävallan – EURES-neuvojilta saamiinsa neuvoihin. Hän sai EURESin liikkuvuusohjelmasta paitsi taloudellista tukea myös apua muuttoon liittyvissä asioissa ja käytännön apua saksankielisen ansioluettelon laatimiseen.
”Vaikka paljon ystäviä jäi kotimaahan, olemme saaneet täällä uusia ystäviä”, Adrian iloitsee. Itävaltaan – ja muuallekin – muuttoa suunnittelevia hän kehottaa laskemaan kustannukset tarkasti, kertomaan ne noin neljällä ja omaksumaan kuluihin myönteisen asenteen. ”Jos et voi muuttaa tilannetta, voit aina muuttaa näkökulmaasi tilanteeseen”, hän toteaa lopuksi.
Lue lisää asumisesta ja työskentelystä Itävallassa ja Romaniassa.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
EURESin kohdennettu liikkuvuusohjelma
Eläminen ja työskentely Itävallassa
Eläminen ja työskentely Romaniassa
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES X:ssä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 12. kesäkuuta 2024
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- EU:n liikkuvuuden työkalupakki
- EURES-koulutus
- Vinkkejä
- Sisäiset EURES-uutiset
- Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
- Uutiset/raportit/tilastot
- Rekrytointitrendit
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- EURES-palvelut
- Apu ja tuki
- Vinkkejä
- Työmarkkinatietoa
- Asuminen ja työskentely
- Sektori
- Mining and quarrying