
In een tijd van demografische veranderingen en de transitie naar digitale en groene technologieën, dreigen vaardigheidstekorten voor de Europese economie. We onderzoeken welke vacatures in de EU moeilijk te vervullen zijn en stellen een aantal strategieën voor waarmee werkgevers hun wervingsactiviteiten een boost kunnen geven.
Voor welke functies kunnen werkgevers moeilijk personeel vinden?
De Europese Commissie heeft 42 knelpunt- of krapteberoepen vastgesteld in de sectoren gezondheidszorg, engineering, bouw, toerisme en vervoer. Het gaat onder meer om vrachtwagenchauffeurs, trambestuurders en buschauffeurs, verpleegkundigen, artsen, ingenieurs, softwareontwikkelaars, systeemanalisten, metselaars, koks en kelners.
De tekorten nemen toe omdat werknemers met pensioen gaan en de vraag vanuit nieuwe groeigebieden, waaronder digitale en groene sectoren, toeneemt. In een Eurobarometer-enquête van 2023 gaf 78 % van de kleine en middelgrote bedrijven – die 99 % van de Europese bedrijven uitmaken – aan moeite te hebben om geschoolde werknemers aan te trekken.
De EU ondersteunt werkgevers door middel van het Pact voor vaardigheden, dat sinds 2020 deel uitmaakt van de Europese vaardighedenagenda en tot doel heeft de Europese beroepsbevolking bij te scholen. De aangesloten ondernemingen (7 500 in 2023) profiteren onder meer van netwerkactiviteiten, kennis- en ondersteuningscentra en opleidingen en evenementen. In 2023 hadden al meer dan twee miljoen mensen een bijscholingscursus gevolgd.
Succesvolle wervingsstrategieën
Door nieuwe werknemers aan te werven, werklozen aan een baan te helpen en bestaande werknemers nieuwe vaardigheden bij te brengen, kunnen vaardighedentekorten worden aangepakt, blijkt uit een rapport uit 2024. Hier volgen enkele voorbeelden uit het rapport van doeltreffende strategieën en hoe bedrijven die in de praktijk brengen.
Nieuwe werknemers aantrekken in de sector: door de kwaliteit van banen en de aantrekkelijkheid van de sector te verhogen en de mogelijkheden van mobiliteit vanuit andere landen binnen en buiten de EU te verkennen, kunnen bedrijven nieuwe bronnen van talent aanboren. Een Kroatisch hotel wist een tekort aan seizoenarbeiders te voorkomen door betaald overwerk, loyaliteitsbonussen en deeltijdse en flexibele werkregelingen aan te bieden, door tegemoet te komen in de huisvestingskosten en door gebruik te maken van regionale handelssteun voor lokale, nationale en internationale marketing.
Onderbenutte arbeidskrachten activeren: door barrières weg te nemen die in de weg staan aan de arbeidsparticipatie van mensen met gezondheidsproblemen of zorgtaken en door de integratie van migranten en vluchtelingen te ondersteunen, kunnen meer mensen worden aangemoedigd om aan het werk te gaan. De Tsjechische vestiging van onderzoeksbureau Ipsos bood moederschaps- en vaderschapsverlof, flexibele werkregelingen en een crèche op kantoor aan om mensen met zorgtaken aan te werven en te behouden. Het Zweedse centrum voor de ondersteuning van Oekraïners op de arbeidsmarkt organiseerde netwerkevenementen en banenbeurzen, richtte cv-databanken op en verzorgde opleidingen om bekwame vluchtelingen aan te trekken voor uiteenlopende functies in de gezondheidszorg, de maatschappelijke hulpverlening en de ICT-sector.
Lokale werknemers bijscholen: door middel van werkervarings- en opleidingsprogramma’s kunnen bestaande werknemers en lokale werkzoekenden worden bijgeschoold. Daarnaast kan het verbeteren van wervingsstrategieën en -instrumenten (bv. sociale media) werkgevers helpen om het broodnodige talent aan te trekken. Cyprus Public Transport heeft een eigen stageprogramma voor buschauffeurs opgezet, waarbij het lesgeld wordt vergoed zodra iemand zes maanden in dienst is, het Nederlandse IT-bedrijf Aurai bood vervolgstages aan op uiteenlopende terreinen, van data-engineering tot machineleren, en de stad Helsinki zette een flexibel, praktijkgericht opleidingsprogramma op om werklozen, vluchtelingen, migranten en anderen op te leiden tot verzorgenden.
Hoe kan EURES helpen?
EURES kan werkgevers helpen bij de aanwerving van werknemers uit andere Europese landen. Het EURES-netwerk van adviseurs in de 27 EU-lidstaten, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen biedt werkgevers en sollicitanten advies en praktische ondersteuning bij het werven van personeel of vinden van een baan. Het netwerk kan helpen bij het vaststellen op welke andere markten boventallige werknemers beschikbaar zijn voor moeilijk vervulbare vacatures.
Klik hier om contact op te nemen met een EURES-adviseur
Links:
Bedrijfspraktijken om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken
Levens- en arbeidsomstandigheden in andere EU-landen
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op X
EURES op LinkedIn
EURES op Instagram
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 11 april 2025
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Bedrijf/Ondernemerschap
- EU-toolbox voor mobiliteit
- EURES-training
- Hints en tips
- Intern EURES-nieuws
- Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
- Nieuws/rapporten/statistieken
- Wervingstrends
- Gerelateerde sectie(s)
- EURES-diensten
- Hulp & ondersteuning
- Hints en tips
- Arbeidsmarktinformatie
- Sector
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Education
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Transportation and storage