Miten saada työntekijöitä vaikeasti täytettäviin tehtäviin? - Euroopan unioni
Siirry pääsisältöön
Euroopan unionin virallinen verkkosivustoEU:n virallinen verkkosivusto
EURES (EURopean Employment Services)
  • Uutisartikkeli
  • 11. huhtikuuta 2025
  • Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
  • Arvioitu lukuaika: 3 min

Miten saada työntekijöitä vaikeasti täytettäviin tehtäviin?

Monilla eurooppalaisilla työnantajilla on nykyään vaikeuksia rekrytoinnissa, mutta oikean henkilön löytäminen tai kouluttaminen työhön voi auttaa lisäämään tuottavuutta.

How to recruit for hard-to-fill positions

Kun väestörakenne muuttuu ja tehdään siirtymää digitaaliseen ja vihreään teknologiaan, talouksia kaikkialla Euroopassa uhkaa osaamisvaje. Nyt selvitetään, mitä tehtäviä on vaikea täyttää Euroopassa – ja ehdotetaan taktiikoita, joilla työntekijät voivat parantaa uusien työntekijöiden hankkimista. 

Mihin tehtäviin on vaikeaa saada tekijöitä? 

Euroopan komissio on yksilöinyt terveydenhuollon, tekniikan, rakentamisen, matkailun ja liikenteen aloilla 42 työvoimapulasta kärsivää ammattia. Niihin kuuluvat muun muassa kuorma-auton-, raitiovaunun- ja linja-autonkuljettajat sekä sairaanhoitajat, lääkärit, teknisen alan erityisasiantuntijat, sovellussuunnittelijat ja -arkkitehdit, muurarit, ravintola- ja suurtaloustyöntekijät sekä tarjoilijat. 

Pula pahenee, kun nykyiset työntekijät jäävät tehtävistään eläkkeelle ja kun kysyntä kasvaa uusilla kasvualoilla, kuten digitaaliteollisuudessa ja vihreässä teollisuudessa. Vuoden 2023 Eurobarometri-tutkimuksessa 78 prosenttia pk-yrityksistä – joiden osuus Euroopan yrityksistä on 99 prosenttia – ilmoitti, että niillä on vaikeuksia rekrytoida ammattitaitoisia työntekijöitä.

EU tukee työnantajia muun muassa osaamissopimuksella. Se on vuodesta 2020 lähtien ollut osa Euroopan osaamisohjelmaa, jonka tavoitteena on parantaa Euroopan työvoiman ammattitaitoa. Jäsenyrityksille (7 500 vuonna 2023) sopimuksesta koituvia hyötyjä ovat muun muassa verkostoitumismahdollisuudet, tieto - ja neuvontakeskukset sekä pääsy koulutukseen ja tapahtumiin. Vuoteen 2023 mennessä yli kaksi miljoonaa ihmistä oli jo saanut jatkokoulutusta. 

Taktiikoita onnistuneeseen työhönottoon

Vuonna 2024 laaditun raportin mukaan osaamisvajeen ratkaisemisessa auttavat sekä uusien työntekijöiden palkkaaminen, aiemmin työelämän ulkopuolella olleiden auttaminen työn vastaanottamisessa että uusien taitojen opettaminen nykyisille työntekijöille. Seuraavaksi esitetään muutamia raporttiin perustuvia keskeisiä taktiikoita ja esimerkkejä siitä, miten yritykset toteuttavat niitä käytännössä.

Houkutellaan uusia työntekijöitä alalle: Työpaikkojen laadun ja alan houkuttelevuuden parantaminen sekä liikkuvuusmahdollisuuksien selvittäminen muista EU-maista ja muualta voivat auttaa yrityksiä löytämään uusia osaajia. Yhdessä kroatialaisessa hotellissa on onnistuttu välttämään pula kausityöntekijöistä tarjoamalla ylityökorvauksia, sitoutumispalkkioita, osa-aikaisia ja joustavia työvaihtoehtoja sekä asumiskustannuksiin liittyvää tukea ja käyttämällä alueellista kaupan alan tukea paikalliseen, kansalliseen ja kansainväliseen markkinointiin. 

Aktivoidaan aliedustettuja ryhmiä: Kun vähennetään esteitä, joiden vuoksi työntekijät, joilla on terveysongelmia tai hoivavelvollisuuksia, jäävät pois työpaikalta, voidaan auttaa saamaan useampia ihmisiä töihin sekä tukea toimenpiteitä maahanmuuttajien ja pakolaisten integroitumiseksi työmarkkinoille. Tutkimusyhtiö Ipsosin tšekkiläinen sivuliike tarjosi äitiys- ja isyysvapaata, joustavia työaikajärjestelyjä ja päiväkodin paikan päällä rekrytoidakseen työntekijöitä, joilla on hoivavelvollisuuksia, ja pitääkseen heidät työssä. Ruotsissa ukrainalaisten ammatillisen tuen keskus järjesti verkostoitumistapahtumia ja työpaikkamessuja, loi ansioluettelotietokantoja ja tarjosi koulutusta, jotta saadaan ammattitaitoisia pakolaisia erilaisiin tehtäviin, kuten terveydenhuoltoon ja sosiaalihuoltoon sekä tieto- ja viestintätekniikkaan.

Parannetaan paikallisten työntekijöiden osaamista: Työkokemus ja koulutusohjelmat voivat auttaa parantamaan nykyisen henkilöstön ja paikallisten työnhakijoiden osaamista. Työnantajat saattavat myös huomata, että rekrytointistrategioiden ja -välineiden (esim. sosiaalisen median) parantaminen voi auttaa houkuttelemaan tarvittavia osaajia. Kyproksen joukkoliikenneyhtiö perusti oman linja-autonkuljettajien oppisopimuskoulutusohjelmansa, jossa maksetaan hyväksyttyjen uusien työntekijöiden oppituntien kustannukset kuuden kuukauden kuluttua. Alankomaalainen IT-yritys Aurai tarjosi syventävää harjoittelua, jossa käsitellään eri aloja datatekniikasta koneoppimiseen, ja Helsingin kaupunki käynnisti joustavan työssäoppimisen, jonka myötä työttömistä, pakolaisista, maahantulijoista ja muista voi tulla lähihoitajia. 

Miten EURES voi auttaa?

EURES voi auttaa työnantajia rekrytoimaan työntekijöitä muilta Euroopan markkinoilta. EURES-neuvojien verkosto 27 EU-maassa, Sveitsissä, Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa antaa neuvoja ja käytännön tukea rekrytoinnissa sekä työnantajille että heidän työtarjouksensa hyväksyville työntekijöille. Verkosto voi auttaa kartoittamaan, miten muilta markkinoilta voi saada lisää työntekijöitä vaikeasti täytettäviin työpaikkoihin. 

EURES-neuvojaan saa yhteyden tästä 

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Chattaa EURES-neuvojan kanssa

Yritysten käytännöt työvoimapulan torjumiseksi

Eläminen ja työskentely muissa EU-maissa

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES X:ssä

EURES LinkedInissä

EURES Instagramissa

Aiheet
  • Liiketoiminta / Yrittäjyys
  • EU:n liikkuvuuden työkalupakki
  • EURES-koulutus
  • Vinkkejä
  • Sisäiset EURES-uutiset
  • Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
  • Uutiset/raportit/tilastot
  • Rekrytointitrendit
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Education
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Transportation and storage

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.