Cum să recrutați personal pentru posturi greu de ocupat - Uniunea Europeană
Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
  • Știre
  • 11 aprilie 2025
  • Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
  • 4 min de lectură

Cum să recrutați personal pentru posturi greu de ocupat

Găsirea sau formarea omului potrivit pentru un loc de muncă poate contribui la creșterea productivității într-o perioadă în care mulți angajatori europeni recrutează cu greu forță de muncă.

How to recruit for hard-to-fill positions

Lipsa de personal calificat amenință economiile din întreaga Europă, în contextul schimbărilor demografice și al tranziției către tehnologiile digitale și verzi. În articolul de față analizăm care sunt posturile greu de ocupat în Europa și sugerăm câteva tactici pe care le pot folosi angajatorii pentru a avea succes cu recrutarea. 

Pentru ce posturi se găsește mai greu personal? 

Comisia Europeană a identificat 42 de ocupații cu deficit de forță de muncă, în următoarele sectoare: sănătate, inginerie, construcții, turism și transporturi. Șoferii de autocamioane, tramvaie și autobuze sunt enumerați alături de asistenții medicali, medici, ingineri, proiectanți de software și analiști de sistem, zidari, bucătari, ospătari și multe altele. 

Deficitele se accentuează pe măsură ce lucrătorii activi ies la pensie, iar cererea crește ca urmare a afirmării noilor domenii cu potențial de creștere economică, printre care sectorul digital și industria verde. În cadrul unui studiu Eurobarometru din 2023 s-a constatat că 78 % din IMM-uri – care reprezintă 99 % din întreprinderile europene – au declarat că întâmpină dificultăți în recrutarea de lucrători calificați.

Sprijinul UE pentru angajatori include Pactul pentru competențe, parte a Agendei europene pentru competențe începând din 2020, care are misiunea de a perfecționa forța de muncă europeană. Printre beneficiile de care se bucură întreprinderile membre (7 500 în 2023) se numără rețelele, centrele de cunoștințe și de orientare, precum și accesul la formare și la evenimente. Până în 2023, peste două milioane de oameni beneficiaseră deja de formare avansată. 

Tactici pentru a avea succes cu recrutarea

Un raport din 2024 sugerează că recrutarea de noi lucrători, sprijinirea celor care nu au lucrat anterior astfel încât să-și poată găsi un loc de muncă și formarea lucrătorilor existenți în vederea dobândirii de noi competențe pot contribui la soluționarea problemei legate de lipsa de personal calificat. Iată câteva tactici esențiale descrise în raport și exemple de punere în practică a acestora de către întreprinderi.

Atragerea de noi lucrători în sector: îmbunătățirea calității locurilor de muncă și a atractivității sectorului, analizând în același timp posibilitatea mobilității din alte țări ale UE și din afara acesteia, poate ajuta întreprinderile să găsească noi surse de talente. Un hotel croat a reușit să evite deficitul de lucrători sezonieri oferind ore suplimentare plătite, prime de fidelitate, opțiuni de lucru cu fracțiune de normă și flexibile și sprijin pentru costul cu locuința, precum și utilizând sprijinul comercial regional pentru marketing la nivel local, național și internațional. 

Activarea forței de muncă subutilizate: reducerea barierelor care împiedică persoanele cu probleme de sănătate sau cu responsabilități de îngrijire să aibă un loc de muncă poate încuraja accesul mai multor oameni la locuri de muncă, la fel cum fac și măsurile de sprijinire a integrării migranților și refugiaților. Sucursala din Cehia a companiei de cercetare de piață Ipsos a oferit concedii de maternitate și de paternitate, program de lucru flexibil și o creșă la sediul firmei pentru a recruta și a păstra persoanele cu responsabilități de îngrijire. În Suedia, Centrul de sprijin profesional pentru refugiații ucraineni a organizat evenimente de networking și târguri de locuri de muncă, a creat baze de date cu CV-uri și a oferit cursuri pentru a atrage refugiați calificați în posturi din diverse domenii, cum ar fi serviciile de sănătate și sociale și TIC.

Perfecționarea lucrătorilor locali: programele de experiență profesională și de formare pot contribui la perfecționarea personalului existent și a solicitanților de locuri de muncă locali. Angajatorii pot constata, de asemenea, că îmbunătățirea strategiilor și a instrumentelor de recrutare (de exemplu, prin mijloacele de comunicare socială) poate contribui la atragerea talentelor atât de necesare. Cyprus Public Transport și-a creat propriul program de ucenicie pentru șoferii de autobuz, care acoperă costul cursurilor pentru cei care reușesc să obțină locul de muncă după șase luni; întreprinderea neerlandeză de IT Aurai a oferit un stagiu avansat care acoperea domenii variate, de la ingineria datelor la învățarea automată; primăria orașului Helsinki a lansat un program flexibil de formare la locul de muncă pentru a le permite șomerilor, refugiaților, migranților și altor persoane să devină infirmieri. 

Cum vă poate ajuta EURES

EURES poate ajuta angajatorii să recruteze lucrători de pe alte piețe europene. Rețeaua EURES de consilieri din cele 27 de state membre ale UE plus Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia oferă consultanță și sprijin practic pentru angajare atât angajatorilor, cât și solicitanților de locuri de muncă care le acceptă ofertele. Rețeaua poate contribui la identificarea situațiilor în care excedentul de lucrători de pe alte piețe ar putea fi disponibil pentru locuri de muncă greu de ocupat. 

Faceți clic aici pentru a contacta un consilier EURES 

 

Linkuri conexe:

Chat cu consilierii EURES

Practicile întreprinderilor în rezolvarea penuriei de forță de muncă

Condițiile de viață și de muncă în alte țări din UE

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe X

EURES pe LinkedIn

EURES pe Instagram

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Setul de instrumente al UE pentru mobilitate
  • formare EURES
  • Sugestii și sfaturi
  • Știri interne EURES
  • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
  • Știri/rapoarte/statistici
  • Tendințe de recrutare
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Education
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Transportation and storage

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.