
Manglen på kvalificeret arbejdskraft er et stigende problem for de europæiske økonomier i en tid med demografiske ændringer og omstilling til digitale og grønne teknologier. Her undersøger vi, hvilke stillinger der er svære at besætte i Europa – og vi foreslår nogle metoder, som arbejdsgivere kan gøre brug af for at sætte skub i rekrutteringen.
Hvilke stillinger er svære at besætte for arbejdsgiverne?
Europa-Kommissionen har identificeret 42 erhverv med mangel på kvalificeret arbejdskraft, og de spænder lige fra sundhedspleje til ingeniørvirksomhed, byggeri, turisme og transport. Det vil for eksempel sige lastbilchauffører, sporvognsførere og buschauffører, sygeplejersker, læger, ingeniører, softwareudviklere og systemanalytikere, murere, kokke, tjenere og mange andre.
Manglen på kvalificeret arbejdskraft stiger, i takt med at arbejdstagere går på pension og efterspørgslen inden for nye vækstområder, herunder de digitale og grønne industrier, øges. Ifølge en Eurobarometer-undersøgelse fra 2023 gav 78 % af SMV'erne – som udgør 99 % af virksomhederne i Europa – udtryk for at have svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.
EU's støtte til arbejdsgiverne omfatter pagten for færdigheder, der har været en del af den europæiske dagsorden for færdigheder siden 2020, og som har til formål at opkvalificere den europæiske arbejdsstyrke. Fordelene for medlemsvirksomhederne (7 500 i 2023) omfatter netværks-, videns- og vejledningscentre samt adgang til uddannelse og arrangementer. I 2023 havde mere end to millioner mennesker allerede deltaget i videreuddannelse.
Metoder til vellykket rekruttering
Rekruttering af nye medarbejdere, hjælp til mennesker, der ikke tidligere har haft et job, og opkvalificering af arbejdstagere er alt sammen metoder, der ifølge en rapport fra 2024 vil kunne afhjælpe manglen på kvalificeret arbejdskraft. I rapporten nævnes en række centrale metoder og eksempler på, hvordan virksomhederne anvender metoderne i praksis, med udgangspunkt i rapporten.
Tiltrækning af nye arbejdstagere til en sektor: Forbedring af jobkvaliteten, styrkelse af en sektors tiltrækningskraft, samtidig med at man undersøger muligheden for mobilitet i og uden for EU er alle metoder, der kan hjælpe virksomhederne med at finde nye talenter. Et kroatisk hotel undgik at komme til at mangle sæsonbaseret arbejdskraft ved at tilbyde betalt overarbejde, loyalitetsbonus, deltidsarbejde, fleksible arbejdstider og hjælp til boligudgifter samt ved at få assistance fra regionale erhvervsorganisationer til dets markedsføring på både lokalt, nationalt og internationalt plan.
Aktivering af underudnyttet arbejdskraft: Bekæmpelse af barrierer, der holder personer med helbredsproblemer eller omsorgsforpligtelser ude af arbejdsmarkedet, samt støtteforanstaltninger til integration af migranter og flygtninge kan medvirke til at motivere mennesker til at søge job. Analyseinstituttet Ipsos' tjekkiske afdeling tilbød barselsorlov til både mødre og fædre, fleksible arbejdstider og en virksomhedsintern pasningsordning for børn i vuggestuealderen med det formål at rekruttere og fastholde personer med omsorgsforpligtelser. I Sverige tilbød organisationen Ukrainian Professional Support Centre netværksarrangementer og jobmesser, oprettede CV-databaser og tilbød uddannelse for at tiltrække veluddannede flygtninge til en lang række forskellige job, lige fra sundheds- og socialområdet til IKT.
Opkvalificering af lokale medarbejdere: Arbejdserfaring og uddannelsesprogrammer kan bidrage til at opkvalificere medarbejdere og lokale jobsøgende. Desuden kan forbedrede rekrutteringsstrategier og -værktøjer (f.eks. sociale medier) medvirke til at tiltrække stærkt efterspurgt talent. Organisationen bag Cyperns offentlige transport etablerede sin egen lærlingeordning for buschauffører, der dækkede udgifterne til undervisning til gengæld for en ansættelse efter seks måneder, den nederlandske IT-virksomhed Aurai tilbød et praktikophold på højt niveau omfattende områder lige fra datateknologi til maskinindlæring, og i Helsinki blev der lanceret en fleksibel arbejdsbaseret uddannelsesordning, som gjorde det muligt for arbejdsløse, flygtninge, migranter og andre at uddanne sig til sundhedsassistent.
Hvordan Eures kan hjælpe
Eures kan hjælpe arbejdsgivere med at rekruttere medarbejdere fra andre europæiske markeder. Euresnetværket af vejledere i de 27 EU-lande, Schweiz, Island, Liechtenstein og Norge tilbyder rådgivning og praktisk støtte i forbindelse med ansættelse – både til arbejdsgivere og til jobsøgende, der tager imod deres tilbud. Netværket kan hjælpe med at fastslå, på hvilke markeder der er overskud af arbejdskraft, og derefter bidrage til at bringe personer fra disse markeder i kontakt med arbejdsgivere med stillinger, der er svære at besætte.
Klik her for at kontakte en Euresvejleder
Relevante links:
Virksomhedernes håndtering af manglen på arbejdskraft
Leve- og arbejdsvilkår i andre EU-lande
Læs mere:
Find Euresvejledere
Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene
Eures' jobdatabase
Eures' tjenester for arbejdsgivere
Eures' kalender over arrangementer
Kommende onlinearrangementer
Eures på Facebook
Eures på X
Eures på LinkedIn
Eures på Instagram
Detaljer
- Publikationsdato
- 11. april 2025
- Forfattere
- Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed | Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
- Emner
- Forretning/iværksætteri
- EU-værktøjskasse til mobilitet
- EURES-uddannelse
- Råd og tips
- Interne EURES-nyheder
- Arbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyheder
- Nyheder/rapporter/statistik
- Rekrutteringstendenser
- Relaterede sektion(er)
- EURES’ tjenester
- Hjælp og support
- Råd og tips
- Arbejdsmarkedsinformation
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Education
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Transportation and storage