Jäljempänä on linkkejä koontinäyttöihin ja EURESin dataan työmarkkinoista, ammateista ja osaamisesta. Tutustu vuorovaikutteiseen koontinäyttöön.
(Linkeistä pääset Cedefopin, Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen, SkillsOVATE-verkkosivustolle (EU:n virasto). Jos haluat pitää samaan aikaan myös EURES-portaalin sivun auki, napsauta linkkiä hiiren oikealla painikkeella ja valitse ”avaa uudessa välilehdessä”.
Koontinäytöt
Koontinäytössä on tietoa EURES:in avoimissa työpaikoisa kysytyistä ammateista viimeisten neljän vuoden aikana. Ne on jaettu laajempiin makroryhmiin sekä pienempiin ja seikkaperäisempiin ammattiryhmiin.
Koontinäytöstä näkee eri ammatteihin kohdistuvan kysynnän eroja maiden välillä. Siitä ilmenee avointen työpaikkojen osuus tietyissä ammateissa kaikista EURES:n kautta tarjottavista avoimista työpaikoista tietyssä maassa.
Koontinäytöstä näkee ammattiryhmien (2-numeroinen ISCO) osuuden eri aloilla ja eri maissa verrattuna avointen työpaikkojen kokonaiskysyntään EURES:issa. Kartta esitetään kysyntää toimiala-/ammattiyhdistelmistä eri maissa. Siitä ilmenee EURES:n kautta tarjottavien avointen työpaikkojen osuus tietyissä ammateissa kaikista EURES:n kautta tarjottavista toimista tietyssä maassa.
Koontinäytössä on ammatteja ja taitoja, joita kysytään avoimissa työpaikoissa eri toimialoilla EURES-verkostossa. Tietoa on nähtävissä ammattiryhmistä (2-numeroinen ISCO) ja kahdesta taitoluokitustasosta.
Koontinäytöstä ilmenevät taidot ja kokemus, joita ammateissa EURES-verkoston avoimissa työpaikoissa etsitään. Tiedot voidaan näyttää ammattiryhmistä (2-numeroinen ISCO), osaamisen yksityiskohdista ja vaaditusta kokemuksesta.
Sanasto – määritelmät
- OJAs
Verkossa julkaistut työpaikkailmoitukset
- LMI
Työmarkkinatiedot
- ISCO
Kansainvälinen ammattiluokitus (International Standard Classification of Occupations, ISCO) on Kansainvälisen työjärjestön (ILO) vastuulla. ISCO:ssa työpaikat järjestetään selkeästi määriteltyihin ryhmiin työtehtävien ja velvollisuuksien mukaan.
- ESCO
ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations) on eurooppalainen taito-, osaamis-, tutkinto- ja ammattiluokitus.
ESCO toimii sanakirjan tavoin, ja siinä kuvaillaan, tunnistetaan ja luokitellaan EU:n työmarkkinoille tärkeitä ammatteja ja taitoja sekä koulutusta. Asiaan liittyviä käsitteitä ja niiden välisiä suhteita voidaan hyödyntää sähköisissä järjestelmissä, joiden avulla verkkoalustat voivat käyttää ESCO-luokitusta palveluihin, kuten työnhakijoiden ja työpaikkojen yhteensovittamiseen työntekijöiden taitojen perusteella, ehdottaa koulutusta henkilöille, jotka haluavat esimerkiksi uusidelleenkoulutukseen tai täydennyskoulutukseen.
- NACE
NACE on lyhenne, jota käytetään Euroopan unionissa (EU) vuodesta 1970 lähtien kehitetyistä erilaisista tilastollisista toimialaluokituksista. NACE tarjoaa puitteet monenlaisten tilastotietojen keräämiseen ja esittämiseen taloudellisessa toiminnassa, mukaan taloustilastot ja muut tilastoalat (esim. yritystilastot, työmarkkinat, kansantalouden tilinpito).
NACE-luokituksen perusteella tuotetut tilastot ovat vertailukelpoisia Euroopassa ja koko maailmassa. NACEn käyttö on pakollista Euroopan tilastojärjestelmässä.
Euroopan työviranomaisen ja Cedefopin yhteistyö
Tammikuussa 2023 Euroopan työviranomainen (ELA, EURES-portaalin järjestelmävastaava) ja Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus (Cedefop) allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan. Tavoitteena on sopia näiden kahden organisaation välisestä yhteistyöstä, jotta käyttäjät saisivat mielekästä ja selkeää tietoa verkon työpaikkailmoituksista.
Verkossa julkaistujen työpaikkailmoitusten tiedot kertovat erittäin paljon rekrytoinnista ja työnantajien tarvitsemasta osaamisesta. Cedefop on kehittänyt ja rakentanut vuodesta 2016 lähtien järjestelmää verkossa julkaistuista työpaikkailmoituksista saatujen tietojen keräämistä ja analysointia varten sekä verkkotyökalun verkossa julkaistujen työpaikkailmoitusten tietojen levittämistä varten (SkillsOVATE). EURES-verkkoa pidetään tärkeänä täydentävänä verkossa julkaistujen työpaikkailmoitustietojen lähteenä.