Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)

Az EURES szolgáltatásai

Az Európai Foglalkozatási Szolgálat (EURES) egy együttműködési hálózat, amelyet azért hoztak létre, hogy az Európai Unió 27 országán, illetve Svájcon, Izlandon és Norvégián belül elősegítse a munkavállalók szabad áramlását.

A hálózat tagjai az Európai Koordinációs Iroda, a nemzeti koordinációs irodák, az EURES-partnerek és a társult EURES-partnerek.

A hálózat partnerei lehetnek állami foglalkoztatási szolgálatok, magánkézben lévő foglalkoztatási szolgálatok, szakszervezetek, munkaadói szervezetek és a munkaerőpiac egyéb releváns szereplői. A partnerek tájékoztatási, munkaközvetítési és munkaerő-toborzási szolgáltatásokat nyújtanak a munkaadók és az álláskeresők számára, az európai és nemzeti koordinációs irodák pedig európai, illetve nemzeti szinten felügyelik a tevékenységek megszervezését.

Ezen felül az EURES fontos szerepet játszik a határokon átívelő európai régiók munkaadói és határ menti ingázói specifikus információval való ellátásában és a munkaközvetítés megkönnyítésében.

A gyakorlatban az EURES a portálon és egy kb. 1000 EURES-tanácsadóból álló humán hálózaton keresztül nyújtja szolgáltatásait. A tanácsadók napi kapcsolatban állnak az álláskeresőkkel és a munkaadókkal egész Európában.

Miben segíthet Önnek az EURES?

Az EURES segíti az álláskeresőket abban, hogy állást találjanak, a munkáltatókat pedig abban, hogy egész Európából toborozzanak munkaerőt

Az Európai Uniónak a munkavállalók szabad mozgására vonatkozó alapelve az uniós polgárok egyik legfontosabb jogának tekinthető. Ez azt jelenti, hogy Ön bármely uniós tagállamba, valamint Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és az Svájcba költözhet és állást vállalhat.

Emellett azonban néha ijesztő és nehéz feladatnak tűnhet e jog tényleges kihasználása. Az EURES célja éppen az, hogy ebben segítse és támogassa az álláskeresőket és a munkáltatókat.

Ez a szolgáltatások széles körét foglalja magában, amelyek az EURES-portálon érhetők el, illetve az EURES tag- és partnerszervezeteinél dolgozó több mint ezer tanácsadó révén vehetők igénybe.

Az álláskeresők és munkáltatók számára nyújtott EURES-szolgáltatások közé tartoznak a következők:

  • Állásajánlatok és önéletrajzok párosítása az EURES-portálon
  • Tájékoztatás és útmutatás, valamint egyéb támogató szolgáltatások a munkavállalók és munkáltatók számára
  • Az uniós tagállamok élet- és munkakörülményeire, mint például az adózásra, a nyugdíjakra, az egészségbiztosításra és a társadalombiztosításra vonatkozó információkhoz való hozzáférés
  • A határ menti ingázók és munkaadók számára nyújtott specifikus támogatási szolgáltatások
  • Konkrét csoportoknak nyújtott támogatás az "EURES Targeted Mobility Schemes"
  • Dinamikus toborzási rendezvények támogatása az Európai (Online) Foglalkoztatási Napok platformon keresztül
  • Információ a munkaerő-felvételt követő segítségnyújtásról, például a nyelvi képzésre és a célországba való beilleszkedéssel kapcsolatos támogatásra vonatkozóan

Ha többet szeretne megtudni az EURES szolgáltatásokról, tekintse meg a honlap különböző tartalmait, keresse meg az EURES-tagok és -partnerek elérhetőségeit az „EURES az Ön országában” oldalon, vagy forduljon közvetlenül egy EURES-tanácsadóhoz telefonon, levélben, illetve chat-en keresztül. Az EURES ügyfélszolgálatával is felveheti a kapcsolatot a portál használatával, vagy bármely más, esetleg felmerülő kérdéssel kapcsolatban.