Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel8 april 2022Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 4 min

Hoe maak je indruk op een werkgever tijdens een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen eng zijn, vooral als je er nog niet veel ervaring mee hebt. EURES heeft negen tips verzameld om uit te blinken op je volgende sollicitatiegesprek.

How to impress employers in job interviews

Verdiep je in het bedrijf

Zorg ervoor dat je vóór je gesprek meer te weten komt over het bedrijf waar je solliciteert. Je kunt beginnen door de pagina “Over ons” op de website van het bedrijf te lezen. Daarnaast kun je via sociale media de activiteiten en waarden van het bedrijf beter leren kennen.

Dankzij die achtergrondkennis ziet je toekomstige werkgever dat je echt gemotiveerd bent om voor zijn bedrijf te komen werken. Aarzel niet om specifieke projecten of activiteiten aan te halen die je interesseren. Doe alsof je al aangenomen bent en volledig op de hoogte bent van de projecten die op de planning staan, en leg uit hoe je daaraan zou kunnen bijdragen. Zo scoor je hoge punten op het gebied van motivatie.

Draag gepaste kleding

Voor een sollicitatiegesprek draag je uiteraard best neutrale, professionele kleren. De dresscode kan verschillen naargelang het type bedrijf waar je solliciteert, maar over het algemeen is business casual een prima stijlkeuze.

Kom wat vroeger

Het is belangrijk om 10 à 15 minuten vóór het begin van je gesprek al aanwezig te zijn. Zo toon je niet alleen dat je enthousiast bent over deze baan, maar heb je ook de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen, op je gemak te gaan zitten en je aantekeningen nog een laatste keer door te nemen.

Bereid een lijstje met sterke en zwakke punten voor

Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je steevast de vraag wat jouw sterke en zwakke punten zijn vanuit het oogpunt van de functie waarnaar je solliciteert. Hier kun je best van tevoren even over nadenken.

Aarzel niet om vaardigheden te noemen die misschien niet in de functieomschrijving stonden, maar je wel zouden kunnen helpen om uit te blinken in je nieuwe baan. Zo val je wellicht op tussen andere kandidaten met een vergelijkbare achtergrond.

Praat eerlijk over je zwakke punten. Als je niet genoeg ervaring hebt of een specifieke vaardigheid niet bezit, geef dat dan gewoon toe. Vergeet alleen niet om uit te leggen hoe je die tekortkomingen gaat verhelpen (bijvoorbeeld doordat je graag wilt bijleren), zodat je niet negatief overkomt. De persoon die het gesprek afneemt wil uiteindelijk vooral weten hoe je de besproken gebreken kunt overwinnen.

Stel je flexibel op

Van de COVID-19-pandemie hebben we geleerd dat ons werkleven razendsnel kan veranderen. Wanneer je het tijdens je gesprek over je vaardigheden hebt, leg dan zeker de nadruk op je flexibele instelling. Het vermogen om je aan te passen aan nieuwe werkomgevingen (zoals werken op afstand en hybride werkmodellen) en nieuwe vaardigheden aan te leren is een belangrijk pluspunt, omdat dit betekent dat je met het bedrijf mee kunt evolueren als dat nodig is.

Beschrijf wat je tot nu toe hebt bereikt

Deze vraag is nog zo’n klassieker waarop je maar beter voorbereid kunt zijn. Stel een lijstje op met de belangrijkste prestaties die je hebt weten neer te zetten en die verband houden met de functie waarnaar je solliciteert, zodat je ze desgevraagd gemakkelijk kunt beschrijven.

Als je nog niet veel werkervaring hebt, kun je ook relevante voorbeelden aanhalen uit je schoolcarrière, je universitaire studies of zelfs je privéleven. Als je wel al wat meer beroepservaring hebt, maak dan een lijstje van relevante projecten uit het verleden waarover je het wilt hebben met je nieuwe werkgever, samen met de resultaten die je hebt bereikt en de impact die jouw werk heeft gehad. Hou je verhaal kort en overtuigend.

Wees niet bang om vragen te stellen

Een goed sollicitatiegesprek is een conversatie, geen ondervraging. Denk vooraf even na of jij misschien vragen hebt voor de werkgever. Je zou bijvoorbeeld een vraag kunnen stellen over het beleid van het bedrijf op het gebied van thuiswerken, over de groeimogelijkheden binnen de functie of over het team waarin je zou terechtkomen.

Let op je lichaamstaal

Veel sollicitanten onderschatten het belang van lichaamstaal, maar je houding speelt een essentiële rol in het gesprek. Zit rechtop en kijk de personen die het gesprek afnemen recht aan wanneer je praat. Probeer stil te zitten en niet op je nagels te bijten, ook al ben je zenuwachtig, en antwoord zelfverzekerd op de vragen.

Wijs herhaaldelijk op je interesse voor de functie

Sluit het gesprek af door nogmaals te benadrukken dat je geïnteresseerd bent in de functie en door je gesprekspartner te bedanken voor de kans om even samen te zitten.

Lees ons artikel “Uitblinken tijdens het sollicitatiegesprek – hoe doe je dat?”.

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Onderwerpen
  • Hints en tips
Gerelateerde sectie(s)
  • Hints en tips
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.