
Vuoden 2023 lopussa pidetyssä YK:n ilmastokokouksessa (COP 28) lopetettiin virallisesti pitkään jatkunut fossiilisia polttoaineita koskeva keskustelu: maailman on nopeutettava nollapäästöihin siirtymistä ja saavutettava konkreettisia tuloksia vuoteen 2030 mennessä. Tähän sisältyy merkittävä siirtymä vihreämpiin työpaikkoihin.
Cedefopin raportin Skills in transition – The way to 2035 mukaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttaminen johtaa todennäköisesti kysynnän kasvuun muun muassa rakentamisen, kuljetuksen, jätehuollon, sähkön, arkkitehtuurin ja konetekniikan aloilla. Koska nämä alat ovat onnistuneen vihreän siirtymän lähtökohtia, niillä on käynnissä merkittäviä muutoksia ja ne edellyttävät työvoiman vihreän osaamisen parantamista.
Mitä vihreät taidot tarkalleen ottaen ovat?
Käsite ”vihreät taidot” kattaa osaamista ja tietoja, joita tarvitaan nollapäästöihin siirtymisen edistämiseksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Vihreät taidot katsotaan usein teknisiksi, esimerkiksi tieteellisiksi, teknologisiksi tai insinööritaidoiksi. Vihreä siirtymä edellyttää kuitenkin myös pehmeitä taitoja, kuten päätöksentekoa, luovuutta, kriittistä päättelykykyä, projektinhallintaa ja liiketoiminnan asiantuntemusta.
Näiden taitojen kehittäminen antaa keskeisissä tehtävissä toimiville henkilöille mahdollisuuden
- arvioida tiettyjen toimien pitkän aikavälin vaikutuksia ympäristöön ja tehdä parempia valintoja; keksiä innovatiivisia ratkaisuja, jotka edistävät kestävyyttä
- arvioida erilaisten vihreiden aloitteiden tehokkuutta ja muuttaa toimintatapoja tarvittaessa
- varmistaa, että ilmastotoimintasuunnitelmat pannaan täytäntöön ottaen huomioon optimaaliset ympäristöhyödyt
- luoda tarinoita, jotka kiinnostavat ihmisiä ja innostavat kollektiiviseen muutostyöhön.
Vihreät työurat
Kun visio vähäpäästöisistä yhteiskunnista alkaa olla lähempänä toteutumista, olemassa oleville aloille muodostuu uusia erikoisaloja ja joistakin vähemmälle huomiolle jääneistä ammateista on yhtäkkiä tulossa houkuttelevampia. Seuraavassa on muutamia vihreitä urapolkuja, joita kannattaa harkita:
- Kestävyyden asiantuntija Tehtäviin kuuluu muun muassa yritysten ympäristöjalanjäljen pienentäminen, liiketoimintamallien tarkistaminen sen varmistamiseksi, että ne ovat kestävän kehityksen suuntaviivojen mukaisia, vihreisiin käytäntöihin liittyvän koulutuksen antaminen työntekijöille ja sen varmistaminen, että yritysten arvot ja toimet ovat linjassa ilmastotavoitteiden kanssa.
- Kiertotalouden asiantuntija. Uusi talous on vahvasti riippuvainen kierrätyksestä, käytön vähentämisestä, uudelleenkäytöstä ja korjaamisesta. Asiantuntija on vastuussa kaikkien näiden prosessien käyttöönotosta, valvonnasta ja/tai virtaviivaistamisesta.
- Kaupunkimaanviljelijä. Käyttää uusinta maatalousteknologiaa, myös tekoälyä, viljelykasvien kasvattamiseen kaupungeissa ja taakan poistamiseen maaseutualueilta. Uusissa malleissa käytetään vähemmän maata ja vettä sekä torjunta-aineita, minkä lisäksi ne tekevät kaupungeista terveellisempiä ja esteettisesti miellyttävämpiä.
- Agronomi. Koska perinteisestä maanviljelystä ei todennäköisesti koskaan luovuta, viljelijöille annetaan neuvoja kestävämmistä käytännöistä.
- Ekologiakonsultti. Tekee tutkimusta ja antaa neuvoja ympäristökysymyksissä. Tarjoaa myös asiantuntemusta muun muassa maisemasuunnittelussa, metsätaloudessa ja kiinteistönhallinnassa.
- Ekorakentaja. Suunnittelee ja toteuttaa uusia älykkäitä rakennuksia, joissa hyödynnetään tehokkaasti lämpöä ja valoa, ja muokkaa vanhempia rakennuksia uusien standardien mukaisiksi.
Lue lisää ympäristöön myönteisesti vaikuttavista ammateista artikkelistamme Halutuimmat vihreät työpaikat vuonna 2023.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Vihreään siirtymään tarvittavien taitojen arviointi ja ennakointi – OECD:n raportti
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat verkkotapahtumat
EURES Facebookissa
EURES X:ssä
EURES LinkedInissä
EURES Instagramissa
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 24. lokakuuta 2024
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
- Rekrytointitrendit
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles