
Euroopan työpaikkojen ennakoidaan muuttuvan nopeasti tulevina vuosina, kun EU:n tavoitteena on vähentää hiilipäästöjä nopeasti ja siirtyä samalla digitaalipainotteiseen talouteen. EU:n tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, vuoden 1990 tasoon verrattuna. Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Euroopasta tulee ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa, jos tavoite toteutuu. Kehittyvillä vihreillä teollisuudenaloilla on kysyntää uusille korkeaa osaamistasoa vaativille töille, kun taas öljyyn ja kaasuun liittyvillä ja maatalouden kaltaisilla aloilla työvoima vähenee.
Samaan aikaan on käynnissä kolmas, demografinen muutos. Ikääntyvä työvoima ei korvaannu samassa tahdissa nuoremmilla työntekijöillä, sillä kouluttautumiseen käytetään nykyään enemmän vuosia, todetaan Cedefopin (Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus) vuoden 2023 Osaaminen murroksessa: kohti vuotta 2035 -raportissa. Sen vuoksi on tärkeää lisätä keskitason osaamistason työntekijöiden, erityisesti naisten, osallistumista avoimien työpaikkojen täyttämiseksi.
”Eurooppa on käännekohdassa”, Cedefopin pääjohtaja Jürgen Siebel ja ammatillisesta koulutuksesta ja osaamisesta vastaavan osaston päällikkö Antonio Ranieri toteavat Osaaminen murroksessa -raportissa. ”Meneillään oleva ilmastohätätila, digitaalinen vallankumous, geopoliittiset jännitteet ja elinkustannuskriisit haastavat perustavanlaatuisesti maiden, talouden alojen ja yhteisöjen taloudellisen ja sosiaalisen rakenteen.” He jatkavat: ”Vaikka on yhä vaikeampaa ennakoida, millaisia muutoksia edessä on, on yhä ilmeisempää, että tällä vuosikymmenellä tekemämme poliittiset valinnat määrittävät, miltä tulevaisuus näyttää.”
Siebel ja Ranieri näkevät työvoimapulaa ja osaamisvajetta erityisesti rakennus-, hoito- ja tietotekniikka-aloilla sekä pulaa laadukkaista työpaikoista, jotka tarjoavat sekä kunnolliset työolot että mahdollisuudet osaamisen hyödyntämiseen Heidän mukaansa uudelleenkoulutusta ei kuitenkaan vielä hyödynnetä kovinkaan hyvin, vaikka sillä on ”valtavia mahdollisuuksia”.
Siirtyminen vihreään talouteen
Osaaminen murroksessa -raportin mukaan digitaalisten ja vihreitä työpaikkoja koskevien strategioiden laajentumisen odotetaan merkitsevän kasvua muun muassa uusiutuvan energian ja valmistusteollisuuden aloilla, kun tuotteiden, kuten puolijohteiden, harvinaisten maametallien ja lääkinnällisten tarvikkeiden tuotanto siirtyy lähemmäs käyttöpaikkaa.
Raportissa arvioidaan, että koulutus taantuvien alojen ja alueiden työntekijöiden auttamiseksi on tärkeää vihreän siirtymän edellyttämän osaamisen parantamiseksi. Korkean osaamistason työntekijät, kuten tutkimuksen ja kehittämisen alojen tieteentekijät, jotka keksivät vihreitä ratkaisuja, tarvitsevat ratkaisujen täytäntöönpanosta vastaavien teknisten osaajien tukea.
Digitaidot
Korkean teknologian työpaikat tukevat kestävämpää taloutta. Cedefop ennustaa tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisten työtehtävien lisääntyvän voimakkaasti vuoteen 2035 mennessä, vaikka se odottaa joidenkin digitaalisten työpaikkojen vähenevän automaation lisääntyessä. Rekrytoinnin odotetaan olevan haastavaa kahdesta syystä: nykyisin keskitason ja matalan osaamistason tehtävissä työskentelevien digitaitojen täydennyskoulutus voi olla vaikeaa, ja riittävän monilla nuorilla ei ole korkean osaamistason tehtävien edellyttämää pätevyyttä.
Pitkän aikavälin ratkaisut
- Pitkän aikavälin suunnitelma, jossa yhdistetään koulutus ja työmarkkinapolitiikka, jossa investoidaan digitaalisiin ja STEM-tieteisiin ja edistetään ammatillista koulutusta.
- Paikallisten ja kansallisten työnantajien ja poliittisten päättäjien sitouttaminen ja voimaannuttaminen digitaaliseen ja vihreään siirtymiseen liittyvissä kysymyksissä.
- Tulevaisuuden osaamistarpeiden ennustaminen ja nykyisen osaamisvajeen ymmärtäminen.
Lue lisää työllisyyden suunnasta EU:ssa Cedefopin raportista Osaaminen murroksessa: kohti vuotta 2035.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Osaaminen murroksessa: kohti vuotta 2035
Euroopan vihreän kehityksen ohjelma
Euroopan komission vihreän kehityksen ohjelman teollisuussuunnitelma
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES X:ssä
EURES LinkedInissä
EURES Instagramissa
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 15. maaliskuuta 2024
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Liiketoiminta / Yrittäjyys
- Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
- Uutiset/raportit/tilastot
- Rekrytointitrendit
- Nuoriso
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Sektori
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Professional, scientific and technical activities
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities