Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP 28), care a avut loc la sfârșitul anului 2023, a pus capăt în mod oficial dezbaterii de lungă durată privind combustibilii fosili: lumea trebuie să accelereze tranziția către zero emisii nete, și să se atingă rezultate concrete până în 2030. Acest lucru va presupune o tranziție majoră către profesii mai ecologice.
Potrivit raportului Cedefop Skills in transition – The way to 2035 (Competențe în tranziție - Spre 2035), pentru a atinge obiectivele Pactului verde european, cererea va crește probabil în sectoare precum construcțiile, transporturile, gestionarea deșeurilor, electricitatea, arhitectura și ingineria. Aceste sectoare constituie punctele de plecare pentru o tranziție verde reușită, ca urmare trec prin transformări considerabile și necesită o actualizare ecologică a forței de muncă.
Ce sunt, mai exact, competențele verzi?
Termenul „competențe verzi” cuprinde competențele și cunoștințele necesare pentru a promova tranziția la zero emisii nete, conform obiectivelor ONU de dezvoltare sustenabilă. Competențele verzi sunt adesea considerate tehnice, de exemplu științifice, tehnologice sau inginerești; însă tranziția ecologică necesită și competențe non-tehnice, de exemplu luarea de decizii, creativitatea, raționamentul critic, gestionarea proiectelor și competențe în economie.
Cultivarea acestor competențe va permite persoanelor aflate în poziții cheie:
- să evalueze impactul pe termen lung al anumitor acțiuni asupra mediului și să facă alegeri mai bune; să găsească soluții inovatoare care să contribuie la sustenabilitate;
- să evalueze eficacitatea diferitelor inițiative verzi și să facă adaptări când/unde este nevoie;
- să se asigure că planurile de acțiune privind clima sunt aplicate în ideea unor beneficii optime pentru mediu;
- să creeze un discurs care să atragă oamenii și să inspire acțiuni colective de transformare.
Cariere ecologice
Pe măsură ce ne apropiem de viziunea societăților cu emisii scăzute de carbon, apar noi specializări în sectoarele deja existente, în timp ce alte profesii, care înainte erau în mare parte ignorate, devin brusc mai atractive. Iată câteva parcursuri de cariere verzi de luat în considerare:
- Expert în sustenabilitate. Sarcinile dumneavoastră: reducerea amprentei de mediu a întreprinderilor; analizarea modelelor de afaceri pentru a asigura conformarea cu ghidurile de sustenabilitate; educarea personalului cu privire la practicile ecologice și asigurarea alinierii valorilor cu acțiunile întreprinderilor la obiectivele climatice.
- Specialist în circularitate. Noua economie va depinde în mare măsură de reciclare, reducere, reutilizare și reparare. Veți fi responsabil de introducerea, supravegherea și/sau raționalizarea tuturor acestor procese.
- Fermier urban. Veți folosi cele mai recente tehnologii agricole, inclusiv inteligența artificială, pentru a cultiva produse în oraș, ușurând astfel sarcina zonelor rurale. Datorită noilor modele, culturile cresc pe suprafețe reduse, cu mai puțină apă și mai puține pesticide, pe lângă faptul că fac orașele mai sănătoase și mai plăcute estetic.
- Agronom. Având în vedere că agricultura tradițională nu va dispărea, cel mai probabil, niciodată, veți consilia fermierii cu privire la practici mai sustenabile.
- Consultant în ecologie. Veți desfășura activități de cercetare și veți da consultanță pe probleme de mediu. Veți oferi, de asemenea, consultanță de specialitate în arhitectură peisagistică, silvicultură și administrarea proprietății, printre altele.
- Eco-constructor. Veți proiecta și veți realiza noile clădiri inteligente care vor utiliza în mod eficient căldura și lumina și veți moderniza și clădirile mai vechi pentru conformarea cu noile standarde.
Citiți mai multe despre carierele cu impact ecologic pozitiv în articolul nostru Locuri de muncă verzi căutate în 2023.
Linkuri conexe:
Evaluarea și anticiparea competențelor pentru tranziția ecologică - raport OCDE
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare consilieri EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe X
EURES pe LinkedIn
EURES pe Instagram
Detalii
- Data publicării
- 24 octombrie 2024
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
- Tendințe de recrutare
- Secțiuni aferente
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles