Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)

Savjeti

Zapošljavanje ljudi iz drugih država Europskog gospodarskog prostora (EGP) može tvrtkama pružiti mogućnost pronalaženja motiviranih i stručnih radnika, posebice u slučaju kada postoji manjak nacionalne radne snage u određenim gospodarskim sektorima. Isto tako to može pridonijeti povećanju korporativnih inovacija i konkurentnosti.

Ipak, pronalaženje radnika iz druge europske države može biti težak zadatak ako to ranije niste činili.  Kako započeti? Što treba uzeti u obzir? Tko vam može pružiti pomoć i potporu? 

Niže navedeni trostruki kontrolni popis dat će vam ideju o koracima koje trebate poduzeti prije (koraci istraživanja), tijekom (postupak zapošljavanja u drugoj državi EGP-a) i nakon (postupak zadržavanja)zapošljavanja iz inozemstva.

 Kontrolni popis

Ako imate pitanje o zapošljavanju iz inozemstva, pritisnite gumb “Kontaktiraj s EURES-ovim savjetnikom” kako biste pronašli vama najbližeg EURES-ova savjetnika.
Kako bismo vas inspirirali, donosimo nekoliko svjedočanstava poslodavaca koji su iskoristili mogućnost zapošljavanja iz inozemstva bilo uz pomoć EURES-ovih savjetnika bilo na sajmovima poslova koje je organizirao EURES:

"Surađujemo s EURES-om od 1996. Svake godine nekoliko savjetnika u različitim državama pomaže nam zaposliti oko 370 sezonskih radnika. EURES-ovi su savjetnici uvijek vrlo korisni, dobro informirani i znaju kako našu tvrtku pozicionirati u svojoj državi. Imamo puno povjerenje u EURES i osjećamo se privilegiranima raditi s njima."

Isabelle van Aarle, glavni direktor, Cosmo Entertainment, Nizozemska

"Bilo je veliko zadovoljstvo MISCO-u Malta sudjelovati na europskom sajmu poslova u Bruxellesu. Bilo je to prvi put da MISCO sudjeluje na međunarodnom sajmu poslova i s obzirom da je to bilo pozitivno iskustvo, radujemo se ponovnom sudjelovanju. EURES je pridonio uspjehu ovog sajma poslova i željeli bismo im zahvaliti na pomoći."

Gđa Joanne Scerri, HR direktor, MISCO, Malta

"U ‘Climaxu’ volimo imati međunarodno osoblje kako bi sekoje se oni bavili našim brojnim međunarodnim klijentima. Tako da nam EURES pruža savršenu uslugu za naš restoran, i to čini na učinkovit i koristan način. Naš lokalni EURES-ov savjetnik točno zna što tražimo kada zapošljavamo osoblje i uvijek s nama brzo kontaktira kada uoči zanimljiv životopis."

Papangelis Polyhronis, vlasnik, Climax restoran i bar, Grčka

Prihvaćamo vaše euresatela [dot] europa [dot] eu (prijedloge) upućene e-poštom o novim temama koje bi trebalo dodati u kontrolne popise. (e-adresa: euresatela [dot] europa [dot] eu (eures[at]ela[dot]europa[dot]eu)).