Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli25. heinäkuuta 2023Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Kiistojen tehokas hallinta vahvistaa tiimityötä

Työntekijöiden välisten kiistojen hallinta on ratkaisevan tärkeää myönteisen työympäristön luomiseksi. Lue lisää käytännön keinoista käsitellä konflikteja ja edistää tehokasta tiimityötä.

Conflict resolution at table - manager stating facts

Näiden konfliktinratkaisustrategioiden avulla voit auttaa tiimiäsi käsittelemään erimielisyyksiä paremmin ja kehittämään vahvempia työskentelysuhteita.

 1. Avoin viestintä avainasemassa
  Luo ympäristö, jossa työntekijät uskaltavat kertoa huolenaiheensa ja mielipiteensä. Varmista, että kaikilla on tilaisuus puhua. Kuuntele, ymmärrä, kunnioita ja arvosta työntekijöiden näkökantoja ilman vähättelyä. Säännölliset ryhmäkokoukset ja henkilökohtaiset keskustelut voivat luoda hyvät puitteet avoimille ja rehellisille keskusteluille.
 1. Yrityksen säännöt ja menettelyt kaikkien tiedossa
  Selitä kaikille työntekijöille selkeästi, millaisia toimintaperiaatteita ja menettelyjä yritys noudattaa ristiriitojen ratkaisemisessa. Kaikkien on tiedettävä, miten riitatilanteessa toimitaan, muun muassa miten ja milloin kiistasta ilmoitetaan esihenkilölle ja/tai milloin ylempi johto otetaan mukaan keskusteluun.
 1. Apua konfliktinhallintakoulutuksesta
  Järjestä työntekijöille koulutustilaisuuksia tai työpajoja konfliktien hallinnasta ja viestintätaitojen parantamisesta. Antamalla välineitä riitojen ratkaisemiseen voidaan estää niiden kärjistyminen ja huolehtia siitä, että työympäristö säilyy rauhallisena.
 1. Empatia ja ymmärrys tasoittavat tietä
  Pyri edistämään sellaista kulttuuria, jossa työntekijät osoittavat empatiaa ja ymmärrystä toisiaan kohtaan. Kannusta heitä pohtimaan erilaisia näkökulmia ja kunnioittamaan muiden mielipiteitä. Tällä tavoin voidaan luoda keskinäisen kunnioituksen ja tiimityön ilmapiiri työpaikalla.
 1. Parhaat ratkaisut hyödyttävät kaikkia
  Kiistojen ”voittamisen” sijaan on parasta kannustaa työntekijöitä etsimään ratkaisuja ongelmiin. Etsikää yhdessä kiistojen osapuolten kanssa luovia ratkaisuja, joilla vastataan kaikkien tarpeisiin.
 1. Jälkianalyysi on osa prosessia
  Pidä kirjaa ristiriitojen ratkaisemiseksi toteutetuista toimista ja sovituista ratkaisuista. Arvioi ratkaisujen toimivuutta säännöllisesti ja mukauta toimia tarpeen mukaan, jotta kiistat ratkeaisivat jatkossa entistäkin sulavammin.
 1. Joskus tarvitaan ammattiapua
  Erityisen monimutkaisissa tai arkaluonteisissa kiistoissa voi olla hyödyllistä pyytää neuvoja henkilöstöhallinnon asiantuntijoilta, oikeudellisilta neuvonantajilta tai konfliktinratkaisun asiantuntijoilta sen varmistamiseksi, että ristiriidat ratkaistaan oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti.

Tavoitteena ei ole poistaa yrityksen sisäisiä erimielisyyksiä lopullisesti vaan oppia käsittelemään niitä rakentavasti. Näiden strategioiden avulla voit kääntää ristiriidat mahdollisuuksiksi oppia uutta. Rakentavasti yhdessä toimiva tiimi on vahvempi ja yhteistyökykyisempi.

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEU:n liikkuvuuden työkalupakkiEURESin paras käytäntöEURES-koulutusUlkoiset EURES-uutisetUlkopuoliset sidosryhmätVinkkejäSisäiset EURES-uutisetTyöpäivät/tapahtumatTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetUutiset/raportit/tilastotRekrytointitrenditSosiaalinen mediaMenestystarinatNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
EURES-palvelutEURES Targeted Mobility SchemeEuropassApu ja tukiVinkkejäTyömarkkinatietoaOppiminenAsuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.